Un studiu recent realizat în Canada a arătat că glicemia ridicată la adulții sănătoși este legată de scăderea activității cerebrale și poate afecta sănătatea creierului chiar și în cazul persoanelor fără diabet.
În timp ce legătura dintre zahărul din sânge și sănătatea creierului este bine documentată în cazul celor care trăiesc cu diabet, aceasta este prima cercetare care examinează această legătură la persoanele fără acest diagnostic.
”Zahărul din sânge există pe un spectru – nu este o categorisire în alb și negru a celor sănătoși sau nesănătoși”, a explicat medicul.
În cadrul studiului au fost examinați 146 de adulți sănătoși în vârstă de 18 ani și peste. Pentru fiecare dintre subiecți, cercetătorii au analizat glicemia, activitatea creierului prin scanări cu rezonanță magnetică (RMN) și variabilitatea ritmului cardiac prin citiri de electrocardiogramă (ECG).
”Constatările evidențiază importanța gestionării glicemiei prin alimentație sănătoasă și exerciții fizice, nu numai pentru organism, ci și pentru creier”, a precizat dr. Chen, care este și șeful catedrei de cercetare Baycrest în neuroimagistica îmbătrânirii și profesor de fizică biomedicală la Universitatea din Toronto.
Efectul a fost mai puternic la adulții în etate, dar a fost prezent la toate vârstele. La fel, ambele sexe au fost afectate, dar în mai mare măsură femeile.
Autorii studiului recomandă controale medicale regulate în special pentru cei diagnosticați cu prediabet.