În Legislativul de la Făgăraș s-a conturat o nouă majoritate care creează opoziție mașinii de vot a primarului. La ședințele extraordinare organizate pentru bugetul Municipiului 2024 a ieșit în evidență această opoziție. Nici la a doua strigare proiectul privind bugetul local al Făgărașului 2024, întocmit de primarul PSD, nu a convins majoritatea consilierilor locali pentru  a fi adoptat. Era nevoie de minim 10 voturi. Prima ședință a fost convocată în data de 21 februarie a.c., iar a doua, luni, 26 februarie a.c.  Acest subiect a împărțit din nou Legislativul în două tabere, nelipsind la dezbateri atacurile la persoană sau orgoliile unora sau comentariile privind postările pe rețelele de socializare. Președintele de ședință, viceprimarul, cu greu s-a impus în fața avalanșelor de comentarii din plen, mai ales că era cu un ochi la primar pentru a-i face voia.

Proiecte și iar bani europeni…

La plenul din data de 21 februarie primarul a prezentat succint proiectul de buget, susținând doar verbal că 70% din buget ,,mege pe dezvoltare și investiții“. Nu a explicat însă pe capitole, așa cum era normal,  cum au fost repartizați banii făgărășenilor, dar cerând consilierilor locali să-l voteze în forma prezentată. La a doua ședință, cea desfășurată luni, 26 februarie, n-a mai vorbit despre cum vor fi cheltuiți banii făgărășenilor, ci a cerut direct să fie votat bugetul. L-a susținut și Ovidiu Popa, mâna dreaptă a primarului, ,,suntem aici să votăm bugetul“.  Primarul a  vorbit, ca de obicei, despre proiectele europene și despre dezvoltarea municipiului, lăudându-se cu 71 de proiecte, cu intenția vădită de a ascunde cheltuielile programate în 2024 sau lipsa finanțării unor investiții. Cetățenii municipiului, plătitori de taxe și impozite, dacă au urmărit online ședința, cu siguranță n-au înțeles prea multe din explicațiile privind alocarea banilor, atât primarul, dar și directorul economic folosind în explicații conturi și coduri fiscale.

Întrebări fără răspuns

Consilierii locali care nu fac parte din mașina de vot a primarului au cerut explicații despre investițiile în derulare și fondurile necesare acoperirii acestora. Lucian  Cupu, PNL,  a fost cel care a luat la puricat proiectul de buget și a cerut punct cu punct explicații de la directorul economic al Primăriei Făgăraș.

  • ,,PNL nu a depus amendamente întrucât toate amendamentele pe care le-am depus până acum au fost respinse de majoritatea formată în jurul primarului. Cum a fost amendamentul depus anul trecut pentru subvenționarea taxei de salubritate de la buget. Nu regăsim în bugetul pe 2024  suma necesară pentru Ocolitoare, primarul promițând că în acest an va fi finalizată, deși termenul aprobat a fost 2027. Nu regăsim în buget sumele pentru proiectele de mobilitate, termenul pentru finalizarea lor fiind prelungit de PSD-USR în decembrie 2023, în condițiile în care finanțarea europeană s-a pierdut.  Nu regăsim în buget banii necesari pentru taxa de salubritate încasată ilegal în 2022, care trebuie returnată făgărășenilor, așa cum a impus instanța. Raportul Curții de Conturi stipulează ca în 60 de zile să fie returnați banii, dar termenul a fost déjà depășit. Vom vota bugetul doar dacă aceste sume se vor regăsi în buget“ a spus Lucian Cupu.

Primarul a mințit

Primarul a spus simplu: ,,Nu vă răspund. Până la sfârșitul anului 2024 se regăsesc banii în buget.  Banii vin de la Guvern“. Pentru a da bine pe filmare, primarul și-a completat declarația cu ,,dezvoltarea orașului. Sunt transparent total…“. Sunt declarații mincinoase, întrucât la capitolul transparență, primarul Făgărașului este repetent. Dovadă stau procesele aflate pe rolul instanței, motivate de refuzul sistematic al primarului de a da informații corecte și complete, conform Legii 544.

Lucian Cupu: ,,D-le Ludu, încă nu v-ați dat demisia?“

Singurul consilier local care l-a contrazis cu argumente pe primar a fost tot Lucian Cupu, PNL. ,,Ne spune primarul că face, că drămuiește banii publici, că bugetul este echilibrat. Dar avem în față Raportul Curții de Conturi care ne arată că au fost identificate ,,erori materiale  de 104 milioane de lei. Acest raport n-a fost prezentat în Consiliul Local Făgăraș. Încă nu v-ați dat demisia d-le Ludu, la asa acuzații din partea Curții de Conturi?“ a spus Lucian Cupu. Acesta a prezentat, de asemenea, lucrările de mântuială executate pe raza orașului. A vorbit despre podul de la Berivoi, cel cuprins în mobilitatea urbană. ,,Pe acest pod s-a deschis circulația la 1 noiembrie 2023, după ce a fost închis 4 luni. Acum s-a văzut ce fel de lucrări s-au executat acolo și cum a fost abandonat. Acum tencuiau. Nefinalizate sunt și proiectele de la Parcul Regina Maria, bazinul de înot, școala generală nr. 7, termenele fiind depășite“ a completat Cupu.

Cursuri plătite din banii făgărășenilor  pentru primar și viceprimar

A completat seria întrebărilor consilierul local Ludu Cristian, PSD. ,,În raportul CC este trecută taxa de salubritate, măsura impusă fiind 60 de zile pentru returnarea banilor. Nu s-au respectat regulile contabile, s-a mințit. Tot în raport scrie că s-au plătit cursuri pentru primar și viceprimar din banii publici, 12.000 lei. Când se dau banii înapoi? Noi am cerut cursuri gratuite sau plătite de noi și nu s-au găsit. Am avut 3 amendamente anul trecut, dar niciunul n-a trecut“ a spus Ludu.

 Amendamentele USR, blocate de primar

Cristina Paicu, USR, a avut inițial 8 amendamente la buget, iar la ședința a doua încă două pentru care a indicat și sursele de finanțare. Dacă unele au fost agreate de primar, altele au fost criticate, iar mașina de vot a primarului le-a respins.  Modernizarea parcurilor de copii din oraș, achiziție/închiriere patinoar, 50 coșuri de gunoi stradale, achiziționarea a două mașini de măturat și spălat străzi și trotuare, asfaltarea străzilor din cartierul Meltea (I.G. Ogoranu, Radu Anton Roman și strada Nouă), reabilitarea terenului de sport de la Liceul Teologic Brâncoveanu, reabilitarea sălii de sport, exteriorul, de la același liceu, repararea grupurilor sanitare de  la acest liceu, amenajare teren sport la Colegiul Aurel Vijoli și subvenționarea taxei de salubritate cu 3 lei, au fost amendamentele USR. Mașina de vot a primarului a respins unele amendamente, iar primarul a acuzat consilierele locale USR că recurg la șantaj.

Iohannes Klein: ,,Ceea ce faceți este dictatură!“

Consilierul local FDGR, Iohannes Klein, a fost direct: ,,Să ne chemați la ședință să votăm bugetul atunci când aveți majoritate. În democrație se discută, se negociază, se analizează și proiectele altor consilieri pentru a se găsi soluții. Ceea ce faceți este dictatură“ i-a spus Klein primarului.  După discuții aprinse, s-a trecut la vot. De la primul capitol al proiectului, nu s-au întrunit 10 voturi, ceea ce a însemnat că bugetul local 2024 nu s-a adoptat.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here