Peste 200 de persoane au fost prezente miercuri, 10 aprilie a.c., de la ora 16.00, la întâlnirea cu firma Waste Energy Trading SRL, desfășurată în Căminul Cultural Ucea de Jos. Deși întâlnirea, în realitate o dezbatere publică, nu a fost promovată în rândul localnicilor, ucenii, așa uniți cum sunt, au lăsat orice activitate și au umplut sala. Scopul acțiunii era parcurgerea procedurii necesare privind emiterea autorizației integrate de mediu pentru stația de biogaz pe care firma SC Waste Energy Trading SRL vrea să o pună în funcțiune la Ucea de Jos.  Au fost prezenți reprezentanți de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov (APM), de la Garda de Mediu Brașov și reprezentanții firmelor Waste Energy Trading SRL  și Demeco SRL care au același acționar și același sediu social la Bacău. Comunitatea locală a fost reprezentată de săteni, medici, medicul veterinar, oameni de afaceri, primar, viceprimar, consilieri locali și angajați din cadrul UAT Ucea. În sprijinul sătenilor a participat și activistul de Mediu, Aurelian Agache de la Codlea.

Filmul dezbaterii

Moderatorul dezbaterii publice a fost reprezentantul APM Brașov.

Nici n-a început bine prezentarea și sătenii și-au spus nemulțumirile privind punerea în funcțiune a stației de biogaz. ,,Nu vă vrem aici! Plecați la Bacău, la voi!“ Reprezentantul APM a încercat să blocheze criticile, spunând participanților că este o dezbatere publică și nu un protest. ,,Să vorbească reprezentanții firmei pentru a vă prezenta proiectul. Propun să o ascultăm“ le-a spus oamenilor reprezentantul APM. ,,Trebuia să avem materiale despre activitate, ne-ați mințit de la început. Facem o Roșie Montană la Ucea dacă nu înțelegeți!“ au spus sătenii. Ca replică, s-a spus că acțiunea a fost mediatizată, anunțul fiind  dat publicității 10 zile consecutive așa cum impune legislația. Întrebați în ce ziar a fost publicat anunțul, reprezentanții firmei au evitat răspunsul. Abia într-un târziu au menționat ziarul Național și, bâjbâit, publicația Zece. ,,Noi avem ziarele noastre în zonă de ce nu ați publicat acolo ci în ziare pe care nu le citește nimeni. Acesta a fost scopul să nu știm de această dezbatere“ au spus revoltați oamenii.

Istoricul stației

Așa cum a prezentat investiția reprezentantul firmei Waste Energy Trading SRL, aceasta a fost construită în 2010 cu fonduri de la Ministerul Mediului. În 2017, titularul a cerut autorizație de mediu pentru activitate biogaz, iar în 2018 APM Brașov a emis autorizația integrată de mediu. Apoi firma a dat faliment, instalația fiind vândută, astfel a ajuns în proprietatea firmei din Bacău. Marian Băcilă, fost primar la Ucea, a interrupt prezentarea precizând că instalația a fost construită încă din  2008 și nu 2010, semnalând greșelile din documentația firmei de la Bacău. ,,Sunteți un grup de firme care se ocupă de deșeuri. Să explicați ce înseamnă SNCU? Sunt reziduri animale, subproduse de origine animală. Aveți autorizație de la SGA? Să ne spuneți dacă știți care este statutul terenului pe care se află stația? În 2013, în PUG,  era în intravilan, acum trebuie să mutați suprafața în extravilan“ a cerut Marian Băcilă. N-a primit însă răspuns de la reprezentanții firmei.

Listele rușinii

În timpul discuțiilor în sală au circulat niște liste, iar reprezentntul APM Brașov cerea participanților să le semneze. ,,Dacă vedeți în capătul de listă apare revizuire/autorizare. Este grav ceea ce faceți! Oameni, să nu semnați!“ au spus oamenii. Reprezentantul APM a recunoscut că este o greșeală și că ar fi vorba despre prezența participanților și nu de acordul lor pentru avizarea stației. ,,A fost o greșeală!“ a spus reprezentanta APM. O localnică a adunat foile și le-a rupt în fața reprezentantei APM. ,,Pentru prezență există tabele la intrarea în sală. Aceste liste sunt pentru acordul nostru. Ne-ați mințit!“ a spus o localnică.

Primarul Adrian Grovu: ,,Nu vrem să trăim în mirosuri“

Adrian Grovu, primarul comunei Ucea, a oprit, prin intervenția sa, prezentarea făcută de reprezentantul firmei. ,,Prezentarea tehnologiei irită oamenii, nu asta interesează. Ne-am informat și o astfel de instalație pe care vreți să o puneți în funcțiune provoacă foarte mult rău. Pentru 6 locuri de muncă pe care ziceți că le creați nu vrem să trăim în mirosuri. În alte zone unde aveți astfel de instalații oamenii își vând casele și terenurile din cauza mirosurilor. Sunt alături de comunitate și vom face tot ce este posibl să nu puneți în funcțiune stația“ a spus primarul comunei.

