Cu încă un credit a fost îndatorat Municipiul Făgăraș. N-au trecut decât cinci luni de la ultimul împrumut și primarul PSD al Făgărașului contractează un altul. De data aceasta îndatorează municipiul cu 20 milioane de lei, cu ajutorul mașinii de vot pe care și-a creat-o în Consiliul Local Făgăraș. 10 consilieri locali au pus umărul pentru a-l scoate pe primar din încurcătura implementării proiectelor europene pe care, în realitate, le-a pierdut. Deși au trecut 5 ani de la semnarea contractelor de finanțare pentru aceste proiecte (2019), lucrările au început abia în luna iunie 2023. Cinci ani s-a stat degeaba. Dar nu chiar degeaba întrucât Primăria Făgăraș a plătit  servicii de consultanță unor firme agreate, dar din bugetul local și nu din fondurile europene.  Menționăm aici obișnuita explicație a primarului ,,plătim de la bugetul local și recuperăm din fonduri europene“. (SIC!)

Mașina de vot a primarului din nou în acțiune

Consilierii locali  Ovidiu Popa trecut val vârtej la Viitorul Țării Făgărașului, Știrbu Cosmin-  viceprimarul PSD devenit AUR peste noapte, Butunoiu Nicolae trecut și el la AUR,  Trâmbițaș Silviu- PSD, de la Partida Romilor Biza Radu și Mihai Colibași, de la FDGR Steigel Norbert,  Clonț Vlentin și Aldea Iuliana de la Pro România deveniți psd-iști, Gavrilă Dan- liberalul trecut la PSD sunt cei care aprobă pe bandă proiectele pe care primarul le vrea adoptate. Și acest nou credit a fost votat de acești consilieri locali.

Opoziția n-a votat proiectul

În plenul CL Făgăraș convocat luni, 13 mai a.c.,  pe ordinea de zi s-a aflat  accesarea acestui împrumut din Trezoreia statului. Așa cum s-a stipulat  în documentele ce au însoțit proiectul cu pricina, cele 20 milioane de lei ar acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele finanțate din fonduri europene. Ce n-a spus edilul făgărășenilor, uzând de obișnuita-i manipulare, e faptul că aceste cheltuieli neeligibile se datorează depășirii termenului de implementare a proiectelor, care era decembrie 2023.  Consilierii din opoziție, respectiv  consilierii locali PNL, Cupu Lucian, Florin Dobria, Adina Dobrea, Iuliana Leabu, Johannes Klein de la FDGR, Cristina Paicu de la USR s-au opus accesării creditului. Ca de obicei, ședința de plen a fost una furtunoasă. Opoziția a cerut colegilor din Legislativ  să nu voteze acest proiect prin care se îndatorează municipiul cu încă 20 milioane de lei, recomandând primarului să găsească alte soluții.

  • ,,Este greșeala primarului PSD că a pierdut fondurile europene, iar greșelile lui sunt plătite acum de făgărășeni“ a  precizat Lucian Cupu, consilierul local PNL.

Implementarea proiectului în ritm de melc și cu sincope

Lucian Cupu, PNL, a prezentat, citând răspunsul primit de la Ministerul Fondurilor Europene, stadiul lucrărilor la proiectele europene accesate de Primăria Făgăraș.

  • ,,Ne lăudăm cu proiecte de 140 milioane de euro din fonduri europene și primarul îndatorează Făgărașul cu împrumuturi. Am solicitat la Ministerul Fondurilor Europene  stadiul implementării proiectelor de la Făgăraș și căți bani s-au obținut. Nu mai credem în vorbele primarului. În cazul proiectului de înființare incubator de afaceri s-a realizat 76,65% și s-a solicitat suma de 3,7 milioane din valoarea totală a proiectului de 5,1 milioane. Proiectul de mobilitate, zona industrială, s-a realizat 77,35% și s-a solicitat suma de 31,9 milioane lei din totalul de 43,8 milioane de lei. Proiectul de mobilitate din zona centrală s-a realizat 36,8% din proiect și s-a solicitat suma de 16 milioane de lei din totalul de 45,7 milioane de lei. Proiectul de modernizare și pietonizarea zonei centrale s-a realizat 70% și s-a solicitat 30 milioane de lei din totalul de 45,7 milioane de lei. Proiectul de reabilitare ambulatoriul din spital s-a realizat 70% și s-a solicitat suma de 7,5 milioane de lei din totalul de 11 milioane de lei. Proiectul de modernizare a Școlii Generale nr. 7 s-a realizat în proporție de 98,8% și s-a solicitat suma de 21 milioane de lei din valoarea proiectului de 26,9 milioane de lei. Proiectul de modernizare a casei de cultură și a parcului Regina Maria s-a realizat 17%   și s-a solicitat rambursarea sumei de 4 milioane de lei din 26,5 milioane de lei, valoarea proiectului. În cazul reabilitării blocurilor prin eficientizarea energetică s-a realizat 39,4%   și s-a solicitat suma de 2 milioane de lei din totalul proiectului de 7,4 milioane de lei“ a prezentat consilierul local PNL Lucian Cupu.

Primarul, sigur pe votul necesar pentru aprobarea împrumutului, a susținut: ,,Nu este un împrumut, nu va afecta bugetul local. Nu avem bani să plătim lucrările. Recuperăm banii din fonduri europene din următorul exercițiu financiar“.

Patru împrumuturi în mandatul edilului PSD

Aceeași explicație a oferit primarul PSD și în cazul creditelor contractate anul trecut, cel de 10 milioane de lei în luna noiembrie 2023 și cel de 8 milioane de lei contractat în iulie 2023, ambele având ca justificare susținerea proiectelor europene aflate în implementare. La aceste împrumuturi se adaugă și creditul în valoare de 25 milioane de lei (5 milioane de euro) contractat în  2019  pentru Ocolitoare, imprumut folosit însă la lucrări finanțate déjà, Cetate, str. D-na Stanca și secția Pediatrie.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here