FOTO: digi24.ro

Guvernul a publicat, în dezbatere publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Prin derogare de la legislația în vigoare, primarii și președinții de consilii județene vor putea să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de scrutinul din 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului, care va avea loc în toamnă.

În plus, candidații la europarlamentare pot să se înscrie și pentru a candida la alegerile locale, prevede proiectul.

Articolele respective din proiectul de OUG:

„Art. 33. – (1) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024.

(2) În anul 2024, încetarea de drept a mandatului președintelui consiliului județean în condițiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către președintele consiliului județean ales în anul 2024.”

  • Ordonanța de urgență 57/2019 prevede la art. 160 alin (1) lit. h și la art 193. alin (2) raportat la art.160 că primarii și președinții de consilii județene își pierd mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia au fost aleși.

„Art. 7. – La alegerile din data de 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.”

La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 07.00 și se încheie la ora 22.00.

„Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot” și „pot vota până cel mult la ora 23.59”, mai prevede proiectul.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul.

Proiectul de OUG stabilește că aceleași birouri electorale se vor ocupa de ambele scrutine și că votarea se va face în aceleași secții de votare.

„La alegerile din data de 9 iunie 2024, în secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here