12 copii din şase ţări de pe mapamond au deschis procesiunea papală de la Vatican în Ajunul Naşterii Mântuitorului. Ei au păşit în faţa Suveranului Pontif care purta puncul spre ieslea montată în impresionantul altar din Basilica San Pietro, amintind astfel despre Naşterea pruncului în ieslea din Betleemul Iudeii în urmă cu 2000 de ani. Alaiul era format din 30 de cardinali şi 40 de episcopi. Procesiunea şi slujba  au început la ora 21.30 în seara de 24 decembrie şi au durat o  oră şi jumătate în basilica San Pietro. O fetiţă şi un băiat din România au făcut parte din grupul celor  12 copii aleşi pentru a fi  binecuvîntaţi de  Papa Francisc.

Rafael: de ce m-au ales pe mine, mami?

Cristian Rafael Dumea este băieţelul binecuvîntat de  Suveranul Pontif la slujba de Crăciun. ,,De ce m-au ales pe mine, mami?” a fost întreb

area lui Rafael către mama sa, Daniela Dumea, cînd a fost anunţat că va face parte din grupul celor 12 copii ce urmează să fie binecuvîntaţi pe Papa Francisc la marele  praznic al Naşterii Mîntuitorului Iisus. ,,Pentru că eşti un copil deosebit, Rafael!” i-a răspuns simplu, mama sa. ,,A fost un eveniment deosebit, impresionant. Odată în viaţă trăieşti aşa ceva. A fost înălţător!” a declarat Daniela Dumea, mama lui Rafael.

 

Rafael şi sora sa sînt întreţinuţi doar de mama lor

Familia lui Rafael este stabilită de mulţi ani în Italia, la Ladispoli, plecată fiind din judeţul Neamţ. Soţii Dumea au vrut să ofere celor doi copii ai lor, Alexandra şi Rafael, un trai mai bun şi o şansă pentru o viaţă mai bună. Tatăl copiilor, Cezar, a  decedat în 2014, o tragedie pentru familia Dumea. De atunci, Daniela Dumea a fost singurul sprijin pentru cei doi copii. Daniela lucrează cîte 40 de ore pe săptămînă la curăţenie în casele italienilor şi spune că se descurcă pentru a le oferi copiilor cele necesare pentru a învăţa. Alexandra şi Rafael urmează cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) ale profesoarei Angela Nicoară, la Instituto Compresivo Ladispoli 1  şi sînt elevi la  Şcoala Ilaria Alpi din Ladispoli. Alexandra este în clasa a VIII-a, iar Rafel în clasa a III. ,,M-am bucurat cînd am aflat că Rafael va fi binecuvîntat de Suveranul Pontif de Crăciun. I-am oferit costumul naţional pe care l-a purtat la procesiune. La cursul LCCR avem un set de costume naţionale pe care le folosim la activităţile pe care le organizăm pe parcursul anului şcolar. Rafael este un elev bun, conştiincios, deştept şi bine educat. La cursul LCCR participă la toate acţiunile. Şi sora lui, Alexandra, era o elevă foarte bună. Copiii vin la Instituto Compresivo Ladispoli 1 din Ladispoli  la cursul de limbă, cultură şi civilizaţia românească unde  predau cursul din 2004. Preotul romano-catolic Isidor Mârţ din Ladispoli l-a ales pe Rafael pentru procesiune” a spus profesoara lui Rafael, Angela Nicoară. Fetiţa româncă este tot din judeţul Neamţ, Gherguţ, şi învaţă la o şcoală din Roma.

Suveranul Pontif a invitat la simplitate

Zeci de mii de pelerini au asteptat în Piata San Pietro prima liturghie a Papei Francisc I inchinată Naşterii Domnului.  Textele şi cîntecele au fost rostite în limba italiană, după tradiţia solemnă, clasică. O frază care invită la rugăciune a fost rostită in limba aramaică, limba lui Iisus, iar o alta a fost rostita in limba chineză în contextul în care aproximativ 9.000 de creştini mor anual în China din cauza mărturisirii credinţei.  „Păstorii au fost primii. Au fost primii pentru că erau consideraţi printre ultimii, cei marginalizaţi. Domnul repeta pentru toţi credincioşii: nu te teme, Domnul iartă întotdeauna! Aici se găseşte pacea noastră! Dacă îl iubim pe Dumnezeu şi ne iubim fraţii, păşim în lumină. Dacă inima noastră este închisă, dacă orgoliul, mîndria, interesul şi minciuna ne domină viaţa atunci tenebrele au coborît la noi. Oamenii sînt nişte pelerini, dar nu sînt un neam rătăcitor!”, a  rostit Papa Francisc I în scurta sa predică. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here