Filosoful Mihai Şora şi Asociaţia MagiCAMP au primit, vineri, Premiul Cetăţeanului European 2018 din partea Parlamentului European.  Mihai Şora a fost nominalizat pentru a primi acest premiu de europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, în timp ce pentru MagicCamp nominalizarea a venit din partea europarlamentarului Siegfried Mureşan.

,,Simt o afinitate cu tânăra generaţie, cu cei proaspeţi, care nu au suferit încă de pe urma implicării lor în treburile lumii”, a spus filosoful Mihai Şora, la evenimentul organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.
Parlamentul European acordă, anual, începînd cu 2008, Premiul Cetăţeanului European pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rîndul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european. Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul să nominalizeze anual pentru această distincţie o singură persoană, grup, asociaţie sau organizaţie, propunerile urmând a fi analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă, iar, apoi, înaintate către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista laureaţilor din anul respectiv.

Mihail Şora  a dezvăluit că îşi ia energia de a apăra democraţia de la cei care îl înconjoară.
,,Nu ştiu de unde am energia. Sper să o am aşa cum se vede din afară. Mă simt frate cu cei care mă înconjoară. Cred că din ei îmi iau energia pe care o valorific sau încerc măcar să o valorific într-un fel oarecare spre binele tuturor. Acest premiu este pentru mine un imbold de a merge mai departe pe calea pe care o apucasem deja, o solidaritate cu cei care mă înconjoară şi pe care îi simt ca făcînd împreună cu mine o singură comunitate. Le sînt recunoscător. Simt o afinitate cu tînăra generaţie, cu cei proaspeţi, care nu au suferit încă de pe urma implicării lor în treburile lumii şi care o fac cu o disponibilitate totală, mă simt alături de ei”, a subliniat filosoful.
Potrivit acestuia, trebuie reacţionat în faţa celor care contestă Europa.
“Suntem europeni, facem parte organică din acest continent, desfăşurată de-a lungul câtorva milenii. Pe acest plan suntem solidari, din acest motiv suntem europeni. Europa este un destin comun pentru zeci şi sute şi milioane de oameni cu care noi suntem solidari. În primul rând, trebuie să le facem faţă (celor care contestă Europa – n.r.), adică să nu-i lăsăm aşa în plata Domnului şi să reacţionăm, să apărăm valorile europene, sunt valorile care ne-au constituit şi fără de care ne lăsăm în voia sorţii. Trebuie să avem aceste valori ca ghid care să ne călăuzească, să ne arate direcţia spre care înaintăm şi să nu încetăm de a o face”, a evidenţiat Mihai Şora.

Melania Medeleanu, fondator al MagiCamp, a precizat că în tabăra pentru copii cu afecţiuni oncologice au fost până acum peste 500 de suflete.  ,,MagiCamp este în primul rând despre demnitate, demnitatea copiilor, a familiilor lor, demnitatea voluntarilor şi despre sănătate. Proiectul s-a dezvoltat bine, frumos în ultimii ani, numărul persoanelor pe care le-a ajutat este impresionant, dar, dacă ar fi ajutat un singur copil, o singură familie ar fi meritat premiul acesta în egală măsură. Este un premiu pentru demnitate, sănătate şi sprijinirea oamenilor care au nevoie de ajutor şi, de aceea, vă felicit din toată inima”, a spus europarlamentarul Mureşan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here