•   Locatarii din V. Alecsandri cer să nu fie distruse spaţiile verzi dintre blocuri
 •   Primăria Făgăraş distruge spaţiile verzi deşi este tributară la aplicarea normelor UE, de 26 mp spaţiu verde /cap de locuitor
 •  Ședință tensionată între primar și locatarii  blocurilor 2 şi 3 de la A.P.  nr. 5 de pe strada Vasile Alecsandri
 • Primarul pus la zid de un locatar: ,,Ai fost ales ca să mă asculţi!”

 

 

Cartierul Vasile Aşecsandri din Făgăraş este unul dintre cele mai frumoase din municipiu. Locatarii de aici  se mândresc cu zona verde dintre blocuri, unde şi-au amenajat şi un loc de relaxare cu mese şi scaune. Sunt brazi înalţi,  arbuşti, viţă de vie, liliac, gard viu, flori de toate nuanţele şi anotimpurile, toate plantate şi îngrijite de proprietarii de apartamente. Cei mai vârstnici spun că  au avut grijă an de an să dezvolte zona verde  pentru că este absolut necesară între betoane pentru sănătatea organismului.  Este o oază de verdeaţă bine întreţinută, dar copacii vor cădea  sub greutatea târnăcoapelor şi a escavatorului.   Mai mult, Uniunea Europeană impune țărilor membre un minim de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Din acest punct de vedere, Făgăraşul nu stă deloc bine.  Norma UE este însă mai mică decât cea propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 50 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Chiar şi aşa, de o lună de zile, locatarii din V. Alecsandri  trăiesc însă un coşmar.   Şi asta pentru că  Primăria Făgăraş  a luat decizia de a distruge zona verde din faţa blocului nr. 3 pentru a face câteva parcări. Oamenii susţin că respectivele parcări  sunt cu dedicaţie pentru cel mult 3 proprietari din blocul 3 ale căror  opinii cântăresc în faţa primarului mai mult decât doleanţele celorlaţi  proprietari din bloc. În acest imobil locuiesc 60 de familii.

 Ai ,,pile” faci ce vrei,  ca în regimul trecut

În acest cartier au fost amenajate parcări în anii trecuţi, dar nu toate sunt însă închiriate de locatari. Unii, mai indisciplinaţi,  parchează pe zona verde  deşi sunt apostrofaţi de vecinii lor.

 •   ,,Doar trei persoane vor să fie amenajată parcare în faţa blocului 3, scara C, ceilalţi  nu vor. Un locatar vrea să-şi vadă maşina sub geam şi Primăria sare şi face, chiar dacă oamenii nu vor.  Suntem singurii din oraş care avem  o zonă verde mare şi frumoasă între blocuri.  Acum vor să o distrugă, să taie copacii. Este o ambiţie aici.  Divergenţele au apărut când vecina  i-a spus  celui care parchează maşina  sub geamul ei să o mute. De atunci a apărut ideea de a face parcare. Au pus maşinile şi au stricat verdeaţa.  Aşa vrea primarul să facă parcare. Este col. Belu,  iar soţia lui care lucrează la Electrica, sunt cei care vor strica tot ce este frumos aici, copaci, flori, liliac, verdeaţă” au spus locatarii de lascara C.
 •   ,,De 6 luni ne chinuim să-i dă afară de pe zona verde cu maşinile, dar de o lună se vrea parcări, col. Belu şi primăria. Am făcut reclamaţie la Poliţia Locală Făgăraş pentru a scoate maşinile de pe zona verde. S-a ajuns la punctul de a fi obligaţi proprietarii de maşini să nu le mai parcheze pe zona verde, să le fie  interzisă parcarea în faţa geamurilor.  Dar s-a intervenit şi totul  s-a blocat” a spus un reprezentant al Asociaţiei de Proprietari nr. 5 din care face parte bl. 3.

