A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani.  Cu o zi înainte acesta fusese internat în spital, după ce suferise un infarct, și se afla în comă indusă. Nicolae Manolescu   rămâne în amintirea românilor ca unul dintre cei mai de valoare intelectuali ai țării, critic literar, președinte al Uniunii Scriitorilor, candidat la președinția României.

Nicolae Manolescu, pe numele real Nicolae Apolzan, s-a născut în 1939, la Râmnicu Vâlcea, este unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români , profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013.

A activat și ca politician după Revoluția din 1989, dar și ca Ambasador al României la UNESCO. În prezent, era președintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul revistei România literară.

Lucrarea sa fundamentală este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. În decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit.

Nicolae Manolescu este membru fondator al Alianței Civice. A devenit președinte al Partidului Alianța Civică (PAC) în iulie 1991.

Partidul a fost membru al Convenției Democrate Romane, pe listele căreia Nicolae Manolescu a fost ales, în septembrie același an, ca senator.

În legislatura 1992-1996, Nicolae Manoescu a fost membru în Comisia Parlamentului României pentru Integrarea Europeană și în Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

În 1992, PAC împreună cu PL’93 au înființat Alianța Naționala Liberală (ANL). La Congresul extraordinar al ANL, Nicolae Manolescu a fost desemnat candidat la președinție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here