•  Un lift de interior a fost montat la azilul de la Victoria în exterior
  •  Bătrînii internaţi aici plătesc şi 3500 lei lunar
  •   Directorul azilului speră să finalizeze lista de investiţii propusă pentru 2019

 

25 de persoane vîrstnice îşi duc zilele la azilul de pe strada Policlinicii nr. 12 din Victoria. ,,Castanul” le oferă ceea ce aparţinătorii n-au reuşit   în anii în care au devenit  neputincioşi şi bolnavi. Din mai 2008 azilul dela Victoria este casă pentru bătrînii singuri din Ţara Făgăraşului. Numai că în ziua de azi, rămîn internaţi aici doar bătrînii care au venituri îndestulătoare pentru a achita taxele stabilite de proprietarul CJ Braşov. Cel puţin 3500 de lei este taxa lunară pentru un beneficiar. Dacă însă n-ar exista şi anumite facilităţi, stipulate de altfel în legislaţie, camerele azilului ar rămîne goale. Dar aşa sînt îngrijiţi aici şi vîrstnicii care sînt cazuri sociale.    Beneficiarii au vîrste cuprinse de la 70  la 90 de ani şi necesită servicii medicale speciale fiind majoritatea imobilizaţi la pat. Azilul de la Victoria este bine dotat, dar are şi lipsuri conform listei de investiţii creionată de directorul interimar, Sorin Geczi.  Cuiul unităţii este însă liftul care din greşeala executantului a fost montat în exterior deşi acesta era unul de interior. Aşa se face că iarna liftul rămîne doar piesă demobilier, iar beneficiarii neputincioşi trebuie să coboare pe scări.

 

Lucrări de investiţii pentru 2019

Directorul interimar, Sorin Geczi de la Complexul de servicii ,,Castanul” din Victoria a întocmit  lista de investiţii pentru anul 2019. Aceasta a fost depusă spre aprobare  la DGASPC Braşov la sfîrşitul anului trecut, iar suma necesară este de  310 mii lei. ,,Lista lucrărilor de investiţii a fost întocmită în funcţie de priorităţi. Cea mai importantă lucrare este amenajarea unui zid de protecţie pentru liftul exterior care în sezonul de iarnă nu fucţionează din cauza temperaturilor scăzute. Unitatea noastră are nevoie de acest lift pentru că majoritatea beneficiarilor sînt imobilizaţi la pat sau abia se deplasează. Liftul a fost reparat de mai multe ori pentru că acesta trebuia montat în interiorul clădirii şi a fost montat în exterior.  Pentru a rezolva această situaţie trebuie să facem o construcţie de  protecţie cu sursă de căldură. Suma necesară conform devizului se ridică la 83 mii lei” a spus directorul interimar, Sorin Geczi de la căminul de bătrîni ,,Castanul”. Pe lista de investiţii se află şi lucrări de anvelopare a clădirii, costurile estimate se ridică la  127 mii lei. Pentru buna funcţionare a azilului s-a solicitat suma de 50 mii lei pentru  înfiinţarea unui lift pentru  transportul alimentelor şi a unor  maşini de spălat de capacitate mare.

 

Mai multe locuri

În luna octombrie 2018, aleşii judeţeni au  mărit capacitatea azilului cu 10 de locuri. ,,Pe lista de investiţii din acest an, ne-am propus să amenajăm şi să dotăm trei camere pentru cele 10 locuri aprobate. Astfel, vom muta cabinetul medical, cabinetul de terapie şi izolatorul la parterul imobilului, iar în locul acestora  la etajul I vom amenaja dormitoare cu băi interioare. Pentru aceste lucrări am solicitat suma de 20 mii lei” a mai spus directorul azilului.

 

Cereri în aşteptare

În prezent, la căminul de persoane vîrsnice ,,Castanul” sînt 25 de persoane internate, din care 15 sînt femei şi 10 bărbaţi. Pensionarii beneficiază de asistenţă medicală, de îngrijire, recuperare, readaptare în vederea combaterii marginalizării. La DGASPC Braşov  sînt în aşteptare  încă două solicitări de internare la azilul din Victoria. ,,Cele două dosare de internare sînt incomplete, lipseşte evaluarea  medicului de familie respectiv fişa socio-medicală” a mai spus directorul.

 

Două  internări la ,,Castanul” în 2019

În decursul anilor taxele  la azilul ,,Castanul” s-au triplat, depăşind cu mult tarifele practicate de centrele de bătrîni private. Astfel, la un azil privat taxa lunară este de 2.500 lei/ lună, iar la stat poate ajunge pînă la 4.500 lei/lună în funcţie de gradul de boală. Din acest motiv mai mulţi beneficiari au părăsit instituţia, prin cerere de externare pentru că nu şi-au permis acest lux. În centrul de bătrîni de la Victoria un singur beneficiar plăteşte 3.586 lei, alţi trei  nu plătesc nimic, fiind cazuri sociale, iar restul de  21de  achită doar  60% din pensie pentru că unii din ei nu mai au aparţinători sau aceştia  au venituri mici. În luna ianuarie a.c., la căminul de bătrîni ,,Castanul” din Victoria au fost internate două femei din Făgăraş.  Silvia şi Măndica au ajuns la vîrsta de  90 de ani şi nu au aparţinători care să se intereseze de ele.  Ele au fost externate de la  Spitalul Muncipal Făgăraş şi au ajuns la Castanul.  La ,,Castanul” sînt prevăzute 39 de posturi conform statutului de funcţii aprobat de CJ Braşov. La ora actuală patru posturi sînt vacante,  2 posturi  infirmiere, 1 post maseur şi 1 post contabil şef. (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here