Ce conține pâinea și cât e de sănătoasă? Fac rău aditivii alimentari prezenți din plin în pâine? Dar sarea, care pare a fi de multe ori în exces? Ce ziceți de pâine cu zahăr, ulei și lapte?

Europa Liberă a consultat nutriționiști, reprezentanți ai protecției consumatorilor, producători de pâine, pentru a afla cât de multă încredere puteți avea în produsele pe care le cumpărați. Dar, înainte de toate, am citit foarte multe etichete. Iată concluziile!

V-ați gândit vreodată ce conține chiar și cel mai simplu prânz la birou? Europa Liberă a făcut un experiment.

Am cumpărat de la cel mai apropiat supermarket o chiflă de 55 de grame, simplă. Proaspătă, nu ambalată. Și 100 de grame de șuncă de Praga.

Înainte de masă, am citit bine etichetele.

Chifla de 55 de grame:

  • e din aluat congelat. Nutriționiștii spun că nu e nicio problemă. Se păstrează proprietățile, deci nu ar trebui să vă faceți griji prea mari.
  • are, în schimb, ȘASE E-uri, aditivi alimentari folosiți ca stabilizatori, conservanți, aromatizanți, antioxidanți, emulgatori și lista continuă. E vorba despre produși chimici, obținuți în laborator și folosiți pe scară largă în industria alimentară. Sunt aprobați de Comisia Europeană care spune că, în anumite cantități foarte bine definite, nu fac rău organismului.

Dar capcana nu stă în fiecare aditiv alimentar în parte, ci în combinația dintre ei.

Nutriționistul Maria Martac spune că nu E-urile în sine sunt periculoase, ci combinația dintre ele și numărul lor la o singură masă.

Maria Martac, biolog și nutriționist, atrage atenția că „E-urile dintr-un produs nu sunt toxice pentru organism și nu ar trebui să ne pună viața în pericol. Dar, dacă mâncăm mai multe produse procesate și se adună aceste cantități, ar putea să fie un pericol pentru sănătate.”

  • Chifla are și gluten adăugat.

„Glutenul este responsabil de elasticitatea pâinii. Ea e mai pufoasă, mai atrăgătoare și mai gustoasă. Dar nu este recomandat să adăugăm gluten. Este suficient glutenul din făină”, mai spune Maria Martac.

  • Mai are 1,2 grame de sare.

Nutriționista semnalează că, în privința cantității de sare, consumatorul ar trebui să fie foarte atent.

„O persoană adultă ar trebui să consume, în medie, 5-7 grame de sare pe zi. Dacă noi avem 1,2 grame de sare la suta de grame de pâine, o persoană care mănâncă, să spunem, mai multe felii de pâine pe zi își ia toată cantitatea de sare doar din pâine.”

  • Și tot în chiflă sunt și 0,3 grame de grăsimi saturate.

„O pâine care conține zahăr sau uleiuri sau grăsimi hidrogenate ar trebui să nu o punem în coșul nostru de cumpărături, nu are ce căuta la noi în bucătărie”, spune Maria Martac.

Șunca de Praga are carne de porc, apă, amidon, sare, conservanți, stabilizatori, proteină de porc, antioxidant. 2,5 grame de sodiu și 1,3 grame de grăsimi saturate. Are tot ȘASE E-uri.

Dacă tragem o linie, înseamnă 12 E-uri în total, dintre care două se repetă, deci ZECE E-uri diferite.

Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, susține că numărul aditivilor alimentari care pot fi consumați la o masă sau într-o zi ajunge la cote alarmante și de aici vine problema de fapt.

„Un sandviș pus unui copil la școală poate să ajungă să aibă 47 de aditivi. Un singur sandviș ! O masă de sărbători sau o masă cu musafirii poate să ajungă – din evaluările noastre – la 150, 175 de aditivi, iar consumul pentru o singură zi poate să fie de peste 100 de aditivi”, spune Mierlea.

„Orice substanță pe acest pământ, într-o cantitate este medicament, într-o cantitate este aliment și într-o cantitate devine otravă. În momentul în care același aditiv, același E, îl găsim și în pâine, și în șampon, și în pasta de dinți, și în prăjitură, și în băutura răcoritoare, și în gem, și în margarină, și în pizza, s-ar putea ca la sfârșitul unei zile același aditiv să-l consumăm de trei, de patru, de cinci, de șapte, de 10 ori”, adaugă Mierlea.

Făină, apă, sare, drojdie/maia

Cel mai simplu fel de mâncare inventat de om în urmă cu mii de ani este încă cel mai popular în întreaga lume. Numai că, față de rețeta originală, pâinea conține azi, în loc de patru ingrediente simple, ce nici nu-ți trece prin cap.

De la trei la peste zece E-uri, adică aditivi obținuți prin procese chimice, zahăr, lapte praf, ulei, gluten și amidon adăugate. Unele pâini au până la 16 ingrediente. De patru ori mai mult decât rețeta originală.

Am continuat experimentul nostru. Am mers într-un hipermarket de unde am cumpărat pâine de toate felurile, de la mai toți marii producători, precum și pâini făcute în magazin. Ne-am întors cu două plase pline și am început să citim etichitele.

Citește continuarea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here