Peste 1550 de absolvenți de Drept au dat admitere la Institutul National al Magistraturii, dar numai 480 dintre ei au trecut  etapa ,,interviu“ din sesiunea iunie 2023-martie 2024, ca la final să fie admiși 300.   Făgărășeanul Darius Cupu s-a aflat pe lista candidaților cu rezultate remarcabile în fața  Consiliului Superior al Magistraturii, dar nu oricum ci cu nota 9.42. Încă o reușită de excepție a tânărului Darius Cupu,  absolventul cu 10.00, șef de promoție,  al  Facultății de Drept din cadrul Universității Transilvania Brașov, în 2023.  Universitatea Transilvania Brașov i-a recunoscut rezultatele de excepție și i-a acordat Diploma de Excelență cu titlul ,,Summa cum laudae“. Darius a fost elev la CN ,,Radu Negru“ și a obţinut un 10.00 curat la bacalaureat, în liceu a  fost olimpic la limba franceză cu medalie de bronz, dar a excelat la toate materiile de studiu. Darius este pasionat și de sport și joacă, în prezent, la echipa de seniori a CSM Făgăraș.  Am stat de vorbă cu Darius Cupu, care într-un scurt interviu ne-a prezentat proiectele sale de viitor, un viitor pe care îl vede în Magistratură.

Reporter: De ce ați ales magistratura?

Darius Cupu: Din dorința de a face bine prin justiție. Cred că justiția este principala unealtă prin care se poate ajunge la binele întregii societăți. Ca și absolvent de drept, ai la dispoziție mai multe profesii juridice însă am considerat că trăsăturile mele de caracter sunt mai potrivite pentru magistratură decât pentru avocatură, notariat sau alte profesii, la fel de importante în peisajul juridic

  R: Cum a fost examenul?

D.C.: A fost solicitant. Examenul de admitere în Institutul National al Magistraturii se întinde pe aproape 6 luni, astfel încât trebuie sa dai dovadă de tenacitate, stăpânire de sine și constanță, asta pe lângă cunoașterea temeinică a tematicii de concurs. Pe lângă testul grilă și cele două teste scrise care verifică abilitățile juridice, am trecut și prin testări psihologice scrise și orale și prin interviul de etică și deontologie profesională. Toate aceste probe sunt menite să verifice dacă suntem pregătiți juridic și uman pentru exercițiul profesiei. Nu am plecat cu așteptări foarte mari, având în vedere că am fost la prima tentativă, însă o dată cu înaintarea în concurs, am reușit să mi depășesc așteptările și să mă ridic la importanța momentului.

 R.: După această etapă, ce urmează?

D.C.: Concursul nu s-a terminat, mai este o verificare a bunei reputații, pentru a verifica existența sau inexistența unor antecedente care să împiedice exercitarea profesiei de magistrat. Urmează doi ani de institut la București, după care vom opta, în funcție de note, pentru locurile de judecători și procurori  disponibile în țară, ca și stagiari. Doi ani de muncă intensă, în care vom fi instruiți de cei mai importanți practicieni ai dreptului din țară.

R.:  Ce șanse sunt să ajungeți la instanța din orașul natal?

 D.C.: Greu de spus, sunt foarte mulți factori care influențează instanța la care voi ajunge. În primul rând, rămâne de văzut, la momentul absolvirii institutului, care sunt instanțele în care există locuri disponibile. Apoi, repartizarea se face în funcție de note, iar pentru a avea libertatea de a alege este nevoie de note foarte bune în institut, astfel că nu mă pot pronunța referitor la șansele de ajunge acasă. Sunt convins doar de faptul că voi munci în continuare cel puțin la fel de mult ca și până acum și că oriunde aș ajunge, îmi voi face treaba cu responsabilitate.

R.: Cu ce gânduri mergeți pe acest drum?

D.C.: În primul rând, sunt conștient de responsabilitatea pe care o impune magistratura și sunt conștient că drumul pe care am pornit nu e deloc ușor. Îmi doresc să pot aduce o schimbare în bine în lumea din jur, oricât de mică ar fi această schimbare. Trecând prin acest concurs deosebit de exigent, am realizat că tot ceea ce faci în viață contează, toate experiențele, toți oamenii pe care îi întâlnești te influențează și te modelează. Tot ceea ce pot să sper e că voi reuși,  prin profesia aleasă, să fii influențat în bine viața cât mai multor oameni. (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Darius Cupu!
    Esti un adevarat exemplu de urmat pentru tanara generatie.
    Ai dovedit ca prin munca asidua si seriozitate poti reusi sa ai rezultate notabile.
    Familia ta cu siguranta ti-a fost un sprijin real si merita sa se bucure si sa fie mandra, din plin, de realizarile tale.
    Iata ca un tanar dintr-un oras mai mic reuseste sa fie competitiv la nivel national.
    Sanatate multa si succes in continuare! BRAVO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here