Copaci îmbrăcaţi în borduri

Şi între blocurile 4 şi 5 din Vasile Alecsandri s-a intervenit la zona verde şi s-au amenajat câteva parcări. În plus aleea centrală dintre aceste blocuri ce dă în bulevard a fost încadrată pe mici porţiuni cu trotuare pavate. N-au mai contat nici copacii, unii vechi de zeci de ani. Lucrătorii primăriei au rezolvat uşor problema, i-au îngropat în pavele. Este o imagine specifică obişnuitului ,,Dorel”, de data aceasta ,,Dorel de Făgăraş”.   ,,Sunt copaci îmbrăcaţi în ciment” aşa cum spun locatarii.

Asociaţia de proprietari a amânat lucrările

Pentru a bloca planul primăriei de a distruge zona verde, Asociaţia de Proprietari nr. 5 din care face parte şi Blocul nr 3  a consultat un avocat, a cărei intervenţie a amânat amenajarea parcărilor. ,,În faţa scării C din Blocul 3, deja a fost distrusă zona verde, întrucît doi locatari îşi parchează maşinile chiar sub geamul familiei care stă la parter.  Nu există dialog cu unul dintre proprietarii maşinilor, se crede stăpân. Dar când locuieşti la bloc trebuie respectaţi toţi locatarii. Să se mute la casă şi la curte şi acolo poate face ce vrea.  Şi plângerea la Poliţie s-a împotmolit şi maşinile continuă să fie parcate chiar sub geamul apartamentelor de la parter. Nu se respectă nici cei 8 m aşa cum prevede legea. Noi ne-am închiriat parcare chiar şi pentru fiica noastră care vine acasă odată pe lună. Ei nu vor” au spus locatarii de la scara C a blocului 3.

 Tabele fictive

S-au strâns şi nişte semnături de la locatari. Numai că tabelele care au circulat prin bloc erau neconcludente şi manipulatoare, spun oamenii. Şi reprezentanţii conducerii Asociaţiei de proprietari critică planul primăriei. ,,Au fost  3 tabele  pe care au semnat  anumiţi locatari. Acele liste  n-au avut niciun cap de tabel în care să explice clar rostul semnăturilor. În plus sunt anumite semnături care nu au nimic de a aface cu proprietarii de aici. Trebuia să intre cu lucrările de acum o săptămână, dar am reuşit să stopăm.  Nu există niciun proiect pentru aceste parcări. Am înţeles că aşa se procedează, prima dată  se face parcarea şi apoi se caută aprobări. Am vrut să programăm o adunare generală pe asociaţie, dar nu ne mai încadram în termenul legal pentru a respecta şedinţa organizată de primar care a spus că doar astăzi (n.r. 3 iulie a.c.) e liber”. La fiecare scară de bloc a fost afişată întâlnirea locatarilor la Casa de cultură pe acest subiect, în subsolul afişului fiind trecută prezenţa primarului.

Dialoguri surde

Miercuri, 3.07 a.c, ora 18.00, s-au adunat  în sala mică a Casei de Cultură din Făgăraș  câţiva locatari din blocurile nr. 3 şi 2 pentru a dezbate problema parcărilor. Primarul a participat la discuţii, dar cu  întârziere.  A fost o dezbatere cu scântei, din care locatarii au plecat dezamăgiţi. Cei mai vocali, susţinuţi de primar,  au dominat şedinţa obţinând, aşa cum declară ei,  amenajarea parcărilor.

