Reprezentativa națională a României va bifa la EURO 2024 cea de-a șasea să participe la un campionat continental. Fanii entuziasmați se așteaptă la un parcurs la fel de bun precum cel de la EURO 2000, atunci când România, repartizată în grupa A, alături de Germania, Portugalia și Anglia, sa calificat în sferturile competiției.

Motivați de reușită din calificări (locul 1 în grupă, neînvinsă), suporterii naționale despre faptul că este posibilă o astfel de performanță. De date aceasta, România a fost repartizată în grupa E, alături de Belgia, Ucraina și Slovacia. În această grupă, Belgia beneficiază de cele mai mari șanse de clasare pe primul loc, în timp ce Ucraina pare să fie creditată cu cea de-a doua șansă.

Însă, unele case de pariuri online , cred că România poate să producă surpriză și să se poziționeze pe locul secund la EURO. La ca și agențiile de pariuri, oare și fanii naționale noastre au motive reale să creeze acest lucru? Privind la participările reprezentative naționale la Campionatele Europene de Fotbal anterioare putem constata că au existat câteva momente glorioase, demne de rememorat.

1984 – prima participare la un Campionat European de Fotbal

România sa numărat printre echipele repartizate în grupa B, unde au avut de înfruntat Germania de Vest, Portugalia și Spania. Reprezentativa națională a reușit să obțină un singur punct în acest grup, chiar împotriva viitoarei vicecampioane, Spania. Scorul înregistrat chiar în primul meci al reprezentativei noastre a fost de 1 la 1, cu un gol marcat în minutul ’35 de către Ladislau Boloni.

1996 – o ediție de European care trebuie uitată

Află la cea de-a doua participare la EURO, România nu a obținut niciun punct în grupa B, în care a avut de înfruntat Bulgaria, Franța și Spania. După două meciuri pierdute cu același scor (1 la 0) împotriva Franței și Bulgariei, România a pierdut cu 2 la 1 cu Spania, singurul gol marcat aparținându-i lui Răducioiu. This edition a fost una de la care suporterii români aveau așteptări mari, pentru că națională venea după un Campionat Mondial (SUA ’94) în care a fost la câteva minute de semifinală.

Euro 2000 – cel mai bun Campionat European pentru reprezentativa României

Naționala României va avea în componență la această ediție de EURO pe Bogdan Stelea, Bogdan Lobonț, Dan Petrescu, Cristi Chivu, Cosmin Contra, Gică Popescu, Gâlcă, Ionuț Lupescu, Dorinel Munteanu, Adrian Mutu, Viorel Moldovan, Adrian Ilie și Gică Hagi. Repartizată în grupa A, România avea de înfruntat Anglia, Germania și Portugalia, șansele de acces în sferturi avându-le naționale engleză și germană.

Încă din primul meci al grupei, contra Germaniei, naționala noastră a reușită sau surpriză. După deschiderea scorului de către Viorel Moldovan în minutul 5, echipa română a fost egalată de nemți prin reușita lui Scholl, scorul final fiind 1 la 1. Următorul meci sa disputat contra Portugaliei, care a reușit să ajungă la această ediție până în semifinale.

Partida a fost pierdută de către români cu scorul de 1 la 0, dar după un meci foarte echilibrat, golul înscris de Costinha fiind marcat abia în minutul 94. În ultimul meci al grupei, România se va confrunta cu Anglia, una dintre naționalele creditate cu șanse mari la acest campionat. A fost una dintre cele mai discutate partide de la acel Campionat European și care a rămas în memoria microbiștilor români.

Românii au deschis scorul prin reușita fundașului nostru, Cristi Chivu, în minutul 22. Englezii au egalat prin Shearer în minutul 41, apoi aceștia au preluat conducerea patru minute mai târziu prin golul înscris de Owen. Dorinel Munteanu obține egalarea în minutul 48, iar Ionel Ganea marchează golul victoriei în minutul 89, dintr-0 lovitură de la 11 metri. În sferturile de finală, România este eliminată de Italia, care va ajunge în finală, unde va pierde contra Franței.

Edițiile din 2008 și 2016 – trei puncte obținute în grupele de la EURO și două egaluri de poveste

În 2008, România a fost repartizată în grupa C, alături de Franța, Italia și Țările de Jos. 1 cu Italia). La ediția din 2016, în grupa A, în compania Franței, Albaniei și Elveției, românii au obținut doar un singur punct, după remiză cu Elveția (1 la 1).

Oare, la EURO 2024, vom obține mai multe puncte și ediții similare din 2000 sau vom avea rezultate similare celorlate patru campionate europene?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here