•   Un localnic din Sebeş s-a oferit să plătească lucrările provizorii la drumul Hârseni-Sebeş, dar conducerea primăriei n-a găsit calea legală
  •  Tractorul şi grederul stau în curtea primăriei pentru că nu s-au găsit bani de  motorină în buget

Toate drumurile din comuna Hârseni  sunt  impracticabile, iar edilul comunei, Mihai Olteanu,  recunoaște acest lucru. Localnicii se declară total nemulţumiţi şi spun că situaţia durează de prea mult timp.  De câțiva ani satele comunei Hârseni sunt în şantier, iar toate străzile din sate  sunt distruse.  În şedinţa ordinară a CL Hârseni desfăşurată în luna august, un localnic din satul Sebeş s-a prezentat în faţa aleşilor locali cu propunerea de a nivela drumul Hârseni-Sebeş pe banii lui. ,,Nu avem cadrul legal” a explicat secretarul primăriei.

,,Vreau să facem  ceva care nu costă bani, doar bunăvoinţă”

Bărbatul, un investitor local, a cerut conducerii comunei să-i permită să plătească din propriul buzunar nişte lucrări minime la străzile principale pentru a mai reduce din disconfortul.  ,,Până la asfaltări, până la chestii complicate cu banii, cred că ar fi de bun simţ, pentru binele nu doar al cetăţenilor, ci şi al primăriei, să fie îmbunătăţită cumva starea actuală a drumurilor. Cel puţin  în Sebeş, efectiv nu  se poate circula cu maşina. Vreau să întreb dacă există  posibilitatea sponsorizării acestor lucrări? Dacă există, mă refer la fonduri pentru achiziţia de motorină,  pentru că văd că utilaje are primăria în curte. Voi sponsoriza eu lucrările cu buldo   ca să nivelăm drumul. Este o problemă foarte mare? Bine, am înţeles că este birocraţie, aşa este în Românbia, nu vreau  să pun presiune aici, dar vreau să facem  ceva care nu costă bani, doar bunăvoinţă” a cerut localnicul din Sebeş.

  •  Primarul Mihai Olteanu  a recunoscut că drumurile sunt rele. ,,Sunt rele drumurile, întradevăr, dar  nu mai putem băga bani publici în aceste drumuri dacă avem deja un proiect  de finanţare. Putem face reparaţii, dar nu ţin decât până la prima ploaie. Vom băga grederul pe drumuri” a replicat primarul.
  •  Un consilier local: Ai zis dl primar şi anul trecut că bagi grederul şi nu l-ai băgat. Drumurile sunt şi mai degradate de nici nu poţi merge”.
  •   Localnicul din Sebeş: ,,Există cazuri, legal, să sponsorizez sau eventual să facem un parteneriat public privat  pentru lucrările provizorii la aceste drumuri? Nu există? Concluzia mea este atunci că în Primăria Hârseni nu există fonduri pentru un plin de motorină  la tractorul din curte pentru a băga lama măcar pe drumul Hârseni-Sebeş?”
  •  Secretar: ,,Nu există. Parteneriatul public privat necesită aceleaşi avize care durează”
  •   Primarul: ,,Momentan nu avem bani. Bugetul se face la începutul anului”.
  •  Un consilier local: ,,Să faceţi o rectificare de buget pentru acest lucru. Noi, consilierii,  suntem  de acord”.

Disconfort prelungit

,,În perioada 2015 – 2019 în toată comuna s-au executat lucrări pentru  rețelele de apă și de canalizare, plus brașamente pentru fiecare casă. Nu am putut evita acest disconfort pentru că nu a existat altă soluție. Sunt două proiecte finanţate  prin programul PNDL I,  unul pentru rețea de apă potabilă în valoare de 10 milioane de lei, iar altul pentru  canalizare de  13 milioane de lei. În comuna Hârseni s-au realizat 33 de km de rețea de apă și 33 km rețea de canalizare. În cursul lunii septembrie a.c., această lucrare s-a finalizat și am făcut  probe de presiune la ambele rețele. În acest proiect s-a construit și stația de filtrare în zona Lărguța și o stație de epurare la Copăcel. Drumurile din comună sunt afectate, dar acestea vor fi asfaltate. S-a întârziat mult cu aceste investiţii întrucât am aşteptat avizele legale un an şi 2 luni. A fost disconfort în comună și va mai fi, dar îmi cer scuze pentru această situație” a spus primarul comunei Hârseni, Mihai Olteanu.

Asfaltare prin   PNDL II

În data de 13 martie 2019, primarul comunei Hârseni, Mihai Olteanu a semnat contractul de finanțare ,,Modernizare drumuri comunale Hârseni”. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Finanțare de Dezvoltare Locală  II al MDRAP. În luna aprilie 2019, Primăria Hârseni a  publicat primul anunț de  licitație pe SEAP, dar anunţul a fost repetat pentru că nu a fost niciun ofertant.  ,,În luna august a.c., s-a depus prima ofertă, iar licitație a fost câștigată de SC Morningstar SRL  care va executa proiectarea și lucrarea de asfaltare. Până în prezent am obținut toate avizele necesare și le-am înaintat la CJ Braşov pentru eliberarea autorizației de construcţie. Imediat după ce obținem autorizația,  voi emite ordinul  de începere a lucrărilor de asfaltare” a mai spus primarul, Mihai Olteanu. Conform proiectului se vor  realiza  14,4    km de covor asfaltic pe drumurile comunale, rigole și podețe.  (Carla TATU)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here