•  Administratorii de asociaţii trebuie să deţină certificate profesionale
  •   Contractele  individuale pentru apa potabilă consumată, blocată de datoriile asociaţiilor de proprietari
  •   Făgărăşenii plătesc apa de ploaie şi pe secetă
  •  Anchetă tărăgănată la AP nr. 5 din Vasile Alecsandri

 

Majoritatea făgărăşenilor vor să renunţe la serviciile prestate de asociaţiile de proprietari.  O verigă slabă, spun ei,  care se interpune între locatarii de la bloc  şi furnizorii de utilităţi şi care pretinde mulţi bani pentru servicii nesemnificative.  Sunt 132 de asociaţii de proprietari în Făgăraş  care sunt administrate, în general,  de persoane vârstnice fără studii de specialitate,   doar cu puţină experienţă dobândită în regimul trecut.  Sunt puţini tineri  cu studii în domeniul economiei sau juridice care au luat frâiele condomeniilor din Făgăraş.  Activitatea asociaţiilor de proprietari s-a redus mult în ultimii 3 ani, astfel că activitatea lor  în interesul locatarilor se rezumă doar la calcului şi plata consumurilor de apă potabilă.   În rest serviciile prestate sunt pentru funcţionarea asociaţiei de proprietari care este percepută ca un srl al celor din conducere. Astfel se pot enumera, folsind  listele de plată afişate la scările de bloc,  cheltuielile de administrare, cota indiviză, cheltuielile cu femeia de serviciu. Cu alte cuvinte, asociaţiile de proprietari prin condeiul preşedintelui sau al administratorului pretind de la 5 la 20 lei o taxă lunară de administrare de la fiecare locatar, în condiţiile în care apa consumată de un locatar lunar nu depăşeşte cu mult această sumă. Nu este de mirare că locatarii nu mai vor să fie membri în asociaţiile de proprietari.

Administratori cu acte

Legea 196/2018 pune umărul la desfiinţarea asociaţiilor de proprietari din Făgăraş aşa cum funcţionează ele în prezent, în sensul că impune la conducere administratori calificaţi. Până la 30 septembrie 2019, fiecare administrator de asociaţie  trebuie să dobândească un certificat de calificare profesională eliberat de o firmă  sau instituţie specializată. La nivelul Făgăraşului nu există, la ora actuală, o astfel de unitate care să organizeze cursuri în baza cărora să poată elibera certificatele de calificare profesională pentru administratorii de asociaţii de proprietari. Pe surse, astfel de cursuri vor scoate din buzunarul celor interesaţi cel puţin 1000 de lei. ,,Dacă aşa se pune problema vom renunţa la funcţie” spun majoritatea administratorilor.  Tot ca noutate, Ordinul 1058 emis la 28 februarie 2019 de Ministerul Dezvoltării  impune  un regulament cadru pentru condomenii şi un statut cadru pentru asociaţii. Prin urmare, aplicarea Ordinului 1058   scoate din uz Regulamentul de funcţionare al asociaţiilor de proprietari emis de CL Făgăraş în urmă cu câţiva ani şi impune o reorganizare a asociaţiilor de proprietari cu respectarea prevederilor acestui ordin.

Sub umbrela unui srl

Cele mai multe asociaţii de proprietari din Făgăraş funcţionează sub umbrela SC Admin Citadin SRL.  Peste 4000 de apartamente sunt tributare acestui srl, căruia îi plătesc pentru serviciile prestate între 5 şi 15 lei lunar/persoană. Dacă unii dintre locatari se declară mulţumiţi de activitatea societăţii, alţii o critică, găsind-o nejustificată. ,,Am avut nevoie de reparaţii la bloc, dar nu s-au făcut. Atunci de ce plătim cheltuielile de administrare?” spun locatarii.  Pe de altă parte, locatarii  nu par interesaţi de deciziile luate de adunarea generală şi nu participă la acestea.  Mulţi dintre locatari susţin că  asociaţiile de proprietari nu organizează adunări generale măcar odată pe an.  Admin Citatin SRL  administrează  7 asociaţii din 13 Decembrie,  5 asociaţii din 1 Decembrie 1918, alte 5 de pe Câmpului,  din Tudor Vladimirescu un număr de 4 asociaţii, dar şi cele mai mari din municipiu cu 25 de blocuri, din Tăbăcari 2 asociaţii, din Stejarului alte 5 asociaţii, de pe strada Negoiu 4 asociaţii, de pe strada Parcului trei asociaţii,  de pe B-dul Unirii o asociaţie cu 7 blocuri, asociaţia Bl A de pe Eminescu,  de pe strada Narciselor două asociaţii, iar de pe Luncii alte două.

