•   Deşi primesc bani pentru circumscripţie, parlamentarii aleşi de făgărăşeni nu fac nimic
  •   Făgărăşenii nu au încredere în aleşii lor

Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost majorate considerabil. Sînt aproape 50 de milioane de lei  în plus la Senat, iar la  Camera Deputaţilor  44 de milioane de lei numai pentru salari şi indemnizaţii. Aleşii neamului n-au uitat nici de pensiile speciale pentru care au alocat  aproape 45 de milioane de lei.  Monitorul de Făgăraş i-a întrebat pe făgărăşeni dacă ştiu cît încasează un parlamentar pentru activitatea lui din legislativul ţării. Răspunsul lor a fost o ridicare din umeri însoţită deremarca ,,nu merită niciun ban pentru circul pe care-l fac. Nu ne reprezintă pe noi, ci doar pe ei”.  Un răspuns asupra banilor încasaţi de un deputat îl avem de la Iulian Bulai, deputat USR. ,,Un parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară netă de 10.000 de lei. Mai primeşte, de asemenea, dacă este din provincie, dacă nu este din Ilfov sau Bucureşti, suma de 4.600 de lei pentru cazare în Bucureşti. Mai primeşte de asemenea o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare şi activitatea parlamentară din circumscripţiile electorale care înseamnă 25.000 de lei, dintre care jumătate sînt decontabili, jumătate sînt luaţi pe declaraţie pe proprie răspundere. Mai primeşte un parlamentar 1.400 de lei, transport în circumscripţia electorală. Mai primeşte, depinzînd de numărul de zile pe care îl petrece în Parlament, o diurnă care cred că este în jurul a 200 de lei. Mai sînt telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul – CFR, indiferent unde, atît la clasa 1, cît şi la vagon de dormit, cît şi o călătorie dus întors către circumscripţia electorală cu avionul. În total, peste 40.000 de lei”.

O pensie specială a parlamentarilor este de la 3400 lei la 10.000 lei

Deşi pensiile speciale acordate foştilor parlamentari  golesc şi ele bugetul,   PSD le susţine în continuare.  Sînt peste 500 de deputaţi sau foşti deputaţi care încasează pensie specială. Suma alocată a crescut de la 28.5 milioane de lei, la 28.7 milioane de lei. Şi senatorii au alocat pentru cei peste 221 de beneficiari ai pensiilor speciale un buget suplimentar – de la 14.2 milioane anul acesta, la peste 14.6 milioane anul viitor. Pe lîngă banii care îi primesc, au crescut şi alte cheltuieli. Spre exemplu, anul viitor, Senatul a alocat 14.3 milioane de lei cheltuieli de protocol, 2,1 milioane de lei cu deplasările externe, două milioane pentru carburanţi şi 320 de mii de lei pentru materiale de curăţenie.  Faţă de anul precedent, la Senat bugetul este mai mare cu 26%.  O pensie specială pentru foştii parlamentari porneşte de la 3.400 de lei, pentru cei care au avut un mandat şi sare de 10.000 de lei, pentru cei care au avut mai mult de trei mandate.

Parlamentarii judeţului

Judeţul Braşov este reprezentat în Parlamentul României de  9 deputaţi şi de 4 senatori. Ţara Făgăraşului îşi poate face auzite doleanţele prin vocile a 3 deputaţi şi un senator, respectiv deputaţii  Mihai Valentin Popa, Mara Mareş, Remus Borza şi senatorul Daniel Zamfir, dacă aceştia îşi respectă alegătorii. Cîţi dintre ei au avut un program de audienţe bine stabilit şi anunţat făgărăşenilor în 3 ani de mandat? Cîte ieşiri publice sau luări de poziţie de la tribuna Parlamentului pot fi enumerate pe numele lor? Făgărăşenii spun că nu şi-au văzut parlamentarii prea des în mijlocul lor decît în campania electorală, dar nici nu cunosc vreun proiect local rezolvat prin intervenţia aleşilor parlamentari.

  •   Mihai Valentin Popa  este   avocat şi a intrat în politică din anul 2000.  A condus organizaţiile din Făgăraş  ale PNG, PNŢ-CD şi PSD.  În mandatul 2008-2012 a fost ales consilier local pe lista PNŢ-CD, dar a renunţat, iar în mandatul 2012-2016 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, timp de 2 ani. A fost ales  deputat pe listele PSD în mandatul 2016-2020. De 3 săptămîni  a trecut la partidul înfiinţat de Victor Ponta, dar recent a revenit lîngă Dragnea.
  •  Mara Mareş  este deputat,  aleasă pe lista PNL la alegerile din 2016. Este  absolventă a Liceului St. Clare’s, Oxford şi a Facultăţii de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College, University of London.
  •   Remus Borza de la ALDE a fost ales deputat  în 2016. S-a ocupat de insolvenţa Hidroelectrica.
  •  Daniel Zamfir   a fost deputat în mandatul 2012-2016 pentru zona Făgăraş, iar în acest mandat este senator, tot pe listele PNL. A renunţat la PNL şi a trecut la ALDE.
  •   Viorel Chiriac (PSD) a fot vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, iar acum este  senator.
  •   Roxana Mînzatu (PSD) a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, a lucrat mult timp pe lîngă Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, expert în atragerea de fonduri europene. Este deputat ales pe listele PSD.
  •   Mihai Mohaci   a deţinut funcţia de prefect de două ori şi cea de subprefect, fost preşedinte al Protecţiei Consumatorului Braşov. A fost ales deputat fiind pe lista PSD la alegerile din 2016. A trecut la partidul lui Victor Ponta, dar s-a întors la Dragnea.
  •  Ambrus Izabella (UDMR) este fiica fostului subprefect Carol Ambrus şi deţine în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Este deputat.
  •   Gabriel Andronache   este un politician cu vechime, a activat în PNL din primii ani de la înfiinţare, a plecat la PDL şi  a revenit în PNL. Este deputat.
  •   Tudor Benga  este antreprenor, ales deputat pe listele USR la alegerile din 2016.
  •   Marius Dunca este senator ales pe listele PSD.  A fost preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, a fost ministru al Tineretului şi Sportului,  preşedinte al PSD Braşov după arestarea lui Constantin Niţă.
  •  Florin Orţan  este medic cardiolog la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, a fost  consilier judeţean, iar acum senator PSD.
  •  Allen Coliban  a fost ales senator pe lista USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here