dav
  •  Imobilele insalubre  din lista neagră a Primăriei Făgăraş  sunt tot nereparate, iar proprietarii n-au fost sancţionaţi
  •   Strada Inului este uitată de aleşii locali
  •    Banii publici sunt aruncaţi pe vopselele cu care s-a marcat carosabilul denivelat din Făgăraş

Nu doar drumurile din Făgăraş dau bătăi de cap cetăţenilor, ci şi trotuarele. Câteva străzi din municipiu au trotuare ce  bat recordul în privinţa stării lor deplorabile.  Inului, 1 Decembrie 1918, Negoiu sunt trotuarele uitate de conducerea oraşului.  În aceste locuri eşti nevoit să apelezi la carosabil pentru că trotuarele sunt impracticabile. Urme de asfalt sau de ciment, pământ şi iarbă înseamnă trotuar pentru aleşii locali. Pe aceste străzi, trotuarele n-au fost reabilitate niciodată în ultimele decenii.

Povestea tristă a străzii Inului

Dacă intri pe strada Inului dinspre strada D-na Stanca, îţi place ceea ce vezi. Un carosabil reabilitat şi marcat, la fel şi trotuarele au fost reabilitate cu pavele. Dar după nici o sută de metri, după ce treci de sediul Parchetului şi de clădirea colegiului ,,D-na Stanca”, atât  carosabilul cât şi trotuarele sunt un coşmar pentru pietoni şi şoferi. Degeaba sunt montate indicatoarele ,,Denivelări”, ,,Oprirea interzisă” şi  limitatoare de viteză pentru că totul este dominat de haos. Maşinile sunt  parcate la întâmplare,  trotuarele sunt formate din pământ şi bălării, iar carosabilul este plin de gropi.  Pietonii sunt nevoiţi să folosească şoseaua pentru că aşa zisele trotuare sunt ocupate de maşini şi de bălării necosite. Iar dacă plouă, trotuarele sunt pline de noroi.  Aleşii locali sunt invitaţi de locatari să poposească măcar 10 minute după ora 16.00 pe strada Inului pentru a trăi coşmarul  pe care ei îl resimt zilnic. Nicio o autoritate locală, nici reprezentanţii primăriei, ai poliţiei municipale sau locale nu par interesaţi de strada Inului pentru că de ani de zile strada n-a văzut nici urmă de asfalt, de  pavele şi borduri şi n-a avut parte de prezenţa  vreunui poliţist care să sancţioneze  şoferii indisciplinaţi.

La Făgăraş se vopseşte carosabilul denivelat şi plin de gropi

Făgăraşul este renumit prin străzile denivelate şi pline de gropi. Chiar şi aşa, edilii locali cheltuie banii publici pentru a abate privirea localnicilor de la starea deplorabilă a asfaltului. Cu peste 15.000 de lei, Primăria Făgăraş a achiziţionat în ultimele 2 luni vopsea pentru marcaje rutiere, albă şi neagră. Instructorii auto sunt de părere că marcajele rutiere sunt necesare, doar că la Făgăraş ar trebui în primul rând reabilitat carosabilul şi abia apoi refăcute marcajele. ,,Trebuia să fie marcate străzile cu vopsea galbenă, aceea arată o stare temporară, nu alb şi negru. Un marcaj definitiv este arunci când şoseaua este reabilitată” au spus instructorii de la şcolile de şoferi din municipiu.

Ghetourile  păstorite de Primăria Făgăraş

Pe raza municipiului Făgăraş, oriunde întorci privirea vezi imobile neîngrijite sau într-o stare avansată de degradare.  Adevărate ghetouri  întâlnim   în cartierul Combinat, pe strada Plopului. Blocurile de aici, dar în special bl 6, arată ca după bombardament.   Dar şi la un pas de sediul Primăriei Făgăraş este un ghetou similar, pe strada Republicii nr. 27. Doar că acesta este suportat doar de chiriaşii primăriei care locuiesc în locuinţele de aici de câteva decenii.  Imobilul  stă  ,,ascuns” de ochii trecătorilor fiind în curtea comună, dar şi de ochii edilului şef care zilnic părăseşte biroul folosind poarta dinspre bulevard şi nu Republicii. Nici când s-a prăbuşit grinda de la scara imobilului n-a creat panică propritarului, ci doar locatarilor care s-au trezit în miezul nopţii de zgomotele cauzate de prăbuşirea tavanului. Incidentul care se putea solda cu victime, s-a întâmplat în urmă cu două luni, dar nici astăzi n-a fost reparat acel tavan de către primărie.

Lista neagră este degeaba

13 imobile se află pe lista neagră a Primăriei Făgăraş, insalubre şi într-o stare avansată de degradare.   În cadrul Primăriei Municipiului Făgăraș există o comisie care face evaluarea imobilelor neîngijite, iar în funcție de starea de degradare, comisia  acordă  un punctaj  care va ajuta la calcularea penalităţilor şi majorărilor la valoarea impozitului anual.    Ultima întrunire a acestei comisii a avut loc la 21 decembrie 2018 când s-au emis   notificări pentru cei 13 proprietari de imobile degradate, aşa cum susţin membri comisiei. Acest lucru înseamnă că prima sancţiune ar fi trebuit emisă  după 6 luni, la 21 iunie 2019, dacă proprietarii nu şi-au reparat imobilele. La alte 2 luni distanţă, n-a fost emisă nicio sancţiune.  Conform  HCL nr. 97 din 26 aprilie 2018,   impozitul pe clădirile neîngrijite situate în intravilan se majorează  şi cu 500%.  (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here