Contracte individuale la apă

Dacă Salco are relaţie contractuală directă cu proprietarii de apartamente precum societăţile de gaz, curent sau cablu, Apa Canal Sibiu SA nu a încheiat astfel de contracte cu toţi locatarii de la bloc aşa cum are cu proprietarii de case din Făgăraş. Contractele individuale semnate cu proprietarii de apartamente  de la Blocul 5B, blocul D din Tudor Vladimirescu sau Bl 6A din Negoiu demonstrează că  Apa Canal Sibiu poate renunţa la intermediari, încasând  direct de la locatari consumul de apă potabilă şi canalul.  Teodor Handolescu, directorul economic al sociatăţii, spune că ,,la cerere se pot realiza astfel de branşamente individuale sau pe scară”. Sunt două condiţii de bază: fără datorii la apă şi acordul tuturor proprietarilor din bloc. Pentru realizarea branşamentului este nevoie de un proiect tehnic realizat de o firmă specalizată.  O astfel de lucrare  costă fiecare proprietar de apartament  între 500 şi 1000 lei, după cum susţine reprezentanta Copartimentului asociaţiilor de proprietari din Primăria Făgăraş.

Apa meteorică se plăteşte

De câţiva ani, făgărăşenii plătesc şi apa de ploaie. ,,Apa meteorică  a fost inclusă prin Ordinul ANRSC 88/2006 şi Legea 241/2006  şi Regulamentul aferent acesteia din 2010.  Este un calcul pentru apa meteorică în funcţie de suprafaţa acoperişului. Pentru persoane fizice s-a stabilit un coeficient de 0,2 mc/an/mp, pentru  domeniul public 0,3mc/mp/an şi pentru firme 0,5 mc/mp/an. Factura de la Apa Canal Sibiu cuprinde cantitatea de apă în mc, canalul în mc şi apa pluvială.  În prezent, la Făgăraş  un mc de apă potabilă costă 3,18 lei fără TVA, respectiv 3,47 lei cu TVA inclus. Canalul are preţul de 2,20 lei/mc fără TVA, respectiv 2,4 lei/mc cu TVA inclus. S-a reuşit de la 1ianuarie 2019 ca TVA-ul la apa de canal să fie calculat la 9% faţă de 19% cât era anterior.  Făgărăşeni plătesc prin urmare 5,87 lei/mc apa şi canalul.

Anchetă tărăgănată la AP  5

Locatarii de la blocurile  incluse în Asociaţia de proprietari nr. 5 de pe strada Vasile Alecsandri  n-au mai încheiat problemele legate de ,,gaura” identificată  în încasări. Din 2014, activitatea fostului administrator Sanda Moldovan  este anchetată de oamenii legii. Teoretic pentru că în realitate  cercetările sunt tătăgănate fără a fi soluţionate nici după 5 ani de la identificarea pagubei.  Dosarul acestei cauze  depinde de o expertiză economică dispusă de poliţiştii făgărăşeni. Locatarii au plătit acest demers la un expert, dar rezultatul n-a elucidat cazul ceea ce a dus la solicitarea unei contra-expertize.  În acest ping-pong al anchetei, de la poliţie la parchet, la expert şi înapoi,  locatarii  sunt doar pionii care scot bani din buzunar pentru a acoperi costurile acestor demersuri şi a datoriei neplătite de fostul administratort la Apa Canal Sibiu.  Aşa cum spune reprezentatul Primăriei Făgăraş   din cadrul Conpartimentului asociaţiilor de proprietari, noua conducere a asociaţiei  este în prezent formată din tineri: Cosmin Dascălu ca administrator, Matei Magda ca şi cenzor şi Alexansru Gabor ca preşedinte, toţi remuneraţi cu salariul minim pe economie. De ajutor le este Lucian Opriş, neremunerat.  La uşa acestei asociaţii bate şi executorul judecătoresc  care pune în aplicare o sentinţă judecătorească  obţinută în urma procesului  în care  Apa Canal Sibiu   vrea să-şi recupereze banii dela locatari.  ,,Noi dă bani în fiecare lună, iar cei care au furat încasările nu păţesc nimic” spun locatarii. AP nr. 5 din Vasile Alecsandri are următoarele blocuri: 1, 2, 3, 4, 5, 5, 8 şi 9. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here