Cafeaua turcească este o delicatesă renumită pentru aroma sa unică și metoda specială de preparare, fiind un simbol al ospitalității în Turcia. Inclusă pe lista „Patrimoniului Cultural Imaterial” UNESCO în 2013, cafeaua turcească are o zi mondială dedicată, celebrată anual pe 5 decembrie, potrivit unui comunicat al Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
Originară din Yemen, cafeaua a ajuns la palatul sultanului Suleiman în perioada Imperiului Otoman. Bucătarii palatului au creat o tehnică unică de preparare care a devenit emblema cafelei turcești. În secolul al XVI-lea, cafenelele publice din Istanbul au transformat consumul de cafea într-un obicei social, iar cultura cafelei s-a răspândit ulterior prin comercianți și diplomați în alte regiuni ale lumii.
Turcia oferă varietăți regionale, precum cafeaua cu gumă de mastic din regiunea Egeeană, „Menengiç” din Gaziantep – o cafea fără cofeină obținută din boabe de fistic, sau „mırra”, o cafea foarte tare populară în Mardin și Șanlıurfa. Prepararea poate varia, de la fierbere pe nisip fierbinte la utilizarea cărbunilor.
Cum prepari o cafea turcească acasă:
- Înainte de a începe, asigură-te că boabele de cafea sunt cât mai proaspete. Vei avea nevoie de cafea măcinată mai fin decât cea pe care o prepari la filtru.
- Amestecă apoi într-un vas unde adaugi apă, zahăr și lasă compoziția la fiert.
- Odată ce cafeaua începe să fiarbă, vei observa că deasupra se va forma un strat de spumă. Dacă torni cu grijă în ceașcă, spuma va rămâne deasupra.
- Poți savura cafeaua alături de un pahar cu apă. Apa îi ajută pe băutori să își reîmprospăteze papilele gustative și să savureze în continuare aroma băuturii.