Pentru comunitatea din Beclean, a doua zi de Crăciun cînd se prăznuieşte Soborul Maicii Domnului, a fost o zi specială. Cu mic cu mare au participat la slujba de la biserica satului cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, unde preotul paroh, Gheorghe Cişmaş, a fost liantul comunităţii. Primar, viceprimar, consilieri locali, dascăli, oameni simpli, copii, tineri şi vîrstnici, au simţit împreună marea sărbătoare ,,Naşterea Domnului”. La sfîrşitul liturghiei, biserica a răsunat de colinde care au adus mesajul Naşterii Domnului. Au fost evocate personalităţile satului cărora le-au fost decernate diplome de cetăţeni de onoare emise de aleşii locali. Fostul paroh al satului, Nicolae Ludu, cel mai vîrstnic din sat, şi Maria Trâmbiţaş, cunoscută în sat ,,Ţuşca”, post mortem, au primit titlul de cetăţeni de onoare ai Becleanului.

 

În slujba satului 35 de ani

Preotul Nicolae Ludu a slujit Biserica vreme de 55 de ani, iar în comunitatea din Beclean 35 de ani. S-a contopit cu satul şi cu nevoile lui. Preotul, acum în vîrstă de 92 de ani, a fost alături de localnici şi la bucurii şi la nevoi, fiind îndrăgit şi respectat de întreaga comunitate. Profesorul Tipi Puiu i-a evocat întreaga activitate pusă în slujba satului şi a cerut legislativului de la Beclean să fie declarat cetăţean de onoare al comunei. Diploma a fost înmînată în cadrul festiv creat azi în biserică fiului său, Ovidiu Ludu.

Ţuşca, sufletul ansamblului satului

Maria Trâmbiţaş  a fost fiica satului şi o mare iubitoare a tradiţiilor. S-a stins din viaţă la vîrsta de 72 de ani, iar plecarea ei  din lume în acest an fiind un şoc pentru comunitate. A fost dansatoare profesionistă vreme de 30 de ani, iar în anul 2000 s-a retras acasă, la Beclean. S-a implicat în viaţa culturală a satului, iar experienţa acumulată a fost de mare ajutor ansamblului satului ,,Junii Becleanului”. Profesorul Nicolae Ludu, fiu al satului, i-a evocat memoria, iar la slujba de la biserică i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al comunei. Diploma a fost primită de sora ei, Paraschiva Toma, cunoscută în sat ca şi Chiva Toderii.

Cetăţeni de onoare

A răsunat biserica de colinde, generaţiile de beclereni aducînd în faţa altarului cele mai frumoase colinde despre Naşterea Mântuitorului lumii. Cei mai mici dintre localnici, copiii de pînă la 12 ani, au venit cu Irozii, programul lor fiind apreciat  de toţi cei prezenţi. Ceata de feciori a colindat, costumele lor dînd strălucire locaşului. Au urmat ,,Junii Becleanului”, ansamblul renumit pentru proovarea tradiţiilor locale,  cu un purpuriu de colinde tradiţionale. Nici cei mai vîrstnici n-au stat de o parte şi întruniţi în Grupul vocal al  satului  au colindat. ,,A fost o zi specială pentru comunitatea noastră. Biserica a fost plină, toate generaţiile de săteni au fost prezente la slujbă, copiii prin Irozi, Ceata de feciori, Junii, iar adulţii prin grupul vocal al  satului.  Toate  generaţiile au susţinut un frumos spectacol de colinde. Am ţinut să decernăm, în această zi specială, diplomele de cetăţeni de onoare pentru fostul preot al satului, Nicolae Ludu, şi pentru Ţuşca, Maria Trâmbiţaş, fiică a satului” a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean. (Lucia BAKI)

 

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here