•   Bugetul contribuabililor făgărăşeni transformat în puşculiţa ,,Primăria SRL”

 

 

În 3 ani, Făgăraşul a avut un buget de peste 43,4 milioane de euro.  Un buget generos, dar care nu se regăseşte în investiţiile cerute de făgărăşeni.  Concret, în anul 2019, bugetul municipiului Făgăraş  aprobat de Legislativ, aşa cum este stipulat pe site-ul primăriei  în luna mai  este de 106.859.450 lei, respectiv  22,6 milioane de euro. În anul 2018, bugetul Făgăraşului a fost de  53.021.140 lei format din veniturile totale de 38.966.210 lei la care s-a adăugat excedentul din 2017 de 14.054.930 lei, respectiv 11,4 milioane de euro. În anul 2017 bugetul local a fost la nivelul a 43.021.140 lei, respectiv 9,4 milioane de euro. Cu alte cuvinte în trei ani de mandat, primarul Făgăraşului a cheltuit 43,4 milioane de euro.  În această sumă nu se regăsesc:  Ocolitoarea, strada D-na Stanca, reabilitarea străzilor promise, tribuna de la sala de sport de la ,,Radu Negru”, sala de sport de la ,,Ovid Densuşianu”, trotuarele promise, etc,   investiţii cerute de făgărăşeni.  Făgărăşenii spun că bugetul local al municipiului s-a transformat în puşculiţa ,,Primăria SRL”.

Doleanţele făgărăşenilor şi promisiunile primarului

Locatarii de pe străzile Negoiu, Oltului, Muncii, Azotului, Forjei, Eprubetei, Virgil Fulicea se plâng de condiţiile în care sunt obligaţi să convieţuiască şi arată acuzator spre Primăria Făgăraş care, deşi a promis investiţii, de peste 3  ani i-a ignorat. Lista nemulţumiţilor  din municipiu este însă mult mai lungă. Oamenii cer investiţii în infrastructură şi critică risipirea banului public în funcţie de interese. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii şi pune faţă în faţă doleanţele acestora şi promisiunile edilului Făgăraşului.

Ana Zamfir, strada Negoiu: ,,Este o bătaie de joc la adresa noastră”

Pe strada Negoiu  trotuarele au fost reabilitate sporadic, iar carosabilul este sub orice critică.  În dreptul imobilelor de la nr. 123, 125 şi 127 nu s-a reabilitat trotuarul, dar s-a decopertat cel vechi lăsând la vedere un terasament acoperit doar cu pământ. ,,Pe strada Negoiu unde locuim noi s-au amenajat trotuarele în primăvara lui 2016. Atunci i-am rugat pe constructori să nu decoperteze asfaltul ce era pe trotuarul din faţa caselor noastre până nu vor pun pavelele. Nu m-au ţinut de vorbă şi au decopertat asfaltul de pe trotuar. Vecinul Radu  Stânea i-a blocat şi în faţa casei lui nu au decopertat.  De atunci a fost lăsat totul de izbelişte. Când plouă sau se topeşte zăpada, toată apa şi mizeria ne intră în curte. Am pus noi nişte pietriş pentru a opri apa, dar degeaba. Este un dezastru când plouă. Au trecut de atunci 3 ani şi trotuarul nu este refăcut. Am solicitat primarului în repetate rânduri, şi verbal, dar şi scris, să rezolve problema. Ultima solicitare scrisă, una agresivă,  a fost în această vară. Am primit un răspuns care însă nu mă mulţumeşte. Mi-a zis că se va rezolva atunci când toată strada va fi reabilitată. Nu mi-a dat un termen când se va face. Din câte am aflat este un proces pe rol pentru strada noastră pentru că firma ar fi făcut trotuarele mai late, iar materialele nu au ajuns pentru toată strada. Este o bătaie de joc la adresa noastră. În această situaţie sunt şi venicii de la numerele 125 şi 127, dar şi alţii, vis a vis de noi” a spus  Ana Zamfir de la  nr. 123 Negoiu.

