FOTO: A3

O rețea de interlopi români ar fi comandat furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Un club interzis de motocicliști ar fi implicat în jaful secolului, scrie NL Times.

După mai bine de patru luni de la momentul în care s-a produs jaful secolului, apar noi detalii în cazul anchetei de la Muzeul Drents. O rețea de interlopi români ar fi comandat furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents.

O bandă de motocicliști interzisă ar fi recrutat hoții care au furat coiful dacic și cele trei brățări din aur, din Muzeul Drents din Assen, în ianuarie, scrie sursa citată mai sus. Clubul de motocicliști implicat în jaful secolului ar fi Hardliners, înființat într-un penitenciar din Olanda, în 2019. Acesta este format din foști lideri ai Hells Anges, o organizație interzisă prin lege.

De ce ar fi avut nevoie clanul de interlopi români de tezaurul dacic

Surse din anchetă au afirmat, potrivit presei olandeze, că membrii clubului moto care i-ar fi angajat pe hoții ce au comis furtul tezaurului de la Muzeul Drents, ar fi fost la rândul lor tocmiți la comanda unor interlopi români. Aceștia intenționează să folosească artefactele de aur ca monedă de schimb pentru a evita închisoarea, mai scrie sursa citată. Conform surselor RTL, banda interzisă de motocicliști Hardliners a ajutat la recrutarea acestor bărbați. „Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, a declarat o sursă din lumea interlopă. Unul dintre suspecți ar fi un aspirant membru al Hardliners.

Cum s-a produs furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents

Jaful de la Muzeul Drents a șocat întreaga lume la finalul lunii ianuarie, atunci când hoții au pătruns în incinta clădirii și au sustras coiful de la Coțofenești și alte trei brățări dacice din aur. Hoții au folosit o bombă cu artificii și ciocane pentru a sparge Muzeul Drents din Assen în primele ore ale zilei de 25 ianuarie. Ei au spart două vitrine și au fugit cu coiful de la Cotofenești și trei brățări de aur. Piesele de artă valoroase, vechi de peste 2.500 de ani, sunt încă dispărute.

Anchetă în Olanda și în România, după jaful de la Muzeul Drents din Assen

O anchetă a fost demarată în Olanda, după incident, iar măsuri au fost luate și în România, după ce tezaurul dacic a fost furat. Coiful de la Coțofenești se afla la Muzeul Drents în cadrul expoziției „Dacia – Regatul aurului și argintului”.

Tezaurul dacic a fost furat de la Muzeul Drents cu doar o zi înainte ca expoziția să se încheie. În lunile de după furt, poliția a arestat șapte suspecți, aproape toți din Heerhugowaard. Principalii suspecți sunt Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).

În timpul jafului au fost sustrase coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice.

O sursă apropiată anchetei este convinsă că obiectele de artă sunt încă intacte: „Indiciile arată că nu a fost topit coiful de aur. Probabil se află undeva, în apropiere de Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”.

Procurorii nu dat alte detalii. „E o chestiune extrem de sensibilă”, a declarat o sursă care a adăugat: „Dacă se vorbește despre un ordin venit de la un român care ar fi ordonat asta, s-ar putea declanșa imediat un incident diplomatic.”

Între timp, anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colecţionari pentru a afla unde e tezaurul dacic care a fost furat de la muzeul din Drents. Aceștia au făcut o ofertă de aproape jumătate de milion de euro pentru coiful de la Coțofenești și pentru brăţările furate. Astfel au aflat că sunt ascunse şi nu ar fi fost vândute sau topite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here