FOTO: Facebook

Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale atrage atenţia asupra riscurilor dezinformării privind utilizarea paracetamolului sau a altor medicamente ce se eliberează fără prescripţie medicală (OTC), după o „provocare” cu paracetamol răspândită pe internet, arată digi24.ro.

„Dezinformarea din mediul online poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătăţii publice. Este esenţial ca pacienţii şi consumatorii să îşi ia informaţiile doar din surse avizate şi să respecte recomandările specialiştilor pentru utilizarea corectă a medicamentelor OTC”, a declarat Diana Mereu, director executiv RASCI, potrivit Agerpres.

RASCI reaminteşte că orice medicament, chiar dacă se eliberează fără o reţetă de la medic, cum este şi cazul paracetamolului, trebuie administrat conform indicaţiilor de pe ambalaj, din prospect sau ale unui profesionist din domeniul sănătăţii.

Recent, „Provocarea Paracetamol” s-a răspândit pe reţelele sociale, promovând ingerarea excesivă a acestui medicament, cu consecinţe grave asupra sănătăţii.

„Încurajăm cu tărie părinţii, educatorii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii să discute această tendinţă îngrijorătoare cu tinerii. Siguranţa medicamentelor nu este un joc sau o provocare – este o chestiune serioasă. ‘Provocarea Paracetamol’ promovează utilizarea în cantităţi excesive a medicamentului, ceea ce este extrem de periculos şi poate duce la consecinţe severe asupra sănătăţii, mai ales în rândul tinerilor. Facem un apel la responsabilitate şi la susţinerea la scară largă a demersurilor menite să crească nivelul de educaţie în materie de sănătate, pentru a preveni astfel de comportamente cu efecte nocive”, a afirmat Cătălina Florea, vicepreşedintele RASCI.

Totodată, RASCI îndeamnă publicul să se informeze doar din surse oficiale şi să urmeze recomandările profesioniştilor din domeniul sănătăţii, respectiv să citească întotdeauna prospectul şi informaţiile de pe ambalaj, evitând dezinformarea şi utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor.

„Într-o eră digitală în care accesul la informaţie este mai uşor ca oricând, dar unde riscul dezinformării este, de asemenea, ridicat, considerăm esenţial ca oamenii să poată accesa informaţii corecte şi validate despre medicamentele ce se eliberează fără prescripţie medicală. De aceea, am militat inclusiv pentru introducerea publicităţii în social media şi aplicaţii mobile pentru această categorie, astfel încât informaţiile furnizate să fie nu doar accesibile, ci şi conforme cu reglementările în vigoare, oferind cetăţenilor un punct de referinţă sigur şi avizat în luarea deciziilor privind sănătatea lor”, a declarat Costin Vasilescu, preşedinte RASCI, conform sursei citate.

Medicii francezi avertizează că #paracetamolchallenge poate duce la moarte

Vineri, 31 ianuarie 2025, Academia din Normandia a avertizat, printr-o scrisoare, părinții și profesorii cu privire la consecințele provocării periculoase apărute pe platforma TikTok.

Provocarea Paracetamolului constă în înghițirea a cât mai multor doze de paracetamol, acest medicament analgezic și pentru ameliorarea febrei, pentru a-i testa rezistența și a afla cine va rămâne cel mai mult timp în spital”, a explicat Academia din Normandia.

„Amintiți-vă că peste 3 grame pe zi este o supradoză pentru un adult. Acest lucru poate provoca leziuni ireversibile ale ficatului. Efectele unei supradoze pot include greață, vărsături sau dureri de stomac sau chiar moartea”, mai scrie Academia din Normandia care îi îndeamnă pe părinți să sune la spital în caz de otrăvire a copiilor.

Semnele supradozajului

„Semnele supradozajului cu paracetamol depind de doza ingerată și de condițiile de sănătate preexistente. Ele pot apărea până la 48 de ore după ingestie, pot fi minim simptomatice sau pot provoca greață, vărsături și dureri de stomac. Când supradozajul este semnificativ, pielea poate căpăta o nuanță mai galbenă (icter), semn de afectare a ficatului”, spun medicii francezi într-o atenționare către părinți.

„Efectele sale sunt benefice atunci când este folosit în doze mici, și când este necesar, dar este periculos în doze mari”, a spus meedicul Karim Boubaker pe canalul France 3 Franche-Comté.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here