•   Un medic condamnat în urma unei culpe medicale, dar reabilitat poate conduce spitalul
  •   Un economist sau jurist sau medic care este colaborator al Serviciilor actuale poate fi manager la spitalul din Făgăraş
  •   Doar o persoană fizică poate fi manager la spital
  •   Concursul proiectelor de management se va desfăşura cu public la sediul Primăriei Făgăraş

 

Doar o persoană fizică  poate ocupa funcţia de manager la Spitalul Municipal Făgăraş. Este decizia Consiliului de Administraţie care a anunţat recent că pînă la 1 februarie 2019 interimatul la unitatea spitalicească se va încheia odată cu finalizarea concursului pentru stabilirea noului manager.  Analizînd criteriile şi etapele de concurs anunţate de CA prin vocea Marianei Câju în calitate de preşedinte, lesne se poate obţine profilul noului manager al spitalului impus de conducerea Municipalităţii şi implicit a spitalului.

  •  Să nu fie pensionar
  •   Să nu fie condamnat, dar se admit şi candidaţii care au comis infracţiuni, dar fără voia lor,  dacă au fost reabilitaţi. Prin urmare o amnistie pesedistă ar ajuta candidaţii penali interesaţi să conducă  spitalul din Făgăraş.
  •   Să nu fi colaborat cu Securitatea comunistă, dinainte de 1989.  Dar nu se specifică nimic în legătură cu viitorii candidaţi care sînt ,,prietenii” Securităţii actuale, adică din 1990-2018, ceea ce ne face să credem că ei pot ocupa funcţia.
  •  Viitorul manager poate fi jurist, economist sau medic, dovedind calificarea prin diploma care atestă absolvirea de cursuri universitare de lungă durată în aceste domenii. Candidaţii  trebuie să mai dovedească prin documente certificate că au urmat şi cursuri de perfecţionare în managementul administrativ sau sanitar, luîndu-se în considerare şi masterate sau doctorate în managementul sanitar, administrativ sau economic.
  •   Experienţa de 2 ani în domeniul în care deţin diploma care certifică absolvirea de studii universitare de lungă durată  îi păstrează pe candidaţi pe lista de concurs. Prin urmare poate fi manager şi o persoană cu puţin peste 30 de ani.
  •  Un viitor manager trebuie să fie sănătos mintal şi fizic. Deci o persoană cu handicap fizic, dar fără probleme neuropsihice nu poate ocupa funcţia.
  •  Şi un cetăţean străin poate conduce spitalul dacă limba română nu îi este străină, la scris şi vorbit. În acest sens a existat un precedent, managerul italian Erik Cocchetti.

Cine poate fi  manager

Cu alte cuvinte, managerul dorit la conducerea Spitalului Municipal Făgăraş trebuie să aibă vîrsta de cel puţin 30 de ani, dar nu mai mult de 65, să fie medic sau jurist sau economist (contabil) cu diplomă de studii de lungă durată (4-6 ani) şi cu minim 2 ani de muncă în spate, să se fi perfecţionat în managemet sanitar, economic sau administrativ, fără condamnări sau măcar să aibă infracţiunile şterse din cazier, să nu se afle pe lista CNSAS ca şi colaborator sau informator, dar poate fi colaborator al Serviciilor actuale, să deţină orice cetăţenie dar să ştie limba română,  vorbit şi scris, să nu fie inapt neuropsihic şi nici cu vreun handicap fizic.

Făgărăşenii pot asista la concurs

Aşa cum anunţă CA, concursul începe în luna ianuarie, pe 14 ianuarie şi la 1 februarie se anunţă numele noului manager. Premergător acestor date, candidaţii sînt supuşi unor etape de concurs. Potenţialii candidaţi vor vizita spitalul de Sf. Ştefan, 27 decembrie 2018, între 9.00-14.00. Dosarele de concurs se vor înregistra la spital pînă cel tîrziu în data de 14 ianuarie, ora 15.00, iar numele persoanelor care rămîn în concurs vor fi anunţate în 20 ianuarie, pe site-ul spitalului. Analiza dosarelor de concurs de către comisie este o etapă eliminatorie.  Şi proiectele de management ale candidaţilor vor putea fi lecturate pe site-ul spitalului începînd cu data de 21 ianuarie 2019, ora 14.00.   Candidaţii rămaşi în cursă îşi vor susţine proiectele de management în sala de şedinţe a Primăriei Făgăraş, în data de 28 ianuarie, începînd cu ora 10.00. Pot asista la această etapă de concurs şi făgărăşenii curioşi, dar participarea lor trebuie anunţată cu 24 ore înainte prin email, la spital. După afişarea rezultatelor şi perioada de  contestaţii, la 1 februarie 2019 se publică numele managerului spitalului. (L.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here