FOTO G4Media

Folosind mai puțină sare în mâncare poate părea plictisitor, dar beneficiile ar putea fi la fel de mari ca și un risc mai mic de deces, potrivit unei noi cercetări, citată de CNN. Utilizarea unui înlocuitor de sare atunci când gătiți a fost legată de un risc mai mic de a muri prematur din orice cauză sau din cauza bolilor cardiovasculare într-un nou studiu publicat luni în revista Annals of Internal Medicine.

“Suntem încântați să putem oferi dovezi că înlocuitorii de sare sunt eficienți pentru îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare atunci când sunt utilizați pe termen lung, până la 10 ani”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Loai Albarqouni, profesor asistent la Institutul pentru Asistență Medicală Bazată pe Dovezi de la Universitatea Bond din Australia. “Sinteza anterioară a avut tendința de a se concentra pe rezultate pe termen scurt, cu o durată de numai două săptămâni”.

Studiul este o revizuire sistematică a 16 studii controlate aleatorii care au fost publicate înainte de 23 august 2023 și care au totalizat 35.251 de participanți care aveau în medie în jur de 64 de ani și aveau un risc mai mare decât media pentru boli cardiovasculare. Studiile au fost realizate în principal în China, iar restul în Marea Britanie, Taiwan, Peru, Olanda și Norvegia.

Având în vedere că două treimi din rezultatele studiului provin din China, autorii “au fost surprinși de cât de puține cercetări privind înlocuirea sării au fost efectuate în afara țărilor asiatice”, a spus Albarqouni.

“Acesta este parțial motivul pentru care am clasificat dovezile ca fiind de “certitudine scăzută până la foarte scăzută” pentru populațiile occidentale – pur și simplu nu există suficiente dovezi pentru a verifica faptul că înlocuitorii de sare ar fi la fel de eficienți în contextul occidental”.

Substituirea sării a fost, de asemenea, legată de o reducere a sodiului în urină, precum și a tensiunii arteriale, un efect similar cu cel al medicamentelor pentru tensiune arterială, au constatat autorii. Acest lucru ar putea explica scăderea riscului de deces, a spus Albarqouni.

Autorii au recunoscut că, în cadrul studiilor, unii dintre înlocuitorii de sare nu au fost verificați, iar unii au fost cumpărați de participanți în loc să le fie dați de cercetători.

Studiile au comparat utilizarea sării obișnuite – alcătuită din aproximativ 100% clorură de sodiu, ocazional cu adaos de iod – cu utilizarea unui substitut de sare alcătuit din 25% până la 30% clorură de potasiu și 60% până la 75% clorură de sodiu.

Un alt motiv pentru care aplicarea rezultatelor într-un context occidental este dificilă este faptul că modelele de consum de sare din America de Nord sunt “determinate de alimentele procesate și de cele la pachet, în timp ce consumul în contextul cercetării este determinat mai mult de cantitatea mare de sare adăugată în timpul preparării alimentelor la domiciliu”, a declarat Albarqouni.

“Acesta nu este cel mai puternic studiu pe care să se bazeze o mulțime de concluzii în acest moment”, a declarat Dr. Andrew Freeman, cardiolog preventiv și director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver. “Dar se adaugă la corpul de dovezi și la semnalul din zgomot că a scăpa de sarea de sodiu din alimentație este un mare avantaj și că a avea potasiu în alimentație este mai bine”, a spus acesta.

Și “deși știm că potasiul este benefic, sarea este sare”, a adăugat Freeman, care nu a fost implicat în studiu. “Dacă este clorură de sodiu sau clorură de potasiu sau clorură de magneziu, tot sare este. Iar cel mai bun mod de a obține potasiu în organism este să mâncați fructe și legume – acolo unde potasiul este cel mai abundent”.

Reducerea aportului de sare

Limita zilnică ideală de sodiu a Asociației Americane a Inimii este de 1.500 de miligrame pe zi pentru majoritatea adulților, în special pentru cei cu tensiune arterială ridicată, și nu mai mult de 2.300 de miligrame pe zi.

“Dacă cea mai mare parte a consumului de alimente provine din alimente ambalate sau din restaurante, există șanse ca aportul de sodiu să fie prea mare”, a declarat Albarqouni prin e-mail. “Există câteva semne fizice care indică faptul că este posibil să consumați prea mult sodiu, cum ar fi balonarea sau umflarea, oboseala, tensiunea arterială ridicată, creșterea setei și/sau a urinării.”

Dacă sunteți îngrijorat în legătură cu aportul dumneavoastră, puteți cere sfaturi medicale sau de nutriție de la un profesionist, a adăugat Albarqouni.

Atunci când cumpărați alimente ambalate, verificați conținutul de sodiu de pe etichete. Unele alimente pot conține mai mult sodiu decât credeți, cum ar fi carnea de pasăre sau cerealele, a spus Freeman. O murătură de mărime standard are de obicei în jur de 1.500 miligrame de sare, a adăugat el.

Pe lângă reducerea consumului de sare prin simpla eliminare a sării din mâncarea pe care o gătiți acasă, puteți încerca, de asemenea, să cumpărați înlocuitori de sare cu o compoziție asemănătoare cu cei folosiți în cadrul studiului sau să folosiți în schimb condimente fără sare pentru a adăuga mai multă savoare alimentelor, au spus experții.

Autorii au recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă substituirea sării de tipul celei din studiu este sigură pentru pacienții “sensibili la manipularea micronutrienților”, inclusiv pentru cei sensibili la potasiu – cum ar fi persoanele cu deficiență renală, au spus ei.

Alimentele cu mai puțină sare pot avea un gust plictisitor la început, dar papilele gustative se pot adapta în doar câteva săptămâni, a spus Freeman, așa că acordați-vă timp pentru a vă adapta.

“De asemenea, este important să ne amintim că reducerea aportului de sodiu este doar o modalitate de a reduce riscul cardiovascular fără medicamente”, a spus Albarqouni. “Lucruri precum schimbarea dietei, oprirea fumatului și creșterea mișcării pot avea, de asemenea, un impact. Înlocuitorii de sare nu sunt un sfânt graal pentru eliminarea bolilor cardiovasculare, dar sunt o piesă din puzzle care poate ajuta.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here