Nădășenii bat țara în lung și-n lat pentru a-și găsi dreptatea în fața familiei care le-a acaparat pământurile. Vineri, 15 martie 2024, au fost la București, la Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), unde a fost un termen pentru recursul formulat la sentința emisă de instanța de la Alba Iulia, care i-a scos basma curată pe cei care au comis infracțiuni penale pentru a obține satul Nadăș. Cu alte cuvinte, instanța de la Alba a dat o sentință în favoarea infractorilor.  În Dosarul penal  nr. 374/59/2021  de la Curtea de Apel Alba Iulia, prin sentința  emisă la 4 august 2023   i-a  achitat pe inculpați pentru infracțiunile: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu. Cauza a fost trimisă  în atenția ICCJ la începutul lunii octombrie 2023.  Reamintim că urmare a Plângerii penale  formulate de Biriș Iovu și Rad Nicoale, reprezentați de av. Cororiu Vasilica, a fost  emis, la data  de  5 martie 2021, de către DNA Structura Teritorială Timișoara Rechizitoriul prin care  au fost trimiși în judecată  în calitate de  inculpați Colțeu Viorica, Colțeu Mihaela, între timp a decedat Colțeu Mihai Alexandru, notarul Vlai Adrian și Ocolul Silvic Privat Nadăș, administrat de familia Colțeu  pentru săvârșirea infracțiunii de abuz  în serviciu și instigare la abuz în serviciu  cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul  fiind estimat  la 27.000.000 euro.

  • ,,Au fost până acum trei termene, iar vineri s-a dat un nou termen la 11 aprilie 2024. Judecătorul a motivat aceasta pentru a lua procurorul de caz cunoștință de înscrisurile depuse la dosar de familia Colțeu. Asta în condițiile în care procurorul nu ceruse așa ceva. Nu este normal ce se întâmplă cu acest dosar“ a explicat av. Coroiu Vasilica.

 Termen la Judecătoria Brașov

La Brașov se află pe rol dosarul civil privind revizuirea cazului,,Nadăș“, iar marți, 19 martie 2024, este stabilit un nou termen. Nădășenii vor veni din nou la Brașov pentru a susține  recursul formulat de ei împotriva încheierii emise la termenul din aprilie a.c., în  Dosarul nr. 1265/246/2017. De atunci, din 2017,  cauza nădășenilor este tratată cu ,,pas“ de instanțele brașovene, de la Judecătorie la Tribunal și invers, iar ce a greșit prin  sentințe Judecătoria Brașov a ajuns să repare…tot Judecătoria Brașov. Un fel de ping pong cu  dosarul ,,Nadăș“ în detrimentul sătenilor. Totuși oamenii  speră că se va emite o soluție favorabilă lor și nu familiei Colțeu, cea care vrea să stăpânească satul Nadăș, cu intravilan, păduri, arabil, cimitir, vreo 8.742 hectare, în baza unui certificat de moștenitor fals, așa cum au demonstrat DNA și ICCJ.

  • ,,Dosarul Nadăș are un metru cub de acte, mii de pagini. Judecătorul actual vrea să întoarcă dosarul de la Legea 18, așa cum a fost obiectul dosarului, la Legea 10. A fost depus un set de notificări în care se vrea a fi considerată Ecaterina Mairovitz  singura moștenitoare.  Dar documentul are doar semnătura avocatului nicidecum a pretinsei moștenitoare. În plus documentele n-au fost înregistrate la Comuna Tauț, așa cum impune legislația. Mai mult, pe Legea 10, ICCJ a respins solicitarea familiei“ a explicat av. Coroiu.

,,Plecați din fața mea, nu vreau să vă mai văd!”

De 18 ani dosarul Nadăș este plimbat pe la diverse instanțe din țară, fără a fi dată o soluție definitivă. Totul a început în 2007.  ,,În anul 2007, în luna ianuarie, familia Colțeu se prezintă la căminul cultural din sat, adresându-se nădășenilor că au obținut cu mare greutate suprafața de 8.742 ha. Atunci, un baci, Gheorghe Prundan, sare în sus de pe scaun, spunându-le: ,,De unde,,dracu” ați scos suprafața aceasta?! Pentru că ați luat și locul unde stau eu acuma (mijlocul satului)! Vă spun asta pentru că eu am lucrat în primărie ca referent 25 de ani și știu suprafața și hotarul Nadășului”, zicându-le: “Plecați din fața mea, nu vreau să vă mai văd!” a relatat  Nicolae Rad sau cantorul cum i se spune în sat, nelipsit de la niciun termen al cauzei. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here