Șase gropi de gunoi neconforme vor fi închise și ecologizate de Ministerul Mediului prin Administrația Fondului de Mediu, iar una este în județul Brașov, la Rupea. „Preluarea celor șase depozite în vederea închiderii și ecologizării acestora reprezintă un pas esențial pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și pentru îndeplinirea obligațiilor față de Uniunea Europeană privind protecția mediului. Gropile de gunoi sunt considerate astăzi ca fiind una dintre cele mai periculoase metode de depozitare a deșeurilor, ele având efecte deosebit de grave atât asupra mediului, cât și asupra sănătății oamenilor. Problema depozitării deșeurilor este una dintre cele mai presante pentru țara noastră și, prin această măsură, contribuim activ la evitarea sancțiunilor în cadrul procedurilor de infringement și sprijinim tranziția României către o economie verde”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.    Astfel, AFM a preluat în administrare șase depozite municipale de deșeuri neconforme, pentru a fi închise și ecologizate: Vulcan (Hunedoara), Darabani și Săveni (Botoșani), Hurghiş – Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Lipova (Arad) și Rupea. Finanțarea pentru aceste lucrări va fi asigurată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027, dacă cererile AFM vor fi aprobate. România a mai avut termene de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri stabilite de autorităţile europene, însă nu le-a respectat.

Făgărașul și-a asumat, dar nu a respectat

Primăria Făgăraş  şi-a asumat  Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor aprobat prin HG 947/2017, caz în care cel mai târziu 2020 trebuia să închidă groapa neconformă de pe Dealul Galaţiului. Numai că abia în cursul anului 2020 Primăria Făgăraș a demarat procedurile necesare. Costurile aprobate de consilierii locali   în şedinţa ordinară din luna aprilie 2020 s-au ridicat, aşa cum arăta devizul firmei Road Construct SRL, la 8.009.308,48 lei.  Primăria Făgăraş şi-a mai asumat şi alte  obligaţii în domeniul managementului deşeurilor, cele mai multe referindu-se la colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Dar niciuna din aceste obligații asumate nu au fost respectate.

  •   Reciclarea a 40% din deşeurile colectate, termen 2019
  •    reciclarea a 50% din deşeurile colectate, termen 2020, a 60% până în 2021 şi 70% până în 2022.
  •   creşterea gradului de colectare cu 52% până în 2020
  •   reducerea cantităţii depozitate de deşeuri biodegradabile cu 35%, termen 2020
  •  construirea şi dotarea cu instalaţii de tratare mecano-biologică, termen 2024

Închiderea gropilor de gunoi cu o întârziere de un deceniu

În județul Brașov au fost închise  gropile de gunoi neconforme cu întârziere, atrăgând sancțiuni pentru UAT-urile pe raza cărora se aflau în condițiile în care România se afla în procedurile de infrigement. În prezent, fiecare primărie plătește amenzi pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor. Chiar și așa problema gestionării deşeurilor este departe de a fi rezolvată. În privința închiderii gropilor de gunoi neconforme din Ţara Făgăraşului,  cele din Victoria şi Făgăraş,   acestea au fost închise abia în 2021, în prezent primăriile plătind servicii de mentenanță pentru gropile închise. Închiderea acestor depozite a fost impusă încă din 2010, de când s-a interzis şi depozitarea deşeurilor.  Nicio primărie pe raza căreia există astfel de obiectve nu a îndeplint la timp această atribuţie. Abia după un deceniu, primăriile au băgat în seamă obligativitatea închiderii gropilor de gunoi, când Comisia Europeană a  avansat un nou  termen, respectiv 31 decembrie 2023.   Primăria Codlea a încredinţat, în 2020,  lucrările de proiectare şi execuţie firmei Athos Com SRL din Sălaj. Aceeaşi firmă Athos Com SRL a fost desemnată, tot în 2020,  să se ocupe de lucrările de închidere a depozitelor neconforme şi la Zărneşti, Râşnov şi Victoria. La Zărneşti, Athos Com SRL a fost desemnată în martie 2020 şi a lucrat cu SC ISPE SA pentru proiectare. La Victoria, a fost semnat contractul de execuţie şi proiectare  cu SC Athos Com SRL  şi ISPE SA în octombrie 2020, iar indicatorii tehnico economici au fost aprobaţi de CL Victoria  în aprilie 2021, valoarea toală a investiţiei fiind de 4.185.492,80 lei.

  • ,,Lucrările au fost realizate, iar focarul de infecție care era în această zonă a dispărut, iar locul a fost însămânânțat. Sunt 25 de puțuri de evacuare gaze și 4 puțuri de preluare infiltrații. În jurul amenajamentului sunt montate rigole, o alee din dale și un gard împrejmuitor. Au fost depozitate aici timp de 30 de ani peste 48.000 mc de gunoi. Investiția a intrat în monitorizare timp de 30 de ani“ explică primarul din Victoria.

La Râşnov tot Athos Com a fost desemnată.

Termene asumate, dar depăşite la Făgăraș

La Făgăraş  s-a tărăgănat  desemnarea firmei care să execute proiectarea şi executarea lucrărilor până în mai 2020.  După semnarea acestui contract, pentru acelaşi obiectiv, ,,închiderea depozitului  deşeuri din municipiu”, s-a semnat și contractul nr. 41162  la 10 august 2020 pentru ,,servicii de asistenţă dirigentară” cu SC Romart Consulting 2008 SRL la valoarea de 29.151,61 lei, contract acoperit din bugetul local.  Curtea de Conturi a semnalat abateri în cazul contractului pentru închiderea gropii de gunoi de pe dealul Galaţiului.

  • ,,Încălcarea principiului transpatenţei în domeniul achiziţiilor publice prin nerespectarea obligaţiei de publicare a anunţului de atribuire a Acordului pentru contractul nr. 32.813 din 12.05.2020 încheiat cu Asocierea SC Europan Prod SA- SC Route Concept SRL- SC Kranz Eurocenter SRL- SC Top Europroiect SRL având ca obiect ,,Proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie  lucrări pentru obiectivul  Închidere rampă de deşeuri în Municipiul Făgăraş“. Nerespectarea prevederilor legale a determinat majorarea nejustificată a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, iar situaţiile financiare întocmite de primărie la data de 31.12.2020 nu reprezintă fidel poziţia financiară a primăriei” au menționat auditorii Curții de Conturi în raport.

Contractul nr. 32813 din 12.05.2020 încheiat cu Asocierea SC Europan Prod SA- SC Route Concept SRL- SC Kranz Eurocenter SRL- SC Top Europroiect SRL pentru rampa deşeuri de pe dealul Galaţiului a fost încredinţat prin procedură simplificată fără să se ţină cont de alţi ofertanţi.  Mai pe româneşte, după voia primarului, dar cu încălcarea legii. Contractul este în valoare de  8.169.128,05 lei cu TVA inclus şi a avut  termen de finalizare august 2021. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here