Aurelia Stoica Bâță și Mariana Stoica din Veneția de Jos sunt adevărați promotori ai tradițiilor și portului popular. Au demonstrat duminică, 17 martie a.c., prin participarea lor la emisiunea iUmor de la televiziunea Antena1, la care au fost concurente. Localnicele au impresionat jurații prin costumele lor populare și prin strigăturile specifice satului pe care le-au prezentat. Au fost strigături de nuntă ale căror versuri sunt pline de umor. ,,Hop, hop, hop!“ a fost refrenul care i-a amuzat pe jurații, care au fost dăruiți cu produse tradiționale locale. Le vom revedea pe Aurelia și pe Mariana în următoarea etapă a concursului, după ce au primit votul ,,Da“ al celor patru jurați.

 Concurente la ,,Chefi la cuțite“

Localnicele au participat, anul trecut,  și la  emisiunea televizată ,,Chefi la cuțite“, unde au prezentat  preparatele culinare păstrate de  la înaintașii lor. I-au impresionat pe chefi, care le-au înmânat trei cuțite. Aurelia Stoica Bâță și Mariana Stoica au avut, și la această emisiune, un dublu scop, de a promova portul popular al satului, dar și pentru a aduce în actualitate mâncărurile pe care bunicii le făceau în casă.   Au gătit ciorbă de salată cu slăninuță afumată și tocăniță de pui cu găluște, binecunoscutul papricaș  ardelenesc.

 Diplome de excelență

Activitatea bogată și implicarea lor în promovarea satului Veneția de Jos, l-a determinat  pe primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea,  să le recunoască strădania și să le premieze.

  • ,,S-a acordat   diplome de excelență doamnelor Aurelia Bâță Stoica și Mariana Stoica pentru păstrarea și promovarea tradițiilor, obiceiurilor și portului popular din satul Veneția de Jos“ a explicat  Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

Aurelia Bâță Stoica este de meserie contabilă, a fost viceprimar și primar al comunei Părău, iar Mariana Stoica, subinginer chimist  la Combinatul Chimic Făgăraș, amândouă fiind pensionare. Activează în cadrul Asociației  ,,Cavaler Ioan Pușcariu“  din Veneția de Jos, ca voluntare.   La fiecare prezență publică, localnicele poartă frumoasele costume populare vechi de peste 100 de ani și spun  povestea denumirii satului lor, aceeași cu a orașului din peninsula italică, Veneția.

  • ,,Un anume Gheorghe Venețianul a poposit în aceste locuri în drumul său prin lume, iar locul în care s-a stabilit, lângă cursul Oltului, i-a preluat numele.  Gheorghe Venețianul ar fi fost italian, dar nu există documente“  mărtursesc  cele două localnice.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here