Italia  a  început,  azi, 4 mai 2020, relaxarea treptată a măsurilor de urgenţă.  Au fost deschise  fabricile şi parcurile, iar tot începând de azi, italienii au voie să îşi viziteze rudele, să păstreze distanţarea socială. Restaurantele si barurile au voie doar să livreze la domiciliu, fără a permite accesul clienţilor în incintă. În schimb şcolile, sălile de cinema şi teatrele rămân închise pe perioadă nedeterminată.

,,Ţara este încă în plină pandemie. Faza a doua a stării de urgenţă nu este un semnal că suntem liberi.” a declarat premierul Italiei, Giuseppe Conte.  Măsurile de distanțare socială vor continua și în lunile care urmează, a anunțat premierul Conte, care a adăugat că serviciul religios în prezența credincioșilor rămâne interzis. Oamenii trebuie să stea la o distanță de 1 metru unul de celălalt.

Șeful guvernului de la Roma  a asigurat populația că vor exista măști la un preț de 50 de eurocenți, purtatul acestui echipament de protecție fiind obligatoriu pe stradă și în case, atunci când vorbim de reuniunile de familie care vor include persoanele în vârstă.

,,Avem voie să ieşim din casă, dar cu mască şi trebuie să păstrăm distanţa între noi. Nu prea este lume pe stradă, oamenii se tem încă de infectare. Dar a fost numai prima zi, probabil în zilele următoare vom fi mult mai mulţi pe stradă şi în parcuri. Este o uşurare să putem fi afară din locuinţe” a spus Angela Nicoară de la Roma (Video).

Ce măsuri de relaxare se aplică. Etapa a II a

  • Permisiunea de a se deplasa în interiorul unei regiuni – dintr-un oraș în altul
  • Înmormântările vor permite prezența a maximum 15 persoane apropiate, cu recomandarea să se țină în spații deschise
  • Sportivii, dar și persoanele care doresc, se pot antrena nu doar în apropierea caselor, dar și în arii mai mari, cu condiția să fie în aer liber
  • Barurile și restaurantele se redeschid doar pentru comenzi, oricine le poate ridica (până acum se făceau comenzi online cu distribuție), însă mâncarea se consumă doar acasă sau la birou
  • Coaforul, saloanele de înfrumusețare, barurile și restaurantele se pot redeschide la 1 iunie
  • Se deschid magazinele mici, de comerț cu amânuntul, dar nu și supermarket-urile. Acestea din urmă, alături de muzee și biblioteci, se redeschid pe 18 mai.
  • De pe 18 mai se pot antrena si sportivii care activează în echipe. Nu este însă un anunț care să indice reluarea jocurilor din Serie A, nici chiar cu stadioanele fără spectatori.
  • Nimic despre turism

Printre ţările care au ridicat măsurile de restricţtie se numără şi Spania, Nigeria, Azerbaijan, Malaezia, Israel, Tunisia si Liban, deschizând, în prima fază de relaxare, fabricile, şantierele, parcurile, saloanele de coafură şi bibliotecile. În SUA, aproape o jumătate din state şi-au repornit economia  de la finalul săptămânii trecute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here