Revoltat un alt localnic s-a adresat reprezentantei APM: ,,Sunteți părtinitoare, reprezentați statul, dar se pare că reprezentați, aici, firma. Pe oameni nu-i interesează directivele europene pe care le invocați, pe noi să ne convingeți că instalația nu poluează. Puteți?“

Documentație cu numeroase lacune

Medicul Ioan Tiseanu a luat la puricat toată documentația firmei în baza căreia se solicită autorizația integrată de mediu. Documentația a fost întocmită de un medic din Iași. Este vorba despre medicul Chirilă Ioan care a întocmit toate documentațiile similare pentru aceste firme.  Dr. Ioan Tiseanu și-a început pledoaria prezentând încrengătura de firme din Bacău care au aceeași adresă.

  • ,,Demeto vă spune ceva? Demeto este firma de la aceeași adresă cu  Waste Energy Trading SRL care adună deșeurile și le vinde acesteaia din urmă. Niciuna din firme nu are angajați“ a spus dr. Tiseanu.

Atunci s-a aflat că în sală este și reprezentantul firmei Demeto.

  • ,,Este legal să fie 2 firme la aceeași adresă? Inflamați sala“ i s-a adresat reprezentantul Demeto medicului Tiseanu.

Medicul Tiseanu, în acordul localnicilor, a luat articol cu articol din documentația firmei și l-a demontat, cerând în același timp explicații. ,,De unde aduceți deșeurile, 50 tone/zi? Nu aveți apă, nu aveți curent, nu aveți instalații de stingere incendii“ a spus medicul.

Cristian Dincă, reprezentantul firmei, a adus în discuție stația pe care o deține la Filipeștii de Pădure, lăudând investiția.

  • ,,Am fost la Filipștii de Pădure să văd la fața locului ce zice lumea. Mi-au spus că ,,de 10 ani ne mâncăm ficații“. La 2km de stație miroase de nu poți să stai“ a spus medicul Tiseanu.

Au vorbit și alți localnici criticând activitatea respectivei stații.

  • ,,Toată lumea nu vă vrea, de ce insistați? Plecați!“ a spus sala.
  • ,,Acest medic Chirilă scrie în documentație că  mirosul puternic este influențat cultural. Ce să însemne acest lucru, duhoarea influențează cultural? Când funcționa Șoneriu îngropa hoituri cam 2-3 tone pe zi și se simțea duhoarea până la Cârțișoara. Mediu a știu tot timpul, dar nu a venit la Ucea să ne apere. Instalația aceasta poluează“ a spus dr. Tiseanu.

Referendum

,,La finalul documentației acest medic Chirilă scrie că funcționarea stației are un impact pozitiv socio-economic. De ce spune așa un medic? Ce are la bază? Vin și vă întreb, ce obțineți de aici? Vă spun eu. Luați gunoaie la prețuri mici, pe nimic și le aduceți aici și câștigați milioane. Așa cum spuneți luați și certificate verzi. Toate pe sănătatea noastră“ a mai spus dr. Tiseanu.

Activistul de Mediu a vorbit scurt și la obiect.

  • ,,Nu se va ține cont de comunitate și va fi eliberată autorizația integrată de mediu împotriva voinței dumneavoastră. Avem ca exemple Fin Eco, Protan, Purolite, Turnătoria de la Brașov. Veți face sesizări, APM vă va da răspunsuri, dar firma nu va respecta nimic. La FinEco există studii la greu, iar Garda de Mediu nu este în stare să identifice abaterile. DSP vine și zice că nu este nimic dăunător sănătății. Dar puteți opri autorizarea, să faceți un referendum prin care puteți desființa vechile avize“ a spus activistul de mediu.
  • ,,Ucea nu vă vrea. Populația nu a fost consultată. Firma aceasta nu are bonitate economică, nu are un plan de dezvoltare. Cum va face investițiile?“ a susținut un alt localnic.
  • ,,Studiul de impact al DSP este părtinitor. Ne vom realiza studiul nostru, pe banii noștri. Văd că nu le-ați cerut un studiu olfactiv. Ne vom apăra drepturile, vom ajunge în instanță“ a spus Marian Băcilă. Sătenii l-au criticat pe reprezentantul APM care era vădit pentru susținerea firmei.

Primarul Adrian Grovu a susținut că va merge la Filipeștii de Pădure să afle la fața locului situația comunității de când există stația de biogaz.

  • ,,Vom organiza referendum“ a spus primarul Adrian Grovu.  Referitor la instalarea ,,dezastrului social și ecologic“ sătenii spun că vor fi afectate  toate domeniile de activitate.
  •   fermierii vor avea noutăți virale în efectivele de animale. Vor simți reduceri mari la vânzarea de animale/produse etc, când se va declara zona contaminată.
  •    turismul va fi redus la zero, eventualii investitori nu vor mai veni la Ucea
  •    straturile acvifere (pânza freatică) vor fi contaminate
  •    prețul locuințelor, terenurilor din comună vor fi în colaps pentru că nimeni nu ar vrea  să locuiască într-o zonă poluată olfactiv

O firmă fără bani

Waste Energy Trading SRL din Bacău a cumpărat stația de la Carmolimp,  firmă intrată în faliment, prin Contractul nr. 978/4 aprilie 2023. Firma  intenționează să proceseze la Ucea deşeurile de origine animală (de la gunoi de grajd la materii aruncare de abatoarele sau de fabricile de producere a preparatelor de carmangerie), dar şi deşeuri de origine vegetală. Zilnic, conform documentației, va prelua o cantitate totală de 70 tone de deşeuri, din care 50 de tone de deşeuri de abatorizare, dejecţii animaliere, deşeuri de SNCU (ambalată) – produse alimentare improprii consumului uman, diferenţa fiind reprezentată de alte categorii de deşeuri.  Capacitatea staţiei este de 50 de tone de deşeuri pe zi, iar prin procesarea acestor deşeuri, se spune, că se va produce energie electrică şi apă caldă. Waste Energy Trading SRL a fost înființată, conform datelor de la RC, în 2013 și are trei acționari. Ultimele informații date publicității arată că în 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 100.000 lei, un profit de 97.019 lei și niciun angajat. În anul următor, 2022, cifra de afaceri a fost zero, nu a avut activitate, a înregistrat o pierdere de 1.926 lei și niciun angajat. Cu acest palmares, firma băcăuană vrea să se instaleze la Ucea unde să investească  și să proceseze deșeuri de toate felurile.

Ce spune presa despre aceste firme din Bacău

O simplă căutare pe internet dai de o serie de articolele despre firmele patronate de acționarii Waste Energy Trading SRL. În 2015, o serie de articole îl critică pe șeful Gărzii de Mediu Prahova, Florin Diaconu, care  ,,a supervizat și protejat afacerile urât mirositoare din spatele firmelor „Vitalia”, „Demeco” sau „Gentoil“.  Protectia de care beneficiază „Demeco” si patronul acesteia Daniel Botez la nivelul functionarilor din Ministerul Mediului a făcut ca mai multe dezastre de mediu să ridice serioase semne de intrebare unele generand inclusiv repercursiuni penale“ titra ziuanews.ro în octombrie 2021.  ,,În anul 2018, CJ Cluj a atribuit fără nici o licitație celor de la „Demeco”, contractul de 6.150.000 lei fără TVA prin care reziduurile provenite din stația de osmoză inversă care epurează lacul de levigat de la Pata Rât – obiect al numeroaselor sesizări catre primul ministru, ministrul mediului si chiar DG Environment vor fi eliminate. Băieții deștepți din industria de reciclare a deșeurilor periculoase, Daniel Botez şi Ciprian Blănaru, actionari cu cote egale, ai „Demeco” au beneficiat din nou de un Contract  de la CJ Cluj. Dacă în 2017 ,,Demeco” câștiga 17.000 lei din afacerile cu statul român, în 2020 cifra a crescut la 1,4 milioane de lei – dintre aceste contracte numărându-se și un contract cadru de peste 13 milioane lei semnat cu o unitate militară din Tunari, Ilfov, pentru depozitare si eliminare deșeuri din demolări.   Un alt contract  a fost obținut în urma licitaţiei organizată de DRDP Cluj, adjudecată în octombrie 2021, de asocierea formată din firmele „Demeco” SRL, „Aloref” SRL, „Ascom International” SRL şi „Glencora Impex” SRL, în valoare de 5.885.350 lei, fără TVA.  În ianuarie 2021, apare contractul  pentru ecologizarea depozitului de deșeuri de la Turda al CNAIR cu o valoare maximă de 157.385.936 lei fără TVA (Tratarea și eliminarea deșeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorohexan (HCH) și mercur (Hg) rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrazii Brasov-Cluj-Borș și depozitat în depozitul temporar de deșeuri periculoase de la Fața Dealului, comuna Moldovenesti, jud.Cluj”). Asocierea firmelor „Ecomaster” si „Oil Depol”   au notificat autoritatea contractantă că îl vor transporta la peste 400 km de la Cluj la Prahova urmând să îl trateze în depozitul deținut de aceștia în satul Târgșoru Nou, comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova. Concret   65.700 tone de deșeuri extrem de periculoase cu camioane de 20 tone  vor străbate peste 2.300.000 km.  Dat fiind faptul că solurile contaminate cu mercur nu se pot incinera direct, mercurul trebuie recuperat într-o instalatie specifică aferentă instalației de desorbție termică. Astfel  cei de la „Ecomaster” interpun o altă companie din grup respectiv „Oil Depol” să redacteze un antecontract cu compania „Tarr MV” din Iași. Apare  astfel și „Demeco” care deține o facilitate de incinerare a solului contaminat în condițiile în care solurile contaminate cu mercur, nu se pot elimina prin incinerare directă. Deși „Demeco” a fost înregistrată ca și subcontractor declarat pentru activitatea de incinerare deseuri, la oferta depusă a fost înaintată de către „Demeco” o autorizație de mediu emisă de APM Arad pentru o platforma de bioremediere“ titra  ziuanews.ro. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here