• Ioan Mareş: ,,Actualul primar n-a făcut nimic deşi a avut susţinere totală în consiliul local”

În prag de alegeri locale, preşedintele organzaţiei PNL Făgăraş, Ioan Mareş,  şi-a dat demisia din funcţie. Interimar, conduce filiala  preşedintele organizaţiei de Tineret, Magda Cenţiu.  Au fost vehiculate o serie de ipoteze, unele realiste, dar altele de-a dreptul răuvoitoare venite din partea opozanţilor politici.  Ioan Mareş a răspuns întrebărilor reporterului Monitorul de Făgăraş prezentând cititorilor  motivul demisiei sale de la conducerea PNL Făgăraş, dar şi cauza întârzierii desemnării candidaţilor pentru Primăria Făgăraş şi CL Făgăraş. Ioan Mareş aduce acuzaţii grave actualului primar pe care-l cataloghează ,,Primarul-NIMIC” întrucât, spune el, n-a făcut nimic din ceea ce a promis în urmă cu 4 ani când a cerut votul făgărăşenilor.  ,,Credeam că este OM, de aceea l-am susţinut, dar este pentru mine o mare dezamăgire” susţine Ioan Mareş.

Reporter: PNL şi-a desemnat candidatul pentru funcţia de primar foarte târziu.  A fost un scandal sau ce s-a întâmplat?

Ioan Mareş: N-a fost niciun scandal, lucrurile au decurs normal. Procesul de evaluare a potenţialilor candidaţi a durat mai mult întrucât s-a aşteptat rezultatul unui sondaj de opinie pe care l-am realizat.  Considerăm că varianta cea mai bună, în urma evaluării, este Lucian Cupu. Lucian Cupu este candidatul PNL pentru Primăria Făgăraş.

Reporter: De ce s-a oprit PNL la Lucian Cupu şi n-a continuat pe varianta avansată  în ultimii 3 ani?

Ioan Mareş:  Lucian Cupu este cel mai bun candidat pentru PNL, este un om vocal,  cu realizări foarte bune mai ales în ultima vreme.  Este susţinut cu toată forţa de  către PNL Făgăraş, de către organizaţia judeţeană a PNL şi de către preşedintele  Adrian Veştea. Infirm toate zvonurile care au apărut că ar fi un conflict între mine şi organizaţia PNL. Sunt în continuare alături de organizaţie, îi susţin în continuare, o susţin pe Magda Cenţiu care este preşedintele interimar al organizaţiei Făgăraş. Eu m-am retras doar din funcţia de preşedinte a organizaţiei Făgăraş din motive personale, dar sunt membru PNL în continuare.  Vă amintiţi că eu am preluat  organizaţia, prin alegeri democratice, după acel scandal legat de fuziunea dintre PDL şi PNL. Nu părăsesc PNL, rămân alături de organzaţie, sunt alături de Adrian Veştea. Lumea trebuie să ştie că dacă vrei să faci treabă trebuie să mergi lângă învingători, nu poveşti.

,,Credeam că este om, dar este o mare dezamăgire”

Reporter: L-aţi susţinut pe actualul primar şi îl voiaţi candidat din partea PNL. Ce s-a întâmplat?

Ioan Mareş: Pentu că venea din dreapta (PDL) l-am susţinut, i-am susţinut proiectele, credeam că este om. Pentru mine personal este dezamăgirea ultimilor ani, nu este  persoana pe care am crezut-o. Sunt convins că persoanele din Făgăraş care cred în el sunt într-o mare eroare, au intrat într-o mare capcană. Nu s-a făcut nimic timp de 4 ani. N-a făcut nimic deşi a avut susţinere totală în consiliul local.

,,I-aş da şi o poreclă, nu Lăcustă vodă, ci Primarul-NIMIC”

Reporter: La ce vă referiţi când spuneţi că nu s-a făcut nimic în Făgăraş în ultimii 4 ani?

Ioan Mareş:  Vin cu câteva exemple pe care le ştie orice făgărăşean. A moştenit bani de la fosta conducere a oraşului pentru asfaltare. Vedeţi că Făgăraşul arată groaznic, străzile sunt praf. N-a făcut nimic. Spuneţi-mi o stradă pe care a asfaltat-o deşi a promis.  Aş vrea să ne uităm peste programul lui de acum 4 ani, să vedeţi ce a spus atunci şi ce a făcut. Nimic!

