Festivalul de cântări bisericești ,,Buna Vestire“ nu se organizează în acest an.  Ar fi fost ediția a XVI-a a sărbătorii satului Viștea de Sus, dar comunitatea locală n-a reușit să continue tradiția festivalului.  Luni, 25 martie a.c., se sărbătorește însă hramul  bisericii din sat, edificiu construit în urmă cu 176 de ani. Festivalul de cântări religioase de la Viștea de Sus se organiza în fiecare an la 25 martie 2023 de  către Biserica ortodoxă cu hramul ,,Buna Vestire” și preotul paroh, Marian Antinie, Consiliul Local şi Primăria Viştea.  De la biserică invitații și participanții etalau  frumoasele costume populare într-o paradă tradiţională  până la căminul cultural, în sunet de toacă.  Pe scena căminului cultural erau prezentate pricesne de către corurile din Țara Făgărașului. Festivalul de cântări religioase ,,Buna Vestire” a fost înfiinţat în anul 2006 de către Gheorghe Tabără, primar pe atunci al comunei Viştea ca o sărbătoare a parohiei ortodoxe şi a bisericii satului Viştea de Sus.

  •   ,, Mergeam des la biserica din Viștea de Jos și vedeam cât de conștiincioase sunt femeile din cor,  nu lipseau de la biserică în zilele de sărbătoare și cântau  frumos.  Așa mi-a venit ideea festivalului. De la prima ediție oamenii s-au organizat și au făcut muncă voluntară. Cele mai multe coruri au participat  în perioada 2007 – 2009 când am impus și un regulament” explica  fostul primar Gheorghe Tabără, inițiatorul festivalului.

În anul 2008 fesivalul de cântece religioase ,,Buna Vestire” a fost  înscris la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Biserica satului, veche de 176 de ani

Biserica din Viştea de Sus datează de la 1848 şi a fost construită cu strădania bărbaţilor din sat. Pe când ei s-au înrolat în războiul civil de la 1848, construcţia n-a fost întreruptă, femeile, copiii şi bătrânii înlocuindu-i la edificarea lăcaşului de cult. Biserica este din piatră, la bază are formă de navă, cu altar rotund şi trei cupole. Turnul a fost zidit mai târziu, până prin 1856. Era pe atunci, la zidire, preot Ioan Banciu care a notat că a ajutat cu 100 de galbeni hangiul Vasile Polmolea, viştean plecat în ţară, care a mai donat şi un clopot. Toţi sătenii au făcut donaţii în bani şi bucate, iar preoul Matei Vulcan a împrumutat parohia cu bani. La 1889 s-a făcut prima reparaţie de 280 de florini, prin grija preotului Nicolae Clonţea şi a primarului D. Popa, în 1907 s-a zugrăvit de meşterul Gh. Bade din Braşov plătit cu 190 coroane. Pictura s-a realizat între 1946-1947 de pictorii Iosif Was şi Ioan Căzilă pe când preot era Nichita Bălescu. O reparaţie generală s-a făcut în 1965, iar în 1978 s-a introdus curentul electric. Clopotul cel mare, de 300 kg, a fost cumpărat în 1920 de viştenii din America, iar în 1957 a fost turnat din nou. Clopotul cel mic, de 80 kg, a fost procurat în 1897 pentru că primul clopot donat de hangiul Polmolea a fost dat la topit de armata austro-ungară. În anii curenţi, pr. Nicolae Albăceanu a organizat numeroase lucrări de conservare. La 27 august 2006 a avut loc sfinţirea bisericii cu hramul ,,Buna Vestire” de către IPS Laurenţiu Streza. În anul 2012 a fost edificată Poarta de intrare în biserică la iniţiativa fostului primar Gheorghe Tabără şi cu donaţiile sătenilor. De o parte şi de alta a intrării, poarta ne aminteşte de eroii satului căzuţi în primul şi al doilea Război Mondial, dar şi de localnicul decedat la Sibiu, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Din 2015, paroh în sat este pr. Marian Antinie. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here