Făgărăşeni critică dur persoanele care urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Criticile sînt însă şi mai virulente în cazul persoanelor care sînt şoferi de meserie şi conduc sub influenţa băuturilor alcoolice. A şocat cazul şoferului de pe Ambulanţa SAJ Făgăraş care a avut alcoolemia de 0,97 la testarea cu etilotestul, în timpul serviciului. Fiind aproape de comă alcoolică, bărbatul s-a urcat pe Ambulanţă şi s-a dus la o solicitare la Vad. A accidentat atît pacientul, dar şi pe asistenta medicală. Un alt caz a fost înregistrat pe microbuzul de transport elevi, şoferul fiind beat a pus în pericol viaţa elevilor.  Legislaţia spune că această abatere se penalizează, în funcţie de caz, cu suspendarea permisului de conducere pînă la 90 zile,  amendă şi dosar penal.  Făgărăşenii cer însă pedepse drastice, suspendarea permisului de conducere pe viaţă şi pedeapsa cu închisoarea. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii, iar opiniile lor sînt titrate în materialul ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

Elena Rainu, 77 ani, pensionară, Făgăraş

,,Șoferii care consumă băuturi alcoolice şi apoi se urcă la volan sînt nişte inconştienţi, iresponsabili,  nu au simţ de răspundere şi mai mult nu au educaţia elementară. Unii dintre ei se consideră la volan stăpînii lumii, dar din cauza acestor indivizi se întîmplă multe accidente. O altă problemă care trebuie sesizată ar fi maşinile vechi, hîrburile de pe şosele care ne asfixiază. Noi am ajuns groapa de hîrburi a Europei, poluarea este mare din cauza acestor maşini. Oamenii nu îşi permit o maşină nouă pentru că nu sînt bani şi cumpără vechiturile altora. Am ajuns ca în Occident, nu mai putem trăi fără maşină. Legiile la noi sînt permisibile, iar şoferii nu îşi plătesc sancţiunile la fel ca şi prostituatele. Concluzia finală este că poporul român este indisciplinat, nu mai ascultă de nimeni şi nu respectă legile. Îmi pare rău să spun, dar românii se nasc alcoolici din părinţi alcoolici. De regulă românul bea de supărare sau de bucurie. Șoferii care sînt implicaţi, vinovaţi de producerea accidentelor rutiere,  nu trebuie să fie închişi în închisoare, unde se trăieşte bine pe spatele altora, ei trebuie puşi la muncă grea să nu mai încalce legea”

Ana Maria Ludvic, 44 de ani, Făgăraş

,,Șoferii care consumă alcool şi apoi se urcă la volan  sînt inconştienţi. În ultima perioadă pe reţelele de socializare am văzut multe accidente rutiere, majoritatea pe fondul consumului de alcool la volan. Deşi legea le interzice şoferilor să consume alcool, mulţi  nu o respectă şi produc accidente  grave.  De curînd, o cunoştinţă a fost prinsă în trafic în stare de ebrietate,  a primit o amendă de peste 1.000 de lei şi i-a fost suspendat permisul de conducere  pentru o perioadă de 90 de zile. Bărbatul a rămas şi fără locul de muncă pentru 3 luni atîta timp cît are carnetul suspendat. Persoana respectivă consuma băuturi alcoolice şi apoi mergea la muncă cu maşina. Se lăuda că pe el nu îl opresc oamenii legii în trafic, dar a avut ghinion şi acum are permisul suspendat”

Alexe Lucica, 67 ani, pensionară, Făgăraş

,,Nu sînt de acord cu consumul de alcool la volan. Prima măsură care ar trebui aplicată în astfel de cazuri ar fi suspendarea carnetului  de conducere pe viaţă. Aceşti şoferi sînt inresponsabili şi pun în pericol viaţa altor persoane. Amenzile trebuie să fie mai mari şi să execute şi muncă în folosul comunităţii. Am văzut o ştire cu un şofer de pe ambunanţă care a consumat băuturi alcoolice şi apoi a plecat la o solicitare şi în drum spre spital a făcut accident. Multe accidente se înregistrează şi din cauza telefonului mobil, au făcut selfi şi apoi au murit”

Leica Gheorghe , 69 ani, pensionar, Făgăraş

,,Sînt şofer de 29 de ani, dar nu am băut niciodată la volan şi nu am avut nici abatere în trafic. Am respectat legea şi nu am depăşit viteza legală, nu m-am grăbit niciodată. Șoferii care consumă alcool la volan şi sînt prinşi de oamenii legi trebuie să fie condamnaţi pe viaţă.

S.R., de 36 de ani, învăţătoare

,,Persoanele respective sînt inconştiente, mai mult le-aş suspenda permisul pe viaţă. Această măsură trebuie aplicată la şoferii care sînt în timpul serviciului. Astfel de şoferi sînt periculoşi în trafic. Poliţiştii de la Serviciul Rutier ar trebui să nu mai stea la pîndă cu radarul, să iasă în trafic să depisteze şoferii care consumă alcool şi apoi urcă la volan. Sîmbătă, 13 octombrie a.c., am văzut echipe de poliţiştii care testau şoferii cu alcooltest. La noi în Făgăraş legea se aplică doar pentru unii.  Oraşul este  plin de ,,piloşi” şi nu se aplică legea”

Anastasia Peştean, 78 ani, pensionară, Făgăraş

,,Șoferii care se urcă la voan beţi sînt inresponsabili şi inconştienţi. Ei  nu realizează pericolul la care se expun atît ei, dar şi alţi participanţi la trafic.  Conducătorii auto care au consumat alcool şi apoi s-au urcat la volan indiferent de gradul de alcolemie,  trebuie să rămînă fără carnet toată viaţa.  Acum cîteva zile am văzut o ştire pe un  canal TV cînd şoferul unui microbuz şcolar a băut şi apoi s-a urcat la volanul microbuzului să transporte elevii. Dintr-o manevră greşită, încercînd să de-a cu spatele, a călcat o fetiţă de trei ani. Aceşti oameni sînt criminali”

I.C., 53 ani, pensionar de boală

,,Există o categorie de şoferi inresponsabili şi inconştienţi care consumă băuturi alcoolice şi apoi se urcă la volan. Nu este zi lăsată de Dumnezeu să nu văd la ştiri un accident rutier cu victime. La noi în ţară nimeni nu mai respectă legile. Șoferii trebuie să fie conştienţi, atenţi  şi să nu consume alcool dacă se urcă la volanul maşinii”

Ticu Petre, 30 de ani, consilier, Făgăraş

,,Dacă vrei să te distrezi să mergi în club sau la un bar nu trebuie să rişti urcînd la volanul maşinii după ce consumi băuturi alcoolice.  Am auzit despre accidentul cu şoferul de pe salvare, dar aşa ceva nu mi-am imaginat. Echipa de pe ambulanţă s-a dus să salveze viaţa unui om, iar în urma accidentului i-a agravat starea de sănătate. Sancţiunile pentru şoferii beţi la volanar  trebuie să fie suspendarea carnetului de conducere pe viaţă. Și eu sînt şofer, dar în trafic nu consum alcool”

Vasile I., 50 de ani, sudor, Făgăraş

,,Șoferii care transportă elevii sau fac transport de persoane ar trebui testaţi în vederea depistării alcoolemiei. Parlamentarii ar trebui să se gîndească la un proiect de lege prin care să impună testarea şoferilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here