  •   A spus locuri de muncă , dar n-a adus niciunul în Făgăraş. Este o gheretă în faţa pieţei, acelea-s locurile de muncă ale lui, în rest nimic. Se laudă  cu nişte proiecte pe care nu le-a văzut însă nimeni.
  •  A umflat organigrama  primăriei, deşi a spus că va fi mult mai suplă. Să ne spună câţi oameni erau în primărie când a venit şi câţi sunt acum. Asta este agăţată tot de gâtul făgărăşenilor. Angajaţii aceia poate îl vor vota în continuare, dar interesul este electoral, nu pentru cetăţean.  Din ce a promis nimic n-a realizat.  Uitându-mă în urmă i-aş da şi o poreclă, nu Lăcustă vodă, ci Primarul-NIMIC” pentru că n-a făcut nimic în 4 ani.
  •  A promis Ocolitoarea. Eu cred că n-o să o facă niciodată. Avea probleme de proprietate la ocolitoare, ne-am implicat direct, iar de când a intrat PNL la guvernare, în mai puţin de 6 luni,  am obţinut  hotărârea de guvern.  În momentul în care s-a obţinut HG-ul nici măcar n-a pomenit numele nostru, este clar că avea alte intenţii cu PNL-ul care l-a susţinut şi a adus banii.  A spus că a fost ajutat de alte persoane, ne-a întors spatele. Acela a fost momentul rupturii noastre, a PNL de el. Mă refer în primul rând la caracterul lui. Făgărăşenii nu-l cunosc, nu ştiu cu cine au de a face. Ceea ce vă spun aş vrea să rămână document, că  peste 1-2 ani vor veni la noi oamenii şi ne vor spune că am avut dreptate. Mulţi din cei care l-au susţinut acum sunt dezamăgiţi de el. Este clar că persoanele care sunt acum în jurul lui  au şi interese.

Reporter: Să înţeleg din ceea ce spuneţi că are alte interese decât cele ale făgărăşenilor?

Ioan Mareş: Se poate vedea, nu? Dacă ne uităm  la ceea ce a realizat acest primar, asta este concluzia. Are alte interese decât cele ale făgărăşenilor, dar oamenii au văzut acest lucru, iar cei care nu s-au convins încă vor vedea.

,,Tandemul se gândea doar la voturi în starea de urgenţă”

Reporter:  Covid la Făgăraş. Sunt tot mai multe cazuri, aşa cum anunţă DSP, cât de gravă este situaţia?.

Ioan Mareş: În starea de urgenţă se vorbea de spitalul COVID, că nu trebuie să aducem la Făgăraş spital COVID, se vorbea de  siguranţa făgărăşenilor, mare tam-tam. Dar acum s-a umplut Făgăraşul de COVID, DSP anunţă tot mai multe cazuri în Făgăraş şi Ţara Făgăraşului.  Nu era vorba de a aduce COVID în Făgăraş, COVID-ul oricum a venit în Făgăraş. Spitalul Făgăraş nici nu era pe lista spitalelor COVID din judeţul Braşov, am documentul oficial care arată acest lucru. Deşi era stare de urgenţă şi panica oamenilor era mare, tandemul   se gândea doar la voturi, electoral, pe cei doi nu-i interesa în niciun caz siguranţa oamenilor.  Pe de altă parte, dacă ar fi fost spital COVID  primea fonduri de la Ministerul Sănătăţii cu care se putea pregăti spitalul  pentru ce era mai rău. Dar zarva aceea a fost electorală. Dar să ţii spitalul gol şi să nu primeşti pacienţi, iar  bolnavii să-i cari în altă parte, să-i chinui?  A fost o capcană pentru făgărăşeni, care  le făcea un rău direct. Meritul primarului actual în COVID  este zero. În perioada  stării de urgenţă am ieşit în fiecare zi şi nu m-a oprit niciodată poliţia, deci despre ce situaţie vorbim?  Pentru atitudinea ostilă  faţă de conducerea Spitalului Judeţean Braşov a avut o reacţie directorul de acolo. A spus un adevăr crunt pentru făgărăşeni:  orice caz de la Făgăraş şi dacă  te tăiai la un deget, este trims la Braşov,  cei de la spitalul din Făgăraş nu-şi asumă nimic. Acum când era nevoie, Făgăraşul le-a întors spatele. Mă întreb dacă nu cumva pacienţii din Făgăraş   vor simţi o ostilitate din partea spitalului din Braşov?

,,La Pediatie sunt lucrări făcute prost, nimeni nu vrea să-şi asume recepţia deşi sunt presiuni”

Reporter:  Dacă tot vorbeam de spital, de ce nu se mută secţia de pediatrie?

Ioan Mareş: Secţia de pediatrie din spital este o investiţie despre care doar s-a vorbit. S-au avansat atâtea termene pentru fnalizarea lucrărilor, dar nu  este gata. Ştim cu toţii că cu cât lungeşti mai mult o lucrare cu atât se consumă mai mulţi bani. Ştiu că sunt departe de o recepţie a Pediatriei pentru că foarte multe lucruri au fost făcute prost. Nimeni nu vrea să-şi asume recepţia acelor lucrări deşi se fac presiuni. Sunt lucrări făcute prost, nu s-au respectat nişte condiţii tehnice.

