FOTO: romania-actualitati.ro

Sacrificarea mieilor pentru Paşte se poate realiza doar până pe 3 mai şi numai în unităţi de abatorizare autorizate sau în spaţii amenajate temporar, în condiţiile legii. La Giurgiu există două abatoare unde se pot sacrifica mieii, însă proprietarii de ovine se plâng de costurile mari care se adaugă celorlalte cheltuieli cu creşterea animalelor.

Crescătorul de ovine Viorel Graure spune că sunt costuri mari pentru abatorizarea mieilor şi pentru transportul acestora către pieţe.

„Ies către vânzare pentru sărbătorile pascale în jur de 400-450 de bucăţi miei; cost foarte mare la abator, deoarece trebuie să achităm maşină pentru transport animale vii, pentru carcasă, să îi aducem înapoi, costuri, iar, pentru sacrificare şi toate acestea. Vă daţi seama că, totuşi, sunt foarte scumpe şi Paştele este mai târziu şi au consumat mai mult şi grăunţe, şi lucernă şi tot ce este pentru ei!, explică Viore Graure.

În acelaşi timp, inspectorii sanitari veterinari efectuează controale în ceea ce priveşte procesarea şi comercializarea cărnii de miel.

„Reprezentanţii DSVSA Giurgiu, cu sprijinul instituţiilor abilitate de pe raza judeţului, vor organiza controale în trafic în vederea depistării transporturilor de animale şi produse de origine animală care încalcă legislaţia în vigoare. Controalele vor fi extinse şi în exploataţiile non-profesionale, în vederea depistării proprietarilor de animale care comercializează sau sacrific animalele, fără a notifica medicul veterinar”, spune Andrei Darie, directorul DSVSA Giurgiu.

În ceea ce priveşte preţurile la carnea de miel, crescătorii spun că acestea sunt comparabile cu cele de anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here