 •  ,,Se dorește amplasarea unor parcări, unii dintre locatari doresc ca lucrarea să fie făcută, alții nu, spiritele se încing, iar ceea ce se întâmplă este foarte urât. Au venit femei în vârstă ca să asiste, iar primarul încă nu a venit“ a spus Lucian Cupu.
 •  ,,Primarul a solicitat această întâlnire pentru ca oamenii să se pună de acord“ a spus Alexandru Gabor, președintele Asociației de Locatari nr. 5.
 •    ,,O parte dintre dumneavoastră ați solicitat să se facă această parcare, o altă parte nu ați vrut. Soluțiile ar fi să se facă parcări. Dumneavoastră mi-ați spus ca parcările să fie făcute în unghi de 45 de grade și mi-ați propus să mergem cap-coadă pe acele alei. Avem obligația să avem o suprafață a spațiului verde. Investițiile pe domeniul public se fac de către autoritatea locală. Nu începem lucrarea până nu vă hotărâți. Să rămână gardul de viță de vie pentru că nu încurcă. Copacii rămân acolo, un singur copac va fi scos. Bordurăm frumos pomii și nu îi scoatem. Am primit solicitare din partea doamnei avocat să oprim lucrarea“ a spus primarul.
 •    ,,Câteva semnături de acolo sunt controversate, pentru că sunt ale chiriașilor și nu ale proprietarilor. Pe acele tabele oamenii nu știu pentru ce au semnat“ a spus Lucian Cupu.
 •    ,,Nu intrați în jocul lui Lucian Cupu  pentru că asta caută“ a spus primarul.
 •   Replica lui Cupu nu a întîrziat să apară: ,,Nu mai manipulați, ați manipulat destul. Eu vorbesc în numele oamenilor care m-au ales. Nu sunt contra parcărilor, dar să se facă legal“ a spus Cupu.
 •   ,,Haideți să nu mai intrăm în jocurile astea de doi lei, lucrurile sunt ca să nu se facă nimic“ a continuat primarul.
 •   ,,Matale vii să distrugi, când n-ai făcut nimic. Eu am udat gardul ăla și vine unul cu un târnăcop să mi-l scoată“ i-a spus un locatar primarului.
 •   ,,Vi se pare că ați făcut prea mult?“ a fost replica malițioasă a primarului.
 •   ,,Ai fost ales ca să mă asculți!“ a fost replica locatarului pentru primar.
 •   ,,O proiectare ne costă minim 1000-2000 de euro, în loc să facem o parcare dăm banii pe documentație“ a spus Gheorghe Sucaciu.
 •    ,,Sunt împotriva mașinilor să stea sub geamul meu. Să îmi lase mie opt metri și să își pună mașinile unde vor“ a spus o altă locatară.

Atitudine   cu iz comunist

Organizatorii şedinţei s-au arătat deranjaţi de prezenţa reporterului Monitorul de Făgăraş.  Astfel că încă de la începutul şedinţei,  primarul i-a solicitat reporterului să nu filmeze. După care a intervenit foarte agresiv un locatar din Bl 3, col (r) Belu, cel acuzat de locatari că este singurul care vrea parcare chiar sub geam, cu o atitudine tipic comunistă: ,,Cine te-a invitat pe dumneata aici? Nu îmi convine să mă filmezi. Pe dumneata ți-ar conveni să te filmeze cineva?“. Dialogul a fost salvat de o locatară: ,,Este ședință publică domnule, așa că presa are voie aici“ i-a replicat lui Belu  o locatară.

,,Câte legi ai citit la viața ta? Câtă școală ai?“ i-a spus Belu vecinei sale. 

Deşi a recunoscut că prezenţa a fost foarte scăzută, primarul a concluzionat ,,Au hotărât prin vot majoritar ca între cele două blocuri să se realizeze parcări de-a lungul aleii de ieșire în bulevard“.  Locatarii însă se vor opune în continuare lucrărilor şi distrugerii zonei verzi. (M.F.)

 

 

 

2 COMENTARII

 1. Pai na,colonelule Belu,cu nume predestinat,de ce nu ti-ai luat o casa mataluta?Stai in acelasi apartament pe care ti l au dat comunistii pe degeaba…vai dar ce rusine…ditAMAI COLONELUL,blocurile nu au fost facute pentru tine..au fost facute sa stai pana cand ai venit din moldova si pana iti faci o casa neica,
  Daca toti faceau ca tine nu mai erau apartamente in oras,,mi ar fi rusine cu acest grad in Mapn si sa stau intr o casa data gratis de statul ROMAN,esti dezgustator

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here