Eroul  martir Liviu Corneliu Babeș a fost comemorat, la Brașov. În memoria lui a fost ridicat un  monument simbolic.  Astăzi, primarul Allen Coliban a dezvelit un monument închinat eroului martir Liviu Corneliu Babeș, marcând astfel 35 de ani de la protestul curajos care a avut loc pe pârtia Bradul, reprezentând unul dintre cele mai importante momente de luptă împotriva regimului comunist. Evenimentul a fost marcat de dezvelirea unei statui care reprezintă zborul lui Icar, o replică la scară mai mare a unei opere a artistului, Icar. Această alegere a municipalității a fost motivată de faptul că statuia simbolizează năzuința de libertate a eroului Liviu Corneliu Babeș și speranța unui nou început.

Primarul Coliban a dezvelit statuia în prezența soției eroului martir, doamna Etelka Babeș.Monumentul a fost amplasat într-o zonă circulată, aproape de Biserica din Poiana Brașov, pentru ca brașovenii și turiștii să îi poată aduce un omagiu și să reflecte la sacrificiul făcut de Liviu Corneliu Babeș pentru libertatea românilor.

Un gest după 35 de ani

„Este un gest care vine după 35 de ani de la jertfa supremă a lui Liviu Corneliu Babeș. Este o datorie a noastră, a tuturor, în a cinsti această memorie”, a declarat primarul.

Acest monument reprezintă o modalitate de a onora moștenirea și de a aduce recunoaștere actului curajos al eroului martir, iar amplasarea într-o zonă circulată asigură expunere și vizibilitate pentru a sensibiliza toți cei care trec pe acolo. Primarul a subliniat importanța evenimentului de anul trecut, când s-a descoperit latura artistică a lui Liviu Corneliu Babeș în cadrul Centrului Apollonia. Statuia lui Icar este considerată cea mai grăitoare și simbolică dintre toate lucrările, ilustrând viața și decizia eroului de a-și sacrifica viața pentru libertate. Allen Coliban a concluzionat, menționând că dezvelirea monumentului reprezintă îndeplinirea unei datorii față de memoria eroului și o oportunitate pentru oameni să reflecteze la semnificația acestei statui în contextul luptei pentru libertate. (Monitorul Expres)

Cine  a fost Liviu Corneliu Babeș

În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Corneliu Babeș și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest față de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist. La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, între care și foarte mulți turiști străini, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.

  • Am auzit un geamăt și un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-și stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia ca-i aud sfârâitul părului și al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deși trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură și împreună am încercat să-l stingem”, povestea ulterior presei occidentale Douglas Wallace, un turist britanic care a încercat să stingă flăcările care l-au cuprins pe brașovean.

În 2 martie 1989, seara, Liviu Corneliu Babeș murea la Spitalul Județean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunț scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului. În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Corneliu Babeș, prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, preluat apoi și de prestigiosul „The Sunday Times“. În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem Cetățean de onoare al Brașovului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here