FOTO stirileprotv.ro

Infractorii cibernetici au lansat joi, 29 februarie, un nou mesaj în care folosesc numele Poștei Române pentru a obține bani.

Mesjaul resprectiv este trimis de pe o adresă de e-mail care nu are nicio legătură cu Poșta Română.

În acest mesaj, oamenilor li se transmite: „Poșta Română: Pachetul dumneavoastră a ajuns la depozit, dar este reținut din cauza informațiilor neclare despre adresă și nu poate fi livrat. Vă rugăm să confirmați adresa din link în termen de 12 ore”, apoi li se pune la dispoziție un link care conține cuvântul „posta”.

„Vă rugăm să răspundeți cu Y. Apoi, opriți mesajul text și redeschideți cu linkul de activare SMS sau copiați linkul către Safari și deschideți-l.

Echipa Poștei Române vă urează sărbători fericite!”, li se mai spune destinatarilor.

Acest tip de mesaj înșelător a mai fost folosit și anul trecut de către hackeri.

„În ultima perioadă s-au intensificat acțiunile de phishing în care este folosit numele Poștei Române. Prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Compania Națională Poșta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetățenilor aflați în pericolul de a cădea victime ale infractorilor cibernetici.

Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.

Apoi, este indicat un link care are în componență cuvintele posta / post și/sau romana. După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.

După completarea datelor cerute de interfață (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii.

Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului”, transmitea, la 5 mai 2023, Poșta Română.

 Ce trebuie făcut dacă primiți un mesaj suspect:

►Nu deschideți acel mesaj și îl marcați ca spam;

►Nu accesați link-ul.

Atenție! Compania Națională Poșta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail:

• suportclienti@ropost.ro

• noreply@posta-romana.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here