Scandalul de la Ucea de Jos legat de autorizarea de către APM Brașov a stației de biogaz  a firmei Waste Energy Trading SRL din Bacău este departe de a se stinge. Ucenii susținuți de primarul comunei Adrian Grovu apelează la toate autoritățile statului pentru a bloca punerea în funcțiune a instalației despre care spun că le pune în pericol sănătatea. Miercuri, 17 aprilie a.c., prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, a fost la Ucea pentru a afla la fața locului doleanțele oamenilor. Prefectul a fost însoțit de Florin Ioani, primarul comunei Viștea, comună învecinată cu Ucea, care ar putea fi afectată de funcționarea respectivei instalații.

  • ,,Prefectul Județului Brașov împreună cu primarul comunei Viștea  au participat la o dezbatere organizată local, în cadrul căreia s-au discutat numeroase probleme administrative, precum și problema cetățenilor cu privire la punerea în funcțiune a stației de biogaz. În urma discuțiilor purtate, aceste probleme vor fi analizate și de către Instituția Prefectului, având un reprezentant desemnat în Comisia de Analiză Tehnică din cadrul APM Brașov. Cu această ocazie, au fost analizate și detaliate toate aspectele legale cu privire la organizarea referendumului local în vederea consultării și exprimării voinței cetățenilor cu privire la nemulțumirile consemnate în dezbaterea publică din data de 10.04.2024“ a spus Adrian Grovu, primarul comunei Ucea.

Dezbatere publică cu scandal

Reamintim că în ziua de 10 aprilie a.c., s-a desfășurat la căminul cultural din Ucea de Jos dezbaterea publică pentru   emiterea autorizației integrate de mediu pentru stația de biogaz pe care firma SC Waste Energy Trading SRL vrea să o pună în funcțiune la Ucea de Jos. Nici n-a început bine prezentarea și sătenii și-au spus nemulțumirile privind punerea în funcțiune a stației de biogaz.

  • ,,Nu vă vrem aici! Plecați la Bacău, la voi!“

Reprezentantul APM a încercat să blocheze criticile.

  • ,,Să vorbească reprezentanții firmei pentru a vă prezenta proiectul. Propun să o ascultăm“ le-a spus oamenilor reprezentantul APM.
  • ,, Facem o Roșie Montană la Ucea dacă nu înțelegeți!“ au spus sătenii.

Așa cum a prezentat investiția reprezentantul firmei Waste Energy Trading SRL, aceasta a fost construită în 2010 cu fonduri de la Ministerul Mediului. În 2017, titularul a cerut autorizație de mediu pentru activitate biogaz, iar în 2018 APM Brașov a emis autorizația integrată de mediu. Apoi firma a dat faliment, instalația fiind vândută, astfel a ajuns în proprietatea firmei din Bacău. Marian Băcilă a contrazis firma,   precizând că instalația a fost construită încă din  2008 și nu 2010, semnalând greșelile din documentația firmei de la Bacău.

  • ,,Sunteți un grup de firme care se ocupă de deșeuri.   Aveți autorizație de la SGA?“ a cerut Marian Băcilă. N-a primit însă răspuns de la reprezentanții firmei.
  • ,,Prezentarea tehnologiei irită oamenii, nu asta interesează. Ne-am informat și o astfel de instalație pe care vreți să o puneți în funcțiune provoacă foarte mult rău. Pentru 6 locuri de muncă pe care ziceți că le creați nu vrem să trăim în mirosuri. În alte zone unde aveți astfel de instalații oamenii își vând casele și terenurile din cauza mirosurilor. Sunt alături de comunitate și vom face tot ce este posibl să nu puneți în funcțiune stația“ a spus primarul comunei, Adrian Grovu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here