În preajma sărbătorilor de iarnă, românii sînt preocupaţi mai mult de tradiţii şi obiceiuri şi trec pe loc secund nevoile zilnice care le-au ocupat tot timpul în 2018. Astfel, familia este pusă în prim plan, considerînd Crăciunul o sărbătoare a familiei. În toate casele făgărăşenilor se fac pregătiri pentru ca sărbătorile să fie întîmpinate aşa cum se cuvine. Dar toţi limitează aceste pregătiri la bugetul familiei. De pe masa făgărăşenilor, aşa cum spun ei, nu vor lipsi preparatele din porc, cozonacii,  sarmalele. Gospodinele se vor întrece în a prepara cele mai bune produse tradiţionale, dar îşi vor găsi timp şi pentru a-şi primeni casele. Făgărăşenii spun că Naşterea Domnului este sărbătoarea familiei, un bun prilej pentru a se aduna toţi, bunici, părinţi, copii, nepoţi, la masa de Crăciun. Iar în Ajun aşteaptă colindătorii,  iar copiii sînt nerăbdători să-l vadă pe Moş Crăciun cu sacul plin de daruri. Anul 2019, spun făgărăşenii, ar trebui să aducă linişte, pace, înţelegere şi mai multă răbdare. Şi asta pentru că ei au privit critic la toate scandalurile de pe scena politică, dar şi cele care s-au derulat între rude, vecini. Făgărăşenii mai spun că oamenii politici i-au învrăjbit pe români, iar anul viitor îşi doresc să le aducă o viaţă mai liniştită. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii despre  praznicele care încheie anul, întrebîndu-i totodată ce şi-ar dori de la anul care urmează. Cîteva dintre opiniile făgărăşenilor sînt titrate în rubrica ,,Vocile  Ţării Făgăraşului”.

Nicolae Oniţiu, pensionar, Victoria

,,Crăciunul înseamnă pentru mine Naşterea Mîntuitorului, o sărbătoare religioasă, de suflet. Anul 2019 aş vrea, pentru mine ca pensionar, să aducă o creştere a pensiei. Toate preţurile au crescut, gaz, curent, alimente, iar pensiile au rămas pe loc. Eu am o vechime de 38 de ani şi am o pensie de 1500 lei. Am lucrat la Combinatul Chimic Victoria, la secţia metanol unde la tot pasul era pericol pentru salariaţi. Personal am scăpat dintr-un accident de muncă fugind cînd au fost scăpări de gaz şi instalaţia a fost cuprinsă de flăcări”

 

Diana Debu, 48 ani, Făgăraş

,,Sărbătoarea Crăciunului este un bun prilej să ne adunăm în familie,   bunici, copii, nepoţi. În timpul anului nu avem timp să ne adunăm toţi în familie, fiecare are program, dar de Crăciun ne facem timp. Această sărbătoare a familiei  este, de asemenea, un prilej pentru cadouri. Pentru anul viitor îmi doresc sănătate pentru toată familia, dar şi pentru restul lumii. Îmi doresc numai lucruri pozitive, banii nu sînt atît de importanţi, dar vreau ca lucrurile să fie duse pînă la capăt de fiecare dintre noi”.

Cătălina Streza, Făgăraş

,,Crăciunul înseană familie. Atît. Ne întîlnim toată familia, dar pentru familia mea, la acest Crăciun, nu ne vom mai întîlni toţi, dar fără voia noastră. Aşa a vrut Dumnezeu. Pentru 2019 îmi doresc mai multă sănătate”.

Vorniceanu Viorica, 57 ani, Făgăraş

,,Sărbătoarea Naşterii Domnului este o sărbătoare importantă pentru familie. Toată lumea se bucură şi aşteaptă colindătorii. Sărbătoarea aceasta aduce bucurie în casele oamenilor. În 2019 îmi doresc sănătate şi să dispară ura dintre oameni. Să avem un an mai bun, fără certuri între rude, prieteni, vecini. În ultimii ani, oamenii s-au schimbat în rău pentru că persoanele din conducerea ţării i-au învrăjbit”.

Maria P., 79 ani, Făgăraş

,,Crăciunul este o sărbătoare de suflet şi în acelaşi timp un praznic religios. Pentru mine este deosebită pentru că am fost pe urmele Mîntuitorului la Ierusalim. Sîntem bătrîni şi ne bucurăm că  am mai trecut un an cu bine. Anul 2019 vrem să ne aducă linişte, pace şi armonie în familie. Sper ca anul viitor să fie la fel de bun ca 2018, avem pensii bune şi ne descurcăm”

Achim Brînzae, 76 ani, Făgăraş

,,Este o sărbătoare foarte importantă pentru că s-a născut Mîntuitorul. Pentru 2019 ne dorim linişte sufletească, pace pentru că evenimentele din ţară nu sînt bune, sînt doar certuri între partidele politice, între rude, între vecini, numai vrajbă”.

Georgeta Cozachievici, 82 ani, Făgăraş

,,Este o sărbătoare de familie şi sărbătorim Naşterea Domnului, un praznic important cînd se întîlnesc familiile pentru a sărbători Naşterea Mîntuitorului. De la 2019 ne dorim sănătate”.

Maria G., 47 ani, Făgăraş

,,Crăciunul pentru mine înseamnă copilărie, miros de cozonac, pîine de casă, sarmale, toate în aşteptarea lui Moş Crăciun şi a colindătorilor. În 2019 îmi doresc un an mai bun, oamenii să fie mai buni şi mai calzi pentru că în ultima vreme lumea s-a înrăit”.

Daniela Popa, 51 ani, Făgăraş

,,Crăciunul înseamnă Naştearea Mîntuitorului, o sărbătoare de suflet, cea mai importantă sărbătoare religioasă. De la 2019 îmi doresc să fim mai buni, mai răbdători, să nu mai avem atîtea griji pentru a ne putea bucura de copii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here