FOTO: Panorama

Românii care vor să meargă să se trateze în străinătate pot face acest lucru încă din 2013, pe banii decontați de statul român, datorită unei directive europene prin care se oferă asistență medicală transfrontalieră. Nu este însă ușor. Condiția este să obțină confirmarea medicală din România că nu li se poate oferi tratamentul în țara noastră, în timp util pentru evoluția bolii lor.

De aceea, numărul românilor care ajung să apeleze la acest mecanism, cunoscut sub numele de „formularul S2” (fost E112) nu e foarte ridicat: câteva sute de oameni în fiecare an.

Cei mai mulți români care întrunesc condițiile să se trateze în străinătate pe banii statului român o fac pentru a trata cancere sau boli ale sistemului circulator. Trebuie spus că România decontează „românește”, adică doar cât ar costa intervențiile medicale dacă pacientul le-ar face acasă în țară. Eventualele diferențe de preț din străinătate sunt suportate de pacienți din propriile buzunare. Chiar și așa, în unele cazuri este o oportunitate pentru acces la tratamente mai rapide și mai avansate.

Printre statele preferate ca destinație de tratament se numără Germania, Italia, Franța și Austria.

Doar în anul 2022, au fost alocate fonduri în valoare totală de 6,2 milioane de lei (1,25 milioane de euro) pentru rambursarea cheltuielilor cu serviciile medicale suportate de către asigurații români pe teritoriul altui stat UE, arată datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, tot mai mulți români au ales să solicite cardul european de asigurări de sănătate, care le oferă posibilitatea de a beneficia de tratament gratuit, în caz că întâmpină vreo urgență atunci când călătoresc pe teritoriul UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția ori Regatul Unit.

Prin acest card, similar cu cardul național de sănătate, românii pot obține ajutor medical la spitalele de stat din UE, fără să mai apeleze la asigurări private de călătorie, pentru a-și acoperi riscurile de bază, care țin de sănătate. Este gratuit, valabil timp de doi ani și acoperă doar nevoile medicale din timpul călătoriei, adică nu e valabil pentru tratamente planificate ale unei boli existente.

Află mai multe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here