FOTO alba24.ro

15 martie: Idele lui Marte. Probabil că ați auzit avertismentul prezicătorului către Iulius Cezar în piesa cu același nume a lui William Shakespeare: „Feriți-vă de Idele lui Marte”.

Cuvintele lui Shakespeare nu numai că au rămas, dar au marcat fraza – și data, 15 martie – cu o conotație întunecată și mohorâtă. Este posibil ca mulți oameni care folosesc expresia astăzi să nu-i cunoască adevărata origine.

De fapt, aproape fiecare referință a culturii pop la această idee pare a sugera că ziua însăși este blestemată.

Idele se refereau pur și simplu la prima lună plină a unei luni date, care de obicei se încadra între 13 și 15.

15 martie: Idele lui Marte

Idele lui Marte (în latină Idus Martiae, în latina târzie: Idus Martii) este o zi din calendarul roman care corespunde cu 15 martie.

A fost marcată de câteva sărbători religioase și reprezenta pentru romani ultima zi de plătit datoriile.

În anul 44 î.Hr. a devenit celebră după asasinarea lui Iulius Cezar. Moartea lui Cezar a făcut din Idele lui Marte un punct de cotitură în istoria romană, fiind unul dintre evenimentele care au marcat tranziția de la Republică la Imperiu.

În vremurile moderne, Idele lui Marte este cel mai bine cunoscut ca fiind data la care Iulius Cezar a fost asasinat în anul 44 î.Hr.

Cezar a fost înjunghiat mortal în timpul unei întruniri a Senatului.

În jur de 60 de conspiratori, conduși de Brutus și Cassius, au fost implicați. Conform lui Plutarh, un profet a avertizat că i se va întâmpla un rău lui Cezar până de Idele lui Marte.

În drum spre Teatrul lui Pompei, unde urma să fie asasinat, Cezar a trecut pe lângă profet și a glumit, „A sosit Idele lui Marte”, sugerând că profeția nu s-a împlinit, la care profetul a răspuns „Da, Cezare; dar nu s-a încheiat încă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here