FOTO: news.ro

Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis cererea procurorilor ca toţi cei patru inculpaţi în cazul atacului de la Crocus City Hall să fie arestaţi preventiv. Toţi cei patru bărbaţi vor rămâne în detenţie până la 22 mai, a precizat instanţa, arată news.ro.

Fiecare dintre cei patru inculpaţi a fost adus în faţa instanţei în mod individual duminică, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzaţiile, potrivit agenţiei TASS.

Numele celor patru inculpaţi sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov.

Toţi cei patru sunt din Tadjikistan şi se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate.

Instanţa a ţinut audieri cu uşile închise pentru fiecare dintre acuzaţi, fără a permite accesul publicului.

CNN a sumarizat ce se ştie până acum despre cei patru suspecţi ai atacului de la sala de concerte din Moscova în care au murit cel puţin 137 de persoane, în timp ce peste 180 sunt rănite. Dintre acestea, cel puţin 100 au rămas în spital, unele fiind în stare gravă.

Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase, potrivit RIA Novosti.

Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.

Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.

Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea sa în faţa instanţei. Faizov era şomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti. S-ar fi născut în 2004.

Atacul de la Crocus City Hall este cel mai sângeros din Rusia din ultimele două decenii. Atacul a avut loc la doar o săptămână după ce Putin şi-a asigurat al cincilea mandat prezidenţial, iar evenimentul este de natură să-i afecteze imaginea de lider care se prezintă ca o persoană capabilă să garanteze ordinea.

Istoricul Armand Goșu, despre neconcordanțele privind atentatul terorist din Moscova: Altcineva a fost prins, nu cei care au comis atentatul

Sunt multe neconcordanțe și semne de întrebare legate de presupușii autori ai atentatului terorist din Rusia, de la felul în care au scăpat neurmăriți sute de kilometri până la locul și modul în care au fost prinși, spune la Europa FM istoricul Armand Goșu.

„Nu e clar locul unde au fost prinși. Variantele puse în circulație de autorități sau de un deputat din Duma de Stat… spun că aproape de granița cu Belarus, nu de granița cu Ucraina. Felul în care au fost ei prinși. Faptul că la prinderea lor a participat o unitate privată cecenă numită Ahmat. Felul în care ei au fost agresați în momentul în care au fost prinși. Cum unuia dintre ei i s-a tăiat o ureche, cum a fost pus să își mănânce propria ureche. După aceea, interogatoriile sugerează o improvizație. E foarte straniu. Faptul că unul dintre ei spune că a trecut prin pușcăriile din Rusia. Faptul că ei declară că au fost taximetriști în Moscova. E foarte stranie toată această… nu mi-e foarte clar dacă ei sunt cei care au comis atentatul terorist. E vorba de altcineva care a fost prins, nu de cei care au comis atentatul terorist”, a declarat istoricul Armand Goșu

 

Vladimir Putin a declarat duminică zi de doliu naţional pentru cele 137 de victime ale atacului, după ce a promis că îi va pedepsi pe toţi cei care s-au aflat în spatele atacului. Imagini video l-au arătat pe Putin cu un aer sumbru aprinzând o lumânare la o biserică de la reşedinţa sa de la periferia Moscovei, duminică seara, pentru a-i onora pe cei care au murit.

Ucraina a negat orice rol în acest atac..

Duminică, oamenii au depus flori la Crocus City Hall, sala de concerte cu 6.200 de locuri de la periferia Moscovei, unde patru bărbaţi înarmaţi au dat buzna chiar înainte ca grupul rock din epoca sovietică Piknik să cânte hitul său „Nu ne e frică de nimic”. Bărbaţii au tras cu armele automate asupra civililor.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar Putin nu a menţionat public gruparea militantă islamistă în legătură cu atacatorii, despre care a spus, în schimb, că au încercat să fugă în Ucraina. El a declarat că indivizi din „partea ucraineană” erau pregătiţi să îi ducă pe atacatori peste graniţă.

Autorităţile lucrează în prezent la identificarea victimelor. Comitetul rus de Investigaţii a declarat că 62 de corpuri au fost identificate până în prezent, iar „pentru restul victimelor se efectuează examinări genetice pentru a stabili identitatea acestora”. Ancheta la locul crimei este în curs de desfăşurare.

