FOTO Europa Liberă

Ce faci dacă ai vecini gălăgioși, vecini care nu-și plătesc întreținerea, care fac mizerie sau lasă mobilă pe scări? Amenzile sunt considerabile și ajung până la 10.000 de lei pentru anumite contravenții, dar nu de fiecare dată au și efectul scontat.

Care sunt soluțiile, dar și până unde merg amenzile pentru multe dintre problemele care vin o dată cu conviețuirea la bloc a explicat, pentru Europa Liberă, Mihai Mereuță, președinte din anul 2003 al Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.

Mereuță detaliază ce trebuie să facă un locatar atunci când vecinii lasă gunoaie pe scara blocului, fac lucrări neautorizate sau nu își plătesc întreținerea la timp, dar și unde se limitează autoritatea asociațiilor de proprietari.

El explică și care ar fi soluția optimă pentru întreaga comunitate ca, pe de o parte, instanțele și poliția să nu mai fie copleșite de plângerile făcute de cei care stau la bloc, iar, pe de altă parte, să se ajungă la o bună colaborare între vecini.

1. Europa Liberă: Care sunt cele mai frecvente plângeri pe care le primiți legate de mizeria de la bloc și cum le gestionați? Din ce se plâng oamenii – sunt vecini care lasă pantofii pe scară, care scot mobilă sau gunoiul pe scara blocului. Cum pot fi gestionate de către administrator și de către locatari astfel de probleme?

Mihai Mereuță: Când cineva lasă niște gunoi pe casa scării, îl notifici pe proprietarul respectiv și eventual poți apela și la poliția locală. Amenda pentru depozitare e destul de mare, merge până la 3.000 lei. Nici măcar florile acelea puse pe trepte care să arate frumos nu au ce căuta.

Cât privește depozitarea deșeurilor din construcții, dacă cineva a făcut o renovare, a scos sacii în fața blocului sau, cum ați zis dumneavoastră, pe scară, lucrul ăsta e clar de competența poliției locale.

Dacă apar probleme de curățenie majore în apartament, atunci avem primăria de sector, primăria orașului, Direcția de Sănătate Publică.

Cei care trebuie să intervină în privința mobilierului sau în privința oricăror depozitări – nu mă refer la gunoaie, ci la mobilă sau cine știe ce-i mai trece cuiva prin cap să pună pe casa scări – sunt ISU și pompierii.

Problema este, în astfel de situații, că sancțiunea vine la asociație. Nu există acest drept de a depozita pe părțile comune. Clădirea a fost proiectată astfel încât să o poți evacua într-un anumit termen, nu poți obtura căile de evacuare.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL  și află ce amenzi pot primi locatarii și care sunt tipurile de contravenții

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here