Mihai Melchior, strada Oltului: ,,Când plouă putem merge doar cu cizmele din cauciuc”

Strada Oltului are aspectul unei uliţe de la sat, cu praf vara şi noroi când plouă.  Strada n-a fost asfaltată niciodată, iar trotuarele sunt vechi şi deteriorate.  Angajaţii primăriei au mai aruncat pietriş în gropile formate pentru a mai linişti criticile localnicilor. Această stradă este împărţită în două, o parte  cu asfalt, iar cealaltă  fără, dar trotuarele lipsesc pe ambele tronsoane. Proprietăţile de pe strada Oltului  sunt arondate în zona Centrul II, deci cu impozite mari precum plătesc şi locatarii de pe străzile Stejarului, D-na Stanca, etc. ,,Bine că nu aţi venit când erau ploi să vedeţi ce era aici. Noroi, doar cu cizmele puteam merge. Strada n-a fost niciodată asfaltată, doar a fost un pic pietruită. Trotuarele, acolo unde există,  sunt vechi.  Locuiesc aici din 1996, iar de atunci nu s-a făcut nimic. Am depus memorii  la primărie, am făcut şi o listă pe care am semnat toţi vecinii, dar ne-au spus că trebuie să se facă reţelele de apă, canalizare şi gaz. Toate s-au făcut de vreo 2 ani, dar strada a rămas la fel, mai rău decât înaintea lucrărilor. Nu ne-au spus când va fi reabilitată strada. Când plouă doar cu cizme de cauciuc putem intra pe strada noastră. Reţea pentru apa pluvială n-a fost făcută, apa ne intră în curte şi în beciuri. Anul trecut am fost de 2 ori inundat, a ieşit şi canalizarea întrucât  conducta a fost subdimensionată. Nu duce canalul şi se revarsă pe stradă. Am filmarea pe care v-o pun la dispoziţie. Aşteptăm asfaltul, mai avem încă speranţă. Acum este bine că este uscat, e praf mult în schimb, dar când va ploua, e jale” a spus Mihai Melchior de la nr.  70, strada Oltului.

Lucia Lupe, strada Virgil Fulicea: ,,De doi ani nu s-a schimbat nimic, fără apă, fără canalizare, fără asfalt”

Strada Virgil Fulicea este tot în Făgăraş. Locatarii de aici nu beneficiază de apă potabilă, de canalizare şi nici de asfalt şi trotuare.  ,,După 2 ani de când aţi fost pe strada noastră să faceţi un reportaj, situaţia este la fel. S-a reparat doar drumul cu ceea ce s-a decopertat din oraş, s-a pus o umplutură. Apă şi canalizare tot nu avem. Am fost la primărie  de multe ori, dar nu s-a rezolvat.  Am depus la primărie un memoriu însoţit de semnăturile la toţi vecinii  în urmă cu o lună. Ni s-a spus că se va face, dar nu ne-a specificat primarul când se va face.  Locuiesc din 1977 aici şi este la fel ca şi atunci. Folosim o fosă septică pentru canal, iar apa o luăm din  fântână,  dar nu este potabilă. Pentru băut cumpărăm apă de la magazin” a spus Lucia  Lupe, de pe strada Virgil Fulicea, nr. 9.

Promisiunile primarului, vorbe goale

  •  ,,Marea asfaltare” din Făgăraş s-a transformat în ,,Marea cârpeală”.    Când primarul actual a preluat mandatul s-a plâns  de starea drumurilor din Făgăraş  şi    a criticat ineficienţa fostului Executiv  în privinţa infrastructurii. După  6 luni de mandat  (ianuarie 2017) acelaşi edil local spunea:   ,,Pentru strada Negoiu s-a terminat licitaţia şi vom începe lucrările în primăvară. Celebrul proiect PNDL (n.r. reabilitarea străzilor în valoare de 25 milioane lei, contract semnat în 2014) este şi el în lucru. Au fost refăcute toate cantităţile, diferenţiat pentru fiecare stradă, pentru a nu avea probleme la implementare. De aceea am suspendat licitaţia, iar din ianuarie  (n.r. 2017) vom da drumul la proceduri cu toate cantităţile refăcute de proiectant”.  În 2019,  despre PNDL şi contractul de 25 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor din urbe nu se mai vorbeşte.  În privinţa străzii  Negoiu edilul a spus sec: ,,Nu vorbim despre drumuri, nu este momentul.
  •    Despre  Ocolitoare  primarul afirma  în ianuarie 2017: ,, Vrem să  realizăm ocolitoarea şi vom reuşi.  Primăria va prelua acel drum şi vom obţine noi avizele. Va fi o investiţie care poate avea trei surse de finanţare: Banca Mondială, BRD sau credit furnizor.   Sunt credite de dezvoltare. Este ca şi cum am face investiţia din bugetul local şi aşteptăm veniturile să se acumuleze din taxe şi impozite, numai că obţinem banii grămadă şi din încasările la buget plătim investiţia.     Un primar care nu vrea să facă un lucru dă vina pe un credit, că nu are bani, orice.  Ocolitoarea ca  investiţie se justifică şi din punct de vedere economic şi al confortului. Punând în balanţă cheltuiala cu întreţinerea bulevardului, a străzilor Trandafirilor, Uniunii, Gării cu cea a realizării ocolitoarei, creditul se va justifica. Să adaugăm şi confortul cetăţenilor, atunci pe termen lung investiţia se justifică” spunea primarul în ianuarie 2017.