,,Curtea Salco este ca o casă părăsită, fără gospodar”

Reporter:  Salubritatea este un alt subiect cu probleme la Făgăraş. Ce părere aveţi?

Ioan Mareş: Închiderea gropii de pe Dealul Galaţiului trebuia finalizată din  2009 şi nici acum nu este închisă. Pot să spun că situaţia salubrităţii din Făgăraş este scăpată din mână de multă vreme. Am fost întâmplător în curtea  Salco şi arată ca după război, este ca o casă părăsită, fără gospodar. În combinat unde Salco depozitează ilegal deşeuri este un focar de infecţie, oamenii de acolo lucrează în condiţii mizere, fără vestiare, fără wc,  în condiţii foarte proaste, şobolani, o infecţie generalizată. Făgărăşenii care plătesc salubritatea ştiu că promisiunile erau cu totul altele.  Eu vă spun doar ce se vede, nimic altceva.

,,Eu ce am promis am făcut”

Reporter:  Este obiceiul politicienilor de a promite, dar prea puţini  îşi mai respectă promisiunile.

Ioan Mareş:  Vorbeam de promisiunile de acum 4 ani care nu s-au materializat. Eu am promis, chiar mi se spunea să am grijă ce promit  că sunt lucruri mari  şi nu le pot realiza. Vreau să spun că tot ce am spus n-a rămas nerealizat. Am vorbit  despre drumul de sub munte, o investiţie enormă,   este de anul trecut în lucru.  Firma Diferit lucrează  din toamna anului trecut, o parte din poduri sunt gata,  în curând încep  primele covoare asfaltice. În 2021 se va finaliza această investiţie, o alternativă la DN1 care va creşte atractivitate zonei de sub munte, a investiţilor. Aeroportul din Braşov, altă investiţie. Am fost captivi într-un guvern care n-a alocat bani, acum, guvernul liberal ne sprijină. Se lucrează la terminal, se va continua cu punctul de control, unul virtual. Curând se va zbura de pe acest aeroport. Meritul  este al CJ Braşov, al preşedintelui Adrian Veştea. Amintesc şi podurile de peste Olt care sunt în lucru, 2 dintre ele se vor finaliza în curând, cel de la Hălmeag şi cel de la Crihalma.  S-a reuşit cu implicarea d-lui Lucian Cupu şi a parlamentarilor PNL  reducerea perioadei de pensionare cu 13 ani pentru cei care au lucrat în explozibil. O altă realizare este alocarea prin hotărâre de guvern a 22 milioane euro pentru retehnologizarea fabricii de trotil. Vor fi peste 200 locuri noi de muncă. Sunt lucruri clare, nu poveşti. Se va mai face o fabrică nouă de pulberi la Făgăraş, iar  ministrul economiei şi consilierii dânsului vor veni la faţa locului în curând pentru a evalua situaţia.

,,Acest primar vrea să distrugă şi partidele din Făgăraş”

Reporter: Se pare că partidele din Făgăraş s-au unit împotriva actualului primar. Au motive?

Ioan Mareş: Acest primar încearcă să distrugă partidele din Făgăraş. Pot spune că este persoana certată cu toată lumea şi îmi asum ce spun. Are relaţii proaste cu PSD, ALDE, PNL, USR, Pro România, cu preşedintele CJ Braşov. FDGR este  singurul partid pe care-l inventează periodic,  cu oameni care n-au nicio culoare, dacă  cineva votează un partid etnic care nu  are niciun etnic sau doar 1-2, este problema lui, dar este  o totală lipsă de maturitate. Cu bani are însă o relaţie bună cu presa, i-a băgat  pumnul în gură. Vă dau un exemplu, un ziar era sub contract cu PNL şi a refuzat să ne publice un comunicat de presă ca să nu-l deranjeze pe primar, spunând că de acolo îşi trage  seva. Făgărăşenii cred că trebuie să ştie  că pe banii lor sunt  manipulaţi, primesc adevărul trunchiat sau spus numai dintr-o singură parte. Dacă asta este un  lucru care-i mulţumeşte pe făgărăşeni înseamnă că nu mai avem nicio speranţă. Din fericire sunt suficienţi de mulţi oameni inteligenţi  în Făgăraş şi nu va fi aşa. Eu cred în făgărăşeni, iar ei cu siguranţă înţeleg asta.

Reporter: Ce aşteptări are PNL de la alegerile locale?

Ioan Mareş: La alegerile locale,  PNL va fi pe primul loc ca şi partid. După ultimul sondaj realizat, PNL va obţine  8-9 conslieri locali. Vom avea şi primarul, pe Lucian Cupu. Astfel, vom atrage  fonduri să facem ceva pentru Făgăraş. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here