Opt consilieri locali s-au coalizat și vor să  schimbe conducerea Primăriei Jibert. Dumbravă Ioan, Bica Ion, Pîtea Ștefăniță, Puia Ioan, Bucur Gheorghe Alexandru, Langa Anișoara, Boeriu Bogdan și Sandu Sorin Ioan au inițiat trei proiecte de hotărâre, toate având ca scop îndepărtarea lui Vaida Bucur din funcțiile pe care le deține.  Nu mai contează pentru ei că peste nici trei luni vor fi alegeri locale care vor pune capăt mandatelor actuale de consilieri locali  și va impune un ales în fotoliul de primar. Cei opt aleși locali au ticluit trei proiecte de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței extraordinare programată pentru joi, 14 martie 2024.

De ce nu-l mai vor pe Vaida Bucur?

  •  Primul proiect de hotărâre prevede ,,eliberarea din funcție a viceprimarului comunei“, Vaida Bucur.
  • Al doilea proiect se referă la ,,alegerea unui alt viceprimar din rândurile consilierilor locali“ care să-l înlocuiască pe  Vaida Bucur. Specifică proiectul că respectivul ales va avea atribuțiile primarului. Consilierii locali s-au substituit astfel prefectului, singurul care poate emite un ordin prin care să delege atribuțiile funcției de primar viceprimarului ales.
  • Al  treilea proiect  de hotărâre de pe ordinea de zi prevede ,,alegerea unui consilier local care să îndeplinească atribuțiile de viceprimar al comunei“.

Reamintim că Vaida Bucur a îndeplinit atribuțiile funcției de primar după ce Prefectul Județului a emis Ordinul nr. 336/4 aprilie 2022, privind încetarea de drept înainte de termen a mandatului de primar al comunei Jibert, Boeriu Iancu, prin decesul acestuia, la 30 martie 2022, și a delegat atribuțiile funcției viceprimarului aflat în funcție.

Interese și acuzații

Aerul schimbării de la Primăria Jibert nu este însă întâmplător. Dacă urmărim explicațiile inițiatorilor, ei îi aduc acuzații viceprimarului Vaida Bucur legate de unele lucrări executate în satele comunei despre care spun că nu ar avea avizele și autorizațiile legale. Pe de altă parte, Vaida Bucur consideră că acțiunea consilierilor de a-l elibera din funcție este coordonată de anumite persoane care au interese în administrația publică locală.

  • ,,Lucrările pentru care mă acuză au avizele necesare, iar în cazul lucrărilor de reparații nu era necesară obținerea avizelor despre  care  spun ei. În spatele acestei acțiuni se află cei de la Asociația Crescătorilor de Taurine Jibert. De doi ani președinta asociației încearcă să predea Primăriei Jibert investițiile și achizițiile făcute de asociație de-a lungul anilor. Am avut discuții cu dânsa, dar nu puteam fi de acord să semnez preluarea unor active sau bunuri ale acestei asociații care se află sub sechestrul pus de  instanțele penale. Mai mult, aceste bunuri și valorile trecute pe documente nu sunt reale. Toată comuna cunoaște aceste probleme. Ar însemna ca Primăria să își asume ilegalitățile acestei asociații și ale reprezentanților ei, fapte penale, așa cum au arătat instanțele de-a lungul timpului. Din acest motiv s-a ajuns la situația aceasta. În plus, în aprilie începe campania APIA 2024, iar majoritatea celor implicați vor să obțină de la primărie adeverințe cu suprafețe mari de teren pe care nu le dețin în realitate. Eu nu voi semna astfel de adeverințe“ a spus Vaida Bucur, viceprimarul de la Jibert cu atribuții de primar.

Scandalul ACT Jibert revine

Reamintim că Asociaţia Crescătorilor de Taurine Jibert (ACT Jibert) s-a aflat în centrul unui imens scandal, Marian Pîtea, fostul primar al comunei Jibert, și Șerban Adriana, fosta juristă a Primăriei Jibert fiind cercetați pentru corupție. Tribunalul Brașov s-a pronunțat în  4 iulie 2022 în dosarele penale pe care aceștia le aveau pe rol. Cei menționați, inculpați în Dosar nr. 5090/62/2021 pentru infracțiuni de corupție, au considerat că pășunea comunei de peste 3500 ha  este la dispoziția lor și au folosit veniturile obținute prin ACT Jibert  după bunul plac, eludând legile în vigoare. Au încheiat  pe bandă rulantă contracte de administrare, de concesiune şi acte adiţionale între   Consiliului Local Jibert şi Asociaţia Crescătorilor de Taurine pentru   păşunea comunală. Au fost aduşi cu arcanul membri în asociaţie, ajungându-se la 336 membri, iar cei care s-au încumetat să critice  acţiunea lor au fost excluşi din asociaţie. La   Asociaţia Crescătorilor de Taurine Jibert pe care au păstorit-o încă din 2007 a fost un adevărat jaf al fondurilor încasate de la APIA, câte un million de euro anual.  Şi vorbim de 14 ani! În Dosarul nr. 5090/62/2021 s-a constituit parte civilă Ministerul Agriculturii  prin APIA, iar instanța a pus sechestru pe toate bunurile inculpaților. Deși au contestat în instanță măsurile aiguratorii, judecătorii le-au respins cererile.

Bunurile ACT Jibert sub sechestru

Şi Asociaţia Crescătorilor de Taurine Jibert a contestat măsurile asiguratorii impuse de procurorii DNA  într-un dosar penal  (nr.  3098/62/2021). Este vorba despre bunurile dobândite de asociaţie în perioada 2010-2014, cele pe care voiau să le predea Primăriei Jibert.

  • ,,Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de către petenta ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE JIBERT, CUI 14643480 împotriva ordonanţei din 14.08.2019 a procurorului şef serviciu al D.N.A – Serviciul Teritorial Braşov, dispusă în dosarul nr. 62/II-2/2019 al organului judiciar indicat şi a ordonanţei din 18.07.2019 dispusă în dosarul nr. 50/P/2010 al organului judiciar indicat relativ la această petentă . În baza art.275 alin. (2) C. proc. pen obligă petenta la plata către stat a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi 17.09.2019 . Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  103/2019  17.09.2019” se arată în decizia instanței. Vom reveni. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here