FOTO: ProTV

Osteoporoza este o afecțiune medicală caracterizată prin scăderea densității osoase și deteriorarea structurii osoase, ceea ce duce la oase mai fragile și la un risc crescut de fracturi.

Aceasta este o boală silențioasă, deoarece de multe ori nu prezintă simptome până la prima fractură.

Pe măsură ce îmbătrânim, prevalența osteoporozei crește – mai ales în cazul femeilor. De fapt, aproximativ 20% dintre femei și 5% dintre bărbații de peste 50 de ani au osteoporoză, conform datelor CDC.

„Este important ca toată lumea să înțeleagă că oasele puternice și sănătoase sunt esențiale pentru bunăstarea generală”, spune Dr. James Topilow, MD, specialist în reumatologie la Hackensack University Medical Center.

„Acestea oferă suport structural, protejează organele vitale și joacă un rol crucial în mișcare și echilibru. Menținerea sănătății oaselor pe tot parcursul vieții reduce riscul de osteoporoză, fracturi și alte probleme legate de oase, promovând mobilitatea, independența și calitatea vieții”, a explicat acesta, conform parade.com. 

Cum ne putem îmbunătăți sănătatea oaselor? Mâncând brânză.

Deși are o reputație proastă din cauza numărului mare de grăsimi, calorii și sodiu, brânza are unele substanțe nutritive vitale pentru sănătatea oaselor.

Dr. Topilow a împărtășit care este brânza sa preferată pentru sănătatea oaselor, inclusiv nutrienții pe care îi are și care pot ajuta la reducerea șanselor de osteoporoză atunci când este consumată ca parte a unei diete echilibrate.

Brânza preferată a unui specialist în osteoporoză pentru sănătatea oaselor

„Brânza parmezan este o sursă bună de calciu, care este esențială pentru sănătatea oaselor. Calciul ajută la construirea și menținerea unor oase puternice și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea osteoporozei”, spune Dr. Topilow.

Institutul Național de Artrite și Boli Musculo-scheletice și ale pielii (NIAMS) recomandă consumul de calciu. În caz contrar, organismul extrage nutrientul din oase, slăbindu-le și crescând șansele de osteoporoză și, prin urmare, de fracturi.

Aproximativ 30 de grame de parmezan înseamnă 8 grame de proteine. Dr. Topilow spune că brânza este esențială pentru construirea și repararea problemelor osoase.

Cercetările publicate în 2023 în Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle au descoperit o legătură între aportul de proteine și densitatea minerală osoasă.

Dr. Topilow subliniază că brânza parmezan conține, de asemenea, vitamina K și fosfor, doi nutrienți cheie pentru sănătatea și rezistența oaselor.

Un studiu publicat în 2020 a subliniat unele cercetări potrivit cărora vitamina K poate stimula densitatea minerală osoasă și reduce șansele de fractură la persoanele cu osteoporoză. Totuși, acesta a indicat date insuficiente pentru a susține administrarea acesteia sub formă de supliment.

Brânza parmezan este un aliment cu acest nutrient vital. Conform unui studiu, combinația de vitamina K și calciu – pe care o regăsim în brânză – poate susține densitatea minerală osoasă.

„Este important să rețineți că brânza parmezan este, de asemenea, bogată în grăsimi și calorii, așa că mâncați cu moderație. Ar trebui consumată cu moderație ca parte a unei diete sănătoase”, spune medicul.

Nu trebuie să uităm că brânza parmezan are 119 calorii și 7,88 grame de grăsime pe porție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here