Deşi nu a menţionat Statul Islamic, Putin a avut sâmbătă convorbiri separate cu omologii săi turc şi sirian, Recep Tayyip Erdoğan şi Bashar al-Assad, şi a promis o cooperare mai strânsă în lupta împotriva terorismului în urma atacului, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Ambasada Rusiei la Washington afirmă că nu a primit din partea SUA niciun avertisment cu privire la un potenţial atac la Moscova. Săptămâna trecută, Putin a respins avertismentele ambasadei SUA în Rusia privind posibilitatea unor atacuri asupra unor grupuri mari de oameni.

În ceea ce o priveşte, Franţa a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel în urma atacului mortal de la Moscova, a anunţat duminică premierul francez Gabriel Attal.

Au fost identificate doar 62 de victime

În Rusia este doliu național în memoria victimelor atentatului petrecut într-o sală de concerte aflată la periferia Moscovei. Numărul celor uciși a urcat, conform datelor oficiale, la 137, printre care trei copii.

Până acum, însă, au fost identificate doar 62 de victime. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a reacționat furios după ce Vladimir Putin a încercat să facă o legătură între Ucraina și acest masacru. L-a numit pe Putin „un netrebnic”.

Gruparea jihadistă Stat Islamic, care a revendicat atentatul, a difuzat imagini filmate chiar de atacatori în cursul raidului sângeros de la sala de concerte Crocus, aflată la periferia Moscovei. Teroriștii au secerat oamenii cu rafale de arme automate si au scandat sloganuri islamiste.

Vladimir Putin a declarat că 11 suspecți au fost arestați, printre care și cei patru atacatori care apar și în imaginbile postate de Stat Islamic.

Iar media rusă a difuzat imagini de la interogarea brutală, sub amenintarea armelor, a unora dintre suspecți.

Anchetator: De unde ați luat armele?

Suspect: „Ni le-au livrat ei”.

Anchetator: Cine sunt ei?

Suspect: „Nu știu, mi-au scris pe Telegram, nu au dat nume sau prenume, nimic”.

Anchetator: Cum te-au găsit? I-ai căutat tu, sau te-au căutat ei?

Suspect: „Nu, ei mi-au scris”.

Zelenski, răspuns tăios pentru Putin

Dar Vladimir Putin a încercat să dea vina pe Kiev pentru masacru, afirmând că cei patru atacatori ar fi fost prinși când încercau să fugă în Ucraina, unde aveau contacte. Răspunsul lui Volodimir Zelenski a venit pe un ton furios.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acest netrebnic de Putin, în loc să se ocupe de cetățenii săi din Rusia, să li se adreseze lor, a rămas tăcut timp de o zi, gândindu-se cum să implice Ucraina în asta. Totul era complet previzibil.

Sute de mii de ruși, care se află acum pe pământ ucrainean, ar fi cu siguranță destui pentru a opri orice terorist. Dacă rușii sunt gata să moară în tăcere la Crocus, fără să pună întrebări serviciilor lor speciale, atunci Putin va încerca să se folosească de această situație în beneficiul puterii sale personale”.

Analiștii cred că Putin va trebui să dea explicații acasă.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: „Sunt multe întrebări fără răspuns, lucruri foarte stranii. Asta, mai degrabă, sugerează faptul că Putin, în acest moment, este panicat pentru că înțelege că o bună parte din responsabilitate îi aparține lui. Putin trebuie să răspundă, totuși. Iese foarte rău FSB-ul, ies foarte rău structurile militarizate, felul în care ele, de fapt, nu au acționat, bâlbele lor, faptul că pur și simplu și-au ieșit din mână și faptul că patru oameni reușesc să treacă de paza de la poartă, nimeni nu intervine și totul se transformă într-un dezastru inimaginabil”.

Rușii își caută rudele și prietenii

Zeci de oameni așteaptă cu teamă în suflet o veste despre apropiații lor, care sunt dați dispăruți.

Reporter: Era fiica dumneavoastră?

Bărbat: „Da”.

Reporter: A mers la concert?

Bărbat: „Da”.

Reporter: Ați luat legătura cu ea?

Bărbat: „Nu”.

Și Igor își caută soția. Nu figurează nici pe lista răniților, nici pe lista victimelor identificate până acum.

Igor Pogadaev, soțul unei femei dispărute: „Ultima dată când am primit un mesaj de la Yana ea era în sala de concert. Avea loc în primele rânduri. I-am scris, apoi am trimis un al doilea mesaj. Primul mesaj a fost citit pe WhatsApp. Cel de-al doilea mesaj, nu…”.

În zi de doliu național, florile, jucăriile și mesajele lăsate de oameni fac să pară și mai mare altarul improvizat din fața sălii de spectacole Crocus, devenită zonă de dezastru și locul celui mai sângeros atentat petrecut în Rusia în ultimele două decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here