Peste 92.000 de copii și elevi din județul Brașov au început școala luni, 9 septembrie a.c., în cele 440 unități de învățământ preșcolar, potrivit Inspectoratului Școlar. În aceste școli sunt încadrate 5.936 de cadre didactice de predare și 2.242 de cadre didactice auxiliare și personal nedidactic, însemnând 99,2% din necesar.
Noutăți în acest an școlar
Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de școală și va fi structurat în cinci module separate prin vacanțe școlare. S-a înființat așa-numita Vacanță de schi, în județul Brașov, aceasta fiind programată la finalul lunii februarie. Au fost aduse prin Statutul elevilor o serie de noutăți, cum ar fi: sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție. Totodată, conducerile unităților școlare pot lua decizia de a interzice nu doar folosirea telefoanelor în timpul orelor, ci și intrarea elevilor în clădirea școlii cu telefoanele mobile la ei. O altă noutate este aceea că la finalul fiecărui modul de cursuri, toți elevii primesc o notă la purtare. Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar. Scăderea mediei la purtare afectează menținerea burselor pe care le primesc elevii. O medie sub 6 la purtare înseamnă repetenție. Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică sunt condiționate în acest an școlar, de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.
Câte unități școlare funcționează în județ
În județul Brașov, în anul școlar 2024-2025, vor funcționa 440 unități școlare dintre care 21 sunt private, toate celelalte fiind finanțate de la bugetul de stat.
- 15 creșe (arondate unităților cu personalitate juridică)
- 217 grădinițe
- 40 de școli primare
- 100 școli gimnaziale
- 44 de colegii, licee și școli profesionale
- 3 școli postliceale (private)
- 1 centru județean de excelență
- 5 centre de educație incluzivă
- 15 cluburi ale elevilor și cluburi sportive școlare
„La 96 de corpuri de clădire – dintre cele 614 destinate procesului instructiv-educativ – au fost efectuate, în această vară, lucrări de reabilitare, consolidare sau reparații curente, în celelalte fiind realizate lucrări de întreținere și igienizare”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov. Sunt unități școlare în care elevii nu pot intra la cursuri din cauza șantierelor neterminate. Un caz este la Școala Gimnazială nr.7 din Făgăraș, elevii fiind relocați din nou în spații închiriate de Primăria Făgăraș. În condițiile în care termenul de finalizare a lucrărilor a fodt decembrie 2023. Aceeași situație există la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 Brașov, Școala Gimnaziala nr. 14 din Brașov, școala din Lunca Câlnicului.
Școli fără avize
pe listă se află Liceul Teoretic ‘Mitropolit Ioan Mețianu’ Zărnești, școala din Beia, comuna Cața. Din motive de securitate, primarul și directorul școlii din Cața au considerat că nu trebuie să riște siguranța copiilor și au amenajat în Căminul cultural 3 săli de clasă unde temporar, copiii de grădiniță și de nivel primar își vor desfășura activitatea școlară. „Toate celelalte clădiri în care se desfășoară activitățile cu copiii și elevii dețin avizele necesare (sau sunt în curs de obținere)”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar.
Echipe mixte formate din reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Școlar Județean, ISU și DSP s-au deplasat în perioada ultimelor două săptămâni în unități școlare din județul Brașov, cu precădere în cele care dețin cămine și cantine școlare, pentru verificarea stadiului pregătirii acestora în vederea deschiderii noului an școlar. „Au fost constatate deficiențe minore la câteva dintre acestea, deficiențe care au fost sau urmează a fi îndreptate”, au menționat oficialii Inspectoratului Școlar.