Excelenţa Sa Massimo Baggi, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, efectuează în aceste zile prima vizită oficială în municipiul şi judeţul Braşov.  Marţi, 2 aprilie, înaltul oaspete a avut o întrevedere la sediul Consiliului Judeţean Braşov cu preşedintele Todorică-Constantin Şerban, la care a luat parte şi Mihai Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov, alături de Cristian Macedonschi, preşedintele Asociaţiei Smart City Braşov.

  • Sunt deosebit de încântat să fiu gazda acestei întâlniri şi, pe această cale, să consolidăm şi să diversificăm relaţiile bilaterale de colaborare. Elveţia este o ţară superbă din toate punctele de vedere, este un model spre care tindem în toate domeniile”, a afirmat preşedintele CJ, care a făcut o prezentare a principalelor domenii investiţionale şi a proiectelor aflate pe agenda de priorităţi a autorităţii judeţene.

Operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, investiţiile în echipamente moderne pentru spitalele din administrarea CJ, îmbunătăţirea conectivităţii judeţului Braşov prin reabilitarea şi modernizarea reţelei rutiere sau demersurile pentru construirea unui nou spital de Psihiatrie au fost printre subiectele expuse de şeful administraţiei judeţene.  În luarea sa de cuvânt, ambasadorul a prezentat relațiile bilaterale fructuoase româno-elveţiene care includ schimburi comerciale, științifice și culturale, a remarcat dezvoltarea învăţământului dual în România – cu atât mai mult cu cât Braşovul a fost deschizător de drumuri în acest domeniu, şi a precizat faptul că Elveţia se regăseşte an de an între primele zece ţări ca volum al investiţiilor directe în România, cu investiţii de top în industria farmaceutică, a materialelor de construcţii, dar şi în retail.

  • Prietenia dintre ţările noastre este foarte solidă şi o vom consolida prin buna cooperare bilaterală”, a susţinut ambasadorul Massimo Baggi.

Înaltul oficial a prezentat finanţările disponibile pentru România prin intermediul fondurilor elveţiene şi s-a arătat convins că judeţul Braşov ar putea atrage finanţări în trei domenii de interes: învăţământ dual, eficienţă energetică şi sănătate.

  • Dacă mă întrebaţi despre un obiectiv care ar aduce un impact semnificativ în comunitatea noastră, fără ezitare vă răspund: construcţia unei clădiri pentru secţiile psihiatrice din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov. Sănătatea mintală este o preocupare majoră, iar statisticile arată că mulţi români se confruntă cu diverse probleme din sfera acestor patologii. Este timpul să acționăm și să oferim sprijinul necesar celor care au nevoie”, a afirmat preşedintele CJ Todorică-Constantin Şerban, care a menţionat că acest proiect, pentru care recent a semnat contractul privind întocmirea Studiului de Fezabilitate, este investiţia cea mai pretabilă pentru accesarea fondurilor din Programul de Cooperare Elveţiano-Român, cu atât mai mult cu cât componenta de tratare a adicţiilor se regăseşte între priorităţile finanţate.
  • Componenta de sănătate din cadrul fondurilor elveţiene este gestionată de Ministerul Sănătăţii din România, astfel că în momentul în care aveţi întreaga documentaţie finalizată, putem face demersuri în paralel pentru ca acest proiect să primească finanţare. Noi nu alocăm fonduri pentru construcţia infrastructurii propriu-zise, însă finanţăm asistenţă tehnică, expertize, training şi implementarea de tehnologie, astfel că anumite componente ale proiectului pot fi susţinute financiar cu fonduri elveţiene”, a spus ambasadorul la finalul discuţiilor.

Vizita ambasadorului Confederaţiei Elveţiene continuă, pe agendă regăsindu-se o întâlnire oficială la sediul Primăriei Municipiului Braşov, precum şi vizite la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, la Parcul Industrial Prejmer şi la Castelul Bran.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here