Vînătorii cer interzicerea „turismul de selfie”

O ursoaică cu  pui a atacat la Şona

În judeţul Braşov sînt 640 de urşi  deşi optimul ar trebui să fie 340

Două asociaţii de vînătoare sînt în Ţara Făgăraşului, AVPS şi OV ,,Şoimul”

Urşii au devenit o problemă în judeţul Braşov şi în zona Făgăraşului. Vînătorii spun că sînt foarte multe exemplare şi că s-au înmulţit  întrucît este interzisă vînătoarea, nefiind alocate cote de către Ministerul Mediului.  Tocmai de aceea  au fost înregistrate tot mai multe acaturi ale urşilor asupra oamenilor. În Ţara Făgăraşului ultima victimă a urşilor a fost un bărbat din Şona care a ajuns la spital săptămîna trecută.  În zona Făgăraşului vînătorii sînt organizaţi în două asociaţii, AVPS Făgăraş şi OV ,,Şoimul” Drăguş.

Bărbat din Şona atacat de urs

O ursoaică cu doi pui a atacat un localnic din Şona care a fost adus la Spitalul Municipal Făgăraş pentru îngrijiri medicale. S-a întîmplat joi, 4 octombrie 2018,  în jurul orei 9.00,  la ieşire din satul Şona. Constantin Brăgău de 35 de ani se afla împreună cu tatăl său, Gheorghe Brăgău, cu vacile  la păscut, chiar  lîngă sat, cînd o  ursoaică cu doi pui i-a atacat. ,,Eram cu vacile la păscut şi la un moment dat cîinii au început să se agite şi să latre. Lîngă tarlaua de lucernă se afla o ursoaică mare, de vreo 500-600  kg,  cu doi pui. Aceasta s-a  repezit la băiat, l-a trîntit la pămînt şi l-a prins cu colţii de piciorul stîng. I-a sfîrtecat coapsa. Noroc cu cîinii care l-au apărat şi au gonit-o de lîngă fiul meu. L-am trimis pe celălalt om care era cu noi să aducă tractorul pentru a-l lua de acolo pe băiatul meu care era rănit şi sîngera. Ne-am speriat foarte tare. De acasă am cerut ajutor la Ambulanţă şi am venit la spital unde a fost internat” a spus Gheorghe Brăgău din Şona. Medicul Mihaela Neagu de la Urgenţe a prelut victima şi i-a acordat primul ajutor. ,,Victima a ajuns la spital în jurul orei 11.15, cu plagi muşcate la coapsa şi genunchiul stîng” a spus medicul Mihaela Neagu. Constantin Brăgău a rămas internat în vederea investigaţiilor. În acest an, au fost înregistrate la Spitalul Municipal Făgăraş mai multe persoane din Ţara Făgăraşului muşcate de urşi.

Diana Lazăr a avut nevoie de  luni de tratament după ce a fost atacată de urs chiar lîngă blocul ei

Cel mai răsunător şi grav caz a fost atacul unui urs în cartierul Câmpului Nou din   Făgăraş.  Două victime au ajuns la spital necesitînd internare.  S-a întîmplat în dimineaţa de 23 octombrie 2017, ora 7.30,  cînd un urs   a dat nas în nas cu primii locatari care au ieşit din casă. Prima victimă a fost Diana Lazăr, o adolescentă de 14 ani, care pleca spre şcoală la acea oră. ,,Mi-a ieşit ursul în faţă. S-a pus călare pe mine. Ghiozdanul m-a apărat, dar mi-a smuls carne din picior” a povesti fetiţa după incident.   În drumul lui, ursul s-a întîlnit cu o altă femeie,  Marcela Debu de 44 de ani care îşi ducea fetiţa, Denisa, de 5 ani, la grădiniţă.   ,,Am înlemnit cînd am văzut ursul în faţa mea.  Am apucat să feresc fetiţa pentru a o salva pe ea şi am reuşit să intru în scară ” a spus Marcela Debu. Noroc cu  Ciprian Mesaroş de 39 de ani care a intervenit pentru a salva fetiţa de 5 ani şi pe mama ei. ,,Eram la bloc şi   am văzut cum ursul o ataca pe femeia cu fetiţa. Nu m-am mai gîndit la nimic decît că trebuie să ajut. M-am dus spre urs. Am avut impresia că femeia a fost rănită cînd ursul s-a întors spre mine şi m-a tăvălit.  M-a rupt la cap şi la picior, iar la piept am avut o rană mai mică. Apoi ursul a fugit” a povestit bărbatul, tată a două fetiţe. Diana Lazăr a avut nevoie de multe tratamente, dar şi de psiholog.

 

Plan de măsuri pentru oprirea urşilor

Pentru a găsi soluţii şi a cere autorităţilor   să ia măsuri pentru oprirea  urşilor,  s-au întîlnit reprezentanţii asociaţilor de vînătoare, ai consiliilor judeţene, ai proprietarilor de terenuri şi ai primăriilor din judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Prahova în urmă cu 2 săptămîni, la Braşov. Au lipsit ONG-urile care se situează de partea opusă, apărînd urşii. Prefectul Marian Rasaliu a susţinut că va organiza un grup de lucru care se va ocupa de elaborarea unui plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de urşi. S-a vorbit de stabilirea unor cote de prevenţieşi de intervenţie prin care să se  reducă numărul lor. În România sînt 10.000 de urşi, aşa cum s-a prezentat situaţia în respectiva întrunire, în condiţiile în care optimul ar fi de 4.000.   Cei prezenţi au mai propus descentralizarea procedurii de despăgubire, de derularea procedurilor urmînd a se ocupa autoritățile județene, dar şi reluarea vînătorii  de trofeu care ar aduce  venituri consistente. S-a mai cerut ca asociaţiile de vînătoare să fie susţinute financiar, dar şi  aplicarea urgentă a planului de măsuri pentru gestionarea speciei urs, elaborat de Ministerul Mediului. În glumă sau nu s-a propus limitarea    „turismul de selfie”, practicat de cei care țin neapărat să se „fotografieze cu ursul”.  Aşa cum a precizat preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, în judeţul Braşov sînt 640 de urşi, iar numărul optim ar trebui să  fie de 340.   Reprezentantul   Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania Brașov, Ovidiu Ionescu, a afirmat că România este primul stat european în care au fost identificate cinci ursoaice  cu cite 5 pui fiecare.  După ședință, mulţi dintre participanţi au semnat o petiţie prin care cer Ministerului Mediului, printre altele, să instituie o cotă de prevenţie în cazul carnivorelor mari, respectiv urşi şi lupi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here