În municipiul Făgăraş funcţionează două azile de bătrâni  unde vârstnicii din urbe, dar și din Țara Făgărașului pot găsi un loc sigur și decent în care să își ducă bătrânețile.  ,,Centru rezidenţial pentru adulţii aflaţi în nevoi- Tabita” funcționează pe strada Nicovalei nr. 27 și  este un  azil privat pe care  făgărăşeanul Cornel  Şuvăială îl administrează  prin asociaţia pe care o conduce. Aici sunt internate în prezent 71 de persoane.  Al doilea azil este AVIV, care funcționează pe strada Cetății nr. 40A și care este administrat de Asociația Vlavian. În prezent sunt internate aici 40 de persoane plus alte 16 cazuri sociale ale Municipalității. Cele două azile   stau însă sub amenițarea Primăriei Făgăraș precum  “Sabia lui Damocles” din scrierile lui Cicero. Tabita este amenințată cu demolarea, iar AVIV cu evacuarea prin refuzul de prelungire a contractului de către Primăria Făgăraș. Situațiile sunt create de primarul PSD al Făgărașului care prin acțiunile sale pune bunicii internați aici în situații limită. Ne întrebăm simplu, când acest primar i-a vizitat sau mângâiat pe bunicii internați aici? Dar să le luăm pe rând.

Bunici bine îngrijiți

Am vizitat azilul Tabita săptămâna trecută. Bunicii internați aici beneficiază de ingrijire și atenție din partea personalului. Sunt persoane cu grave probleme de sănătate care le depășesc pe cele ale vârstelor înaintate. Majoritatea sunt singuri, nu au urmași care să-i ingrijească, iar la Tabita au găsit familia de care au nevoie. Și la AVIV situația este similară. Sunt internate persoane singure, multe cu tot feluri de probleme de sănătate, cu deficiențe, dar aici se simt în siguranță. Funcționarea acestor unități sociale este șicanată, așa cum spun reprezentanții lor, de Primăria Făgăraș.

 Tabita este amenințat cu demolarea

 

Cornel Șuvăială este purtat prin procese de Primăria Făgăraș de peste 4 ani, cerându-i demolarea unui corp de clădire, acolo unde sunt cazați bunicii din urbea noastră. Prima citație a primit-o la  26 mai 2020  pentru  că a construit la adresa azilului fără să deţină autorizaţie de construcţie. De atunci bate la ușile Judecătoriei Făgăraș pentru a-și găsi dreptatea. Ultima înfățișare este programată la 18 aprilie 2024, Dosarul nr. 1188/26/2020.

  •   ,,Eu nu mint de felul meu. Am plătit amenzi de peste un miliard și jumătate (n.r. lei vechi), 80.000 lei numai anul trecut. Toate au fost cu direcție. Nu pot să intru în legalitate pentru că nu vrea Primăria Făgăraș. Ei spun că am depășit cu 58 mp suprafața construibilă, este acest hol de la parter. Am zis că-l dau jos și se încheie tot. Dar arhitectul orașului a zis să nu-l dau jos, să vedem. Dar m-au dat în judecată în două dosare, unul panal și unul civil. În dosarul penal, Parchetul a impus găsirea de soluții pentru intrarea în legalitate, dar nu s-a făcut nimic în acest sens. Dosarul civil e pe rol. Aștept să văd până unde merge Primăria Făgăraș“ a spus Cornel Șuvăială.
  •    ,,Schimbați regimul de încadrare în zonă  pe această stradă  și problemele se rezolvă. Pe o stradă vecină se pot construi imobile cu etaj, aici nu. Din aprilie 2017 au făcut măsurători cu un topometrist plătit de primărie, dar care a intrat în faliment, nu s-a finalizat nimic.  Este zonă intravilană,  dar nu se intabulează din 2016“ a spus patronul azilului.

Pentru  a intra în legalitate, a  făcut extinderea proprietăţii aşa  cum i-a sugerat Primăria Făgăraș.

  • ,,Am  cumpărat încă o suprafaţă de teren   de la doi proprietari, 4200 mp, pe care am dat  42.000 euro.  Legea prevede că  nu  poţi construi mai mult de 50%  amprentă la sol pe suprafaţa care o ai.  M-am conformat şi am făcut această extindere de proprietate. Nici astăzi, primăria nu a avizat documentele cadastrale ale zonei. Primăria este  resposabilă de toate acestea” a explicat Cornel Şuvăială.

Merge și așa la ,,prieteni“

Numai că Primăria Făgăraș lucrează cu dublă măsură, cere demolarea în funcție de interes. Un imobil ridicat în centrul Făgărașului, unde este și magazinul Profi, nu are autorizație de construire pentru etajul edificat. A existat proces  în instanță, Dosar 3284/226/2018,  cu sentință definitivă, dar care n-a fost pusă în aplicare. Prin Dosarul nr. 4479/62/2021, proprietarul clădirii a deschis un nou proces  împotriva primarului Făgărașulu pentru a scăpa de demolare și pentru a obține autorizația. Cererea a fost însă respinsă la data de 19.07.2021, însemnând că Primăria Făgăraș nu este obligată să emită actul administrativ ca  imobilul să intre în legalitate. Dar, contrar deciziilor instanței, la acest imobil activitatea nu este perturbată de Primăria Făgăraș. În plus, aici afacerea unui consilier local care face parte din mașina de vot a primarului funcționează fără probleme, adică fără autorizație. În cazul în care autorizația de funcționare a fost emisă, întrebarea firească este în baza căror prevederi legale a fost eliberată? Prin comparație, în cazul azilului Tabita și a bunicilor internați aici, legea se aplică în litera și spiritul ei, iar în cazul altor ,,afaceri“ Primăria Făgăraș și edilul trec  cu vederea ilegalitatea.

Evacuarea azilului AVIV

 

AVIV este administrat de Asociaţia Vlavian şi funcţionează într-o clădire a Primăriei Făgăraş în baza unui contract de concesiune datat cu  1 iulie 2014 pentru activităţi de asistenţă medico-sociale pentru persoane vârstnice, valabil 10 ani, până la 30 iunie 2024.

  • ,,Am fost anunțați că acest contract nu va mai fi prelungit și noi putem pleca. Ne întrebăm ce se întâmplă cu persoanele internate“ a explicat Cristina Rădulescu, vicepreședintele asociației Vlavian.

Numai că o încercare a Primăriei Făgăraş de a evacua azilul AVIV din spațiul propriu a fost și în 2020, în luna iunie. Reprezentanții asociaţiei Vlavian au blocat atunci demersurile primăriei. Primarul Făgăraşului invoca, în 2020,  că AVIV nu ar deţine licenţă de funcţionare, dar Crisina Rădulescu de la Asociaţia Vlavian  a prezentat  licenţa de funcţionare provizorie emisă de Ministerul Muncii la data de 5 mai 2020, valabilă până la obţinerea licenţei definitive. Rădulescu prin avocaţii săi îl acuza atunci  pe primarul Făgăraşului de abuz în serviciu  prin demersurile pe care le intreprinde asupra centrului AVIV de la Făgăraş.

  • ,,În 2020  au început presiunile prin sesizări şi reclamaţii către autorităţi. Totul a culminat cu notificarea de reziliere de plin drept, fără intervenţia instanţei de judecată, din partea Primăriei, din data de 29 mai. Am răspuns punctual  la fiecare punct, cu argumente care au demontat acuzaţiile. În acest context decizia de a rezilia contractul şi de a prelua  Centrul era una abuzivă şi împotriva legii”  explica, în 2020,  Cristina Rădulescu, vicepreşedintele asociaţiei Vlavian.

Suveica notificărilor

După decesul Ancăi Vlavian, preşedinta Asociaţiei  Vlavian,  survenit la 21 mai 2020, Primăria Făgăraş a dat drumul notificărilor cu scopul evacuării  acestei asociaţii din strada Cetăţii, nr. 40A.  Prima notificare a fost înregistrată  la  data de 29 mai 2020, prin   adresa 3426, prin care Primăria Făgăraş cerea rezilierea  Contractului de concesiune nr. 15925/1 iulie 2014, începând cu data de 15 iunie 2020.  La data de 12 iunie 2020, Primăria Făgăraş cere Asociaţiei Vlavian, centrul Făgăraş, prin adresa nr. 36016,  să-i transmită  o listă cu personalul angajat şi o listă cu bunurile deţinute în vederea inventarierii. La 19 august 2020 este notificată asociaţia, act nr. 43100, să evacueze clădirea prin executor judecătoresc.  Primăria Făgăraş acuza asociaţia că n-a respectat şi a încălcat standardele MII-S2.2 şi M III.Im1S2.1 din Ordinul 29/2019, privind neacordarea îngrijirii necesare beneficiarilor.  Altă acuzaţie se referea la  perioada stării de urgenţă când beneficiarii nu au fost mutaţi în alte camere  în perioada carantinei personalului. Primăria mai acuza conducerea centrului că ar fi obligat beneficiarii să se transfere la alt medic de familie, dar şi că acest Centru nu deţine licenţă de funcţionare.  S-a ajuns și în instanță, Dosar nr. 4043/26/2020, dar  Primăria Făgăraş a pierdut procesul.  Printr-o hotărâre  definitivă emisă de Tribunalul Braşov la 16 noiembrie 2021, Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice AVIV îşi poate continua activitatea  în imobilul din strada Cetăţii, nr. 40 A,  iar dorinţa primarului ca Municipiul să preia  unitatea  a fost spulberată, Hotărârea 1410/2021  din 16 noiembrie 2021 a Tribunalului Brașov.

  •  ,,Contractul asociației noastre este cu Consiliul Local Făgăraș și nu cu Primăria Făgăraș. Contractul este pentru servicii și nu pentru clădire. Nu înțelegem de ce vrea primarul inventarul bunurilor. Am depus un Memoriu la CL Făgăraș, dar primarul nu l-a supus dezbaterii“ a adăugat Cristina Rădulescu.

Primarul bagă ADIF în joc

Primăria Făgăraş vrea ca Asociaţia de Dezvoltare  Integrată a  Făgăraşului, galul prin care se sifonează banul public, să preia activitatea  Centrului AVIV. Există și  Hotărârile ADIF nr. 72/02.11.2020 şi 73/02.11.2020 pe care le invocă primarul pentru această activitate. Numai că asociaţia nu are o structură de acest fel destinată îngrijirii persoanelor vârstnice. În plus în bugetul local pe 2024 nu sunt  prevăzute fonduri pentru funcționarea unui azil. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here