„Din mila lui Dumnezeu, Ioan voievod, fiul lui Ștefan voievod, domn al Țării Moldovei. Iată a venit înaintea noastră și înaintea tuturor boierilor noștri moldoveni, mari și mici, Todosia fiica Anușcăi, nepoata lui Drăgan armaș, de bunăvoia ei, nesilită de nimeni, nici asuprită, și a vândut dreapta ei ocină și moșie, jumătate de sat din Costești…, cu privilegii de cumpărătură, de la bătrânul Ștefan voievod, străbunicul nostru, pentru opt sute de zloți tătărești…Am poruncit credinciosului și cinstitului nostru boier, pan Ion Golăi marele logofăt, să scrie și să atârne pecetea noastră la această adevărată carte a noastră. A scris Crâstea al lui Mustea, la Iași, în anul 7081 <1573>, luna mai, 4 zile. Eu, Ion voievod, și fiul nostru Pătru.”
Vă este cunoscută o astfel de inscripție? O regăsim în mai toate documentele localităților românești care atestă vechimea lor. Dar cea de mai sus aparține satului Costești, raionul Ialoveni, din Republica Moldova. Satul Costești face parte din Basarabia, vechi ținut românesc. Amintim citatul de mai sus pentru a se vedea legăturile strânse între românii din țară și cei din Republica Moldova. În acest sens menționăm înfrățirea comunei Mândra din Țara Făgărașului cu satul Costești din Republica Moldova, oficializată în acest an. În aceste zile o delegație din comuna Mândra se află în vizită la Costești la invitația conducerii satului moldovenesc pentru a participa la sărbătoarea comunității locale. Primarul Emil Morar, consilierul local Șerban Taflan și secretarul general al comunei, Galea Dorin, reprezintă comunitatea Mândra la Costești.
- ,,Este o bucurie pentru noi să fim alături de frații noștri de peste Prut. Ne leagă aceeași istorie, obiceiuri, tradiții. Sunt oameni minunați, ospitalieri și deschiși. Joi, 22 mai a.c., am avut întâlniri oficiale la care a participat și președintele țării, Maia Sandu. La rândul nostru îi invităm să fie în mijlocul nostru la sărbătoarea comunei Mândra din luna august, ,,Festivalul cepei roșii“. Totodată le mulțumim pentru primirea deosebită și ospitalitatea lor. Între comunitățile noastre va exista o foarte bună colaborare din punct de vedere economic, social și cultural“ a declarat Emil Morar, primarul comunei Mândra.
Cele două comunități înfrățite, Costești și Mândra, au trecut în ultimele opt decenii prin aceleași probleme legate de regimul comunist al Moscovei care a înființat abuziv colectiva sau colhozurile. Anul 1949 a marcat începutul prigoanei asupra românilor. La Costești, peste 11.300 de familii au fost deportate în Siberia Rusă (Hotărârea Consiliului de Miniștri a Moldovei din 28 iunie 1949), familii de chiaburi, foști moșieri și marii comercianți, iar averile lor confiscate. Și în comuna Mândra au început arestările în același an, iar familiile de chiaburi, comerciamți, fermieri au fost aruncate în închisori și lagăre comuniste înființate special pentru deținuții politici. Mare parte dintre sătenii din comuna Mândra au fost deportați în alte zone ale țării.
Sat cu peste 11000 de locuitori
Astăzi, satul Costești numără 11.128 locuitori. Conducerea administrației publice locale este format din executivul primăriei și legislativul format din 17 consilieri aparținând Partidului Acțiune și Solidaritate (10), Liga Orașelor și Comunelor (4), Partidul Social Democrat European (2) și un independent, Ion Negru. Primarul satului este Ilie Ionaș. (Lucia BAKI)