 

Laudele primarului

În urmă cu doi ani, în data de  28 noiembrie 2017, într-o marţi, primarul a organizat la  Casa Municipală de Cultură o  şedinţă publică intitulată sugestiv: ,,Făgăraş, o comunitate! Prezent şi viitor”.  La întâlnirea faţă în faţă, oamenii au ridicat problema ocolitoarei, a taxei pe ţeavă, a locuri de muncă, salubritate, modernizarea străzilor şi trotuarelor, câinii comunitari, dar au cerut şi explicaţii asupra stadionului şi a ştrandului, obiective achiziţionate prin credit bancar.  Numai că primarul  le-a vorbit făgărăşenilor de altceva. De  necesitatea unui credit pentru drumuri şi ocolitoare şi despre proiectele europene care vor schimba faţa oraşului.   De atunci însă acelaşi primar n-a intreprins nimic în folosul cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite.

  •   Crearea de locuri de muncă şi atragerea de investiţii. Primarul se lăuda cu investitorul Bosch, care va dezvolta la Făgăraş  o afacere de anvergură.  Bosch a ocolit însă Făgăraşul.
  •    Primarul s-a lăudat că va fi modernizată infrastructura în patru cartiere, respectiv trotuare, parcări şi carosabil. ,,Licitaţia pentru modernizarea străzilor din cartierele Combinat, Florilor este în desfăşurare, dar şi pentru străzile Combinatului, Hurezului, 13 Decembrie, Octavian Paler, Crinului. În licitaţie se află, de asemenea, strada D-na Stanca, trotuarele din zona Pieţei, Negoiu, Bălcescu, Alecsandri şi zona centru. În stadiu de depunere a documentelor pentru finanţare în vederea modernizării şi asfaltării se află restul străzilor şi trotuarelor din municipiu care n-au fost prinse în proiectele enumetrate mai sus. Alte 3 proiecte cu finanţare europeană în valoare de 30 milioane de euro vor reabilita şi moderniza zona centrală şi transportul în comun pe 2 culoare Est-vest şi Nord-Sud” a spus el atunci. După doi ani, niciuna dintre aceste investiţii nu s-a realizat sau măcar să se înceapă.
  •  Ocolitoarea: ,,Se află în procedura de preluare în proprietatea Municipiului, după care va fi scoasă la licitaţie proiectarea şi modernizarea ei.Vrem să achiziţionăm o linie de finanţare pentru a avea angajament bugetar. Lucrările pot fi demarate cel mai devreme în toamna anului viitor (n.r. 2018) din cauza procedurilor de licitaţie care sînt de durată ”. La doi ani distanţă, creditul a fost contractat, dar banii nu s-au dus la Ocolitoare, iar lucrările nu au început. Primarul aduce în faţa cetăţenilor doar motive care să justifice ineficienţa muncii lui.
  • Modernizarea fostei clădiri militare din cartierul Tudor Vladimirescu şi transformarea ei în sediu administrativ. Modernizarea tuturor clădirilor din patrimoniul primăriei din zona centrală. Reailitarea cinematografului ,,Transilvania”. Modernizarea târgului de animale. Se va construi o sală de sport la Şcoala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu” şi un bazin semiolimpic, proiectul acestuia fiind în curs de implementare. Aceste proiecte sunt doar vorbe, în teren nu se vede nicio lucrare.
  •   Va fi modernizat iluminatul public printr-un proiect în valoare de 6 milioane de euro, iar cablurile vor fi introduse subteran.   În privinţa iluminatului, primarul a desemnat firma care să gestioneze iluminatul public, alegând  oferta cea mai mare, cu 2 milioane de lei mai mult decât alt ofertant, arătând risipirea banului public.
  •  În privinţa Spitalului Municipal, proiectele primarului au fost prezentate la superlativ: va fi mutată secţia de Pediatrie, modernizarea tuturor pavilioanelor, se va achiziţiona aparatură medicală, va fi construit un corp nou de clădire, va fi adus un tomograf nou, spitalul va fi transformat în spital de urgenţă. După doi ani, nu s-a realizat nimic.
  •   Legat de şcoli, primarul s-a lăudat că va fi construit un corp nou de clădire la Şcoala generală nr. 1, va fi modernizat căminul 3 de la Colegiul ,,Aurel Vijoli” pentru cazarea elevilor de la învăţămîntul dual. Nimic nu s-a realizat.
  •  S-a lăudat de asemenea cu proiectul de reabilitare în valoare de 5 milioane de euro la Cetate. Deşi şantierul trebuia deschis de peste un an, acesta este amânat.
  •   Dezvoltarea de evenimente culturale, sportive în municipiu pentru atragerea de turişti. La acest capitol, Făgăraşul este campion, cheltuie anual peste 200.000 euro pentru cele două festivaluri de vară, peste 25 milioane de lei/an  pentru CSM şi alte milioane de lei pentru asociaţii şi fundaţii.
  • u Reabilitarea Sinagogii şi redarea ei circuitului turistic. Nici la acest capitol primarul n-a făcut nimic.

 

Investiţii doar pe hârtie

Bugetul municipiului rămâne cramponat an de an între capitole şi subcapitole. Aceleaşi în fiecare an, care periodic se rectifică  spre buna plăcere a edilului şef, iar la fiecare final de an se constată cu prea puţine dintre ele au fost duse la bun sfârşit.   Redăm o listă de investiţii care s-a regăsit şi în 2017, dar şi în 2018, pentru ultimul an valoarea  fiind calculată la 13.168.400 lei.

  • achiziţii imobile suma de 2.440.000 lei,
  •   dotări suma de 1.614.000 lei,
  •  pentru studii şi proiecte suma de 816.500 lei,
  • pentru reparaţii 8.297.000 lei, sumă copletată ulterior cu încă 1.394.000 lei,
  •   Sistem de supraveghere video urban: 300.000 lei
  •   Reparaţii la şcoli: 114.000 lei
  •   Spital: ecograf (221.000 lei), turn laparascopie HD (308.000 lei), rezervor apă potabilă (200.000 lei), instalaţie flux laminar sală de operaţii (405.000 lei), studii tehnice (296.000 lei) , lucrări amenajare secţie pediatrie (1.800.000 lei), sistem informatic (486.000 lei), consultanţă (67.000 lei).
  •  vitralii Sala Tronului (56.000 lei)
  • Studiu de fezabilitate pentru bazin înot acoperit (120.000 lei)
  •   amenajare părculeţ zonă centrală (20.000 lei),
  •  amenajare teren tenis (40.000 lei)
  •  locuinţe, servicii şi dezvoltare publică (2.061.000 lei): extindere Piaţa Agroalimentară (262.000 lei), extindere iluminat public (160.000 lei), mobilitate urbană- documentaţii (276.000 lei), studii topografice (157.000 lei), studii de cadastru (157.000 lei), alte studii pentru proiecte cu finanţate UE (540.000 lei).
  •  canalizare strada Salcâmului (120.000 lei), amenajare platformă subterană deşeuri (85.000 lei), proiectare şi extindere canalizare (100.000 lei)
  •  împădurire terenuri pe Dealul Galaţiului (114.800 lei)
  • reabilitare străzi (1,800.000 lei), asfaltare drumuri (200.000 lei), reabilitare strada D-na Stanca (369.020 lei). Nu s-au realizat.
    dav
    dav

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here