FOTO: DC News

O parte dintre pensionarii țării, mai exact cei cu venituri consistente, vor plăti impozit până la câteva sute de lei după recalcularea din septembrie. Anunțul oficial.

Pensionarii din România cu venituri mai mari vor avea parte, tot de la 1 septembrie 2024, data marii recalculări, și de aplicarea unui impozit destul de important pe banii lor.

Ce impozit plătesc după 1 septembrie pensionarii cu venituri de peste 2.000 de lei. Anunțul de la Guvern

Peste aproximativ patru luni, circa trei milioane de pensionari din România se vor bucura de măriri consistente la veniturile lor lunare. Odată cu recalcularea pensiilor, unele pensii se vor majora cu până la 80%.

Asta e partea pozitivă a lucrurilor. Există și una mai puțin plăcută pentru buzunarul seniorului român. Tot din toamnă, pensionarii care au pensii mărite primesc și o veste proastă. Conform Legii pensiilor, Guvernul va aplica un impozit pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei.

Această taxare este prevăzută și în noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la data de 1 septembrie 2024. Astfel, românii care primesc 2.500 lei pensie vor plăti 50 lei impozit. Cei care ajung la 3.000 lei pensie, vor pierde 100 lei, cei cu 4.000 lei pensie, 200 lei, iar cei cu 5.000 lei dau 300 de lei la stat.

”Impozitarea pensiilor din sistemul public este și rămâne la fel, adică: Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit, se plătește impozit de 10% doar pentru partea suplimentară de la 2000 de lei în sus.

Cu alte cuvinte: dacă ai o pensie de 2800 de lei, plătești un impozit doar pentru partea de 800 de lei, adică 80 de lei, 10% din 800 de lei. Este foarte important ca românii să știe lucrul acesta astfel încât în spațiul public să nu mai fie rostogolite știri false care să creeze panică printre pensionari”, a transmis ministrul muncii, conform Antena 3.

Pensiile pentru care se aplică o supraimpozitare

Simona Bucura-Oprescu a ținut să precizeze clar faptul că, în acest moment, dar și după 1 septembrie, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Doar suma ce depășește 2.000 de lei este taxată dacă ne referim la pensiile din sistemul public.

Referindu-se la un alt subiect delicat, cel legat de supraimpozitarea pensiilor, oficialul Guvernului a venit cu explicații. De această măsură sunt vizați doar o parte dintre ”speciali”.

”Într-adevăr avem o supraimpozitare, este valabilă doar la pensiile de serviciu și este de 20% pentru ceea ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile care sunt în intervalul între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut, dar aceasta este graduală și doar pentru partea necontributivă, doar în ceea ce privește pensiile de serviciu, nu pensiile din sistemul public”, a adăugat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here