FOTO ProTV

Vremurile în care hoții din apartamente își făceau de lucru cu șperacle și șurubelnițe sunt pe cale să devină amintire.

Mai nou, în Berlin, autoritățile sunt în alertă din cauza unor tâlhari care dau spargeri folosind acidul azotic.

Substanța extrem de corozivă e utilizată pentru a distruge broaștele ușilor. Este, însă, și foarte toxică, și pune în pericol viețile proprietarilor.

Într-o clădire de apartamente din Berlin, hoții au dat lovitura de trei ori în ultimele zile. Așa că, în imobil, atmosfera e una apăsătoare.

Julian E., resident: „Stau de vorbă cu vecini care nu au fost călcați de hoți și se vede că sunt oarecum nervoși. Mai ales că a fost folosit acidul azotic, există cu certitudine o stare de neputință, pentru că nu ne putem proteja adecvat față de așa ceva, chiar dacă punem 10 zăvoare diferite”.

Scenariul despre care vorbește locatarul e simplu. Hoții injectează acid nitric – o substanță corozivă, fără culoare și fără miros – în broască ușii, ca să o slăbească.

Polițiștii spun că, înainte cu câteva zile, tâlharii lipesc de uși fire adezive foarte subțiri, ca să vadă dacă e cineva acasă.

Dacă firul nu este rupt după o perioadă mai lungă, înseamnă că au cale liberă să dea lovitura.

Evelyn Rosar, RTL reporter: „Acest apartament a fost afectat, încă se mai văd urmele aici. Acidul azotic prinde culoarea verde atunci când intră în contact cu alte substanțe.”

Acidul azotic este extrem de puternic, după cum arată acest experiment. Câteva picături de substanță atacă aproape imediat bucățile de cupru.

Christian Wittenburg, doctor la Universitatea Hamburg: Acidul azotic e special pentru că oxidează. Asta înseamnă că e foarte agresiv, în special față de metale. Așa cum putem vedea foarte clar aici, are loc această reacție care dizolvă încet foile de metal. Și eliberează gaze. Nu trebuie inhalate niciodată, pentru că sunt toxice.”

Inhalarea poate afecta plămânii și duce la dificultăți de respirație. Pe piele, acidul azotic poate provoca arsuri.

Christian Wittenburg: Dacă intrați în contact cu un acid, inclusiv cu acidul azotic, e mereu o idee bună să spălați imediat zona afectată cu multă apă. Și neapărat să mergeți la medic după aceea.”

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în timpul spargerilor din Berlin. Până când poliția va reuși să-i prindă pe hoți, locatarii încearcă să fie mai vigilenți, în speranța că vor împiedica noi tentative de furt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here