•   Proiectele finanţate prin PNDL 1 sunt continuate de Primăria Hârseni

  •   Primăria Hârseni caută finanţare pentru  reabilitarea căminelor culturale din Hârseni şi Mărgineni

 

În  comuna Hârseni s-au executat, începând cu anul 2015,   lucrări pentru  rețelele de apă și de canalizare  cu  brașamentele aferente pentru fiecare casă.  Erau investiţii finanţate  prin programul PNDL I,  unul pentru rețea de apă potabilă în valoare de 10 milioane de lei, iar altul pentru  canalizare de  13 milioane de lei, însemnând  33 de km de rețea de apă și tot pe atâţia la rețeaua de canalizare. Aceste investiţii n-au fost însă finalizate, iar lucrările sunt continuate de noul primar al comunei, Daniel Dâmboiu.  ,,Vom continua lucrările, dar pentru că  termenele acestor proiecte de investiţii au fost depăşite suntem nevoiţi să le reactualizăm şi să reluăm şirul avizelor şi autorizaţiilor” susţine primarul comunei.

S-a schimbat sursa de apă

Dacă reţelele de apă şi canalizare din satele comunei sunt aproape finalizate, a rămas  în lucru  captarea apei unde s-a ales o altă sursă de apă.  ,,Sursa de apă va fi tot din zona Lărguţa, dar nu din puţuri forate aşa cum era în proiectul iniţial, ci captarea va fi de suprafaţă. Au fost făcute forări, dar n-a fost găsită apă. Atunci am modificat proiectul pentru captarea de suprafaţă. Nici situaţia juridică a terenului în zona Lărguţa n-a fost rezolvată. Acea parcelă de teren aparţine Parohiei Ortodoxe Sebeş, dar s-a discutat cu preotul paroh, care a acceptat un schimb de terenuri. Ne vom ocupa de documentele necesare în această perioadă. În privinţa proiectului pentru reţeaua de apă din comună, suntem obligaţi să reluăm şirul avizelor şi autorizaţiilor legale care au expirat şi nu mai pot fi prelungite, trebuie să le obţinem din nou. Am depus deja  cererea pentru obţinerea certificatului de urbanism la CJ Braşov, iar acum ne ocupăm de avizele impuse prin certificatul de urbanism” a declarat primarul Daniel Dâmboiu.

 

,,Canalizarea poate fi  finalizată în acest an”

În cazul sistemului de canalizare, lucrările au fost executate în proporţie de 70%, aşa cum explică primarul. ,,Şi în cazul acestui proiect finanţat prin PNDL    autorizaţia de construcţie a   expirat, dar mai poate fi prelungită cu 2 ani. Avem nevoie însă de autorizaţii pentru subtraversările de la poduri.  Staţia de epurare este amplasată la ieşire din satul Hârseni, dar mai avem  7 staţii de pompare, la Sebeş,  la Copăcel, la traversarea DJ 104 A la care trebuie realizate legăturile.  Cred că în acest an se poate finaliza investiţia la canalizare dacă nu intervin alte piedici de natură tehnică sau care ţin de birocraţie” a mai spus primarul.

Străzile din comună sunt asfaltate

În timpul lucrărilor  la reţelele de apă şi de canalizare  au fost afectate toate străzile din satele comunei.   Lucrările de asfaltare au fost finalizate, iar săptămâna trecută s-a realizat recepţia. ,,În toată comuna au fost asfaltate străzile prin proiectul depus pe PNDL 2. Am recepţionat lucrările săptămâna trecută” a mai spus primarul Dâmboiu.  Proiectul  ,,Modernizare drumuri comunale Hârseni” a fost finanţat prin PNDL 2, iar în urma  licitaţiei organizate de Primăria Hârseni în 2019 a fost desemnată firma   Morningstar SRL  care a executat proiectarea și lucrările de asfaltare.

 

Proiecte de reabilitare pentru  căminele  culturale

O investiţie pe care Primăria Hârseni vrea să o realizeze în acest an se referă la reabilitarea căminelor culturale.,,Am susţinut reabilitarea căminului  cultural din  Copăcel  încă din  2018, când eram consilier local, iar cu insistenţe acest proiect  a fost  realizat. În 2019  am propus  modernizarea căminului din satul Mărgineni şi din bugetul local s-a alocat suma de 400.000 lei, însă banii s-au folosit la alte investiţii.  La căminul cultural din satul Hârseni nu s-a făcut nimic de ani de zile. În prezent lucrăm la proiectele de reabilitare pentru cele două cămine din Mărgineni şi Hârseni, care au fost respinse de la finanţare pe PNDL. Vor fi depuse pentru finanţare  pe un nou  PNDL, dar  şi la CNI. Sperăm să obţinem aprobarea ” a explicat primarul  Daniel Dâmboiu.  La căminul de la Mărgineni va fi o reabilitare totală, iar la cel din Hârseni doar parţială. ,,La Mărgineni vom consolida clădirea care este foarte veche, vom avea şi o extindere,  vom amenaja toalete, vestiare, o bucătărie. Proiectul prevede şi dotarea căminului cu scaune, mese, veselă, dotarea bucătăriei cu aparatură, modernizarea băii. La căminul cultural de la  Hârseni vom reactualiza proiectul pentru reabilitarea parţială. Vom reface tavanele,  bucătăria, baia, vom amenaja interioarele şi vom reface faţada. Şi aici va fi dotat cu tot ce este necesar” a spus primarul. Căminul din Sebeş este de acum funcţional şi lucrările au fost